Skip to main content

Έρχεται τον Ιούλιο με κορυφαίες εκδηλώσεις το «Φεστιβάλ Επταπυργίου»

Από 2 έως 22 Ιουλίου θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του «Φεστιβάλ Επταπυργίου» εκδηλώσεις από τον χώρο της μουσικής, του θεάτρου και της ποίησης.

Ένας νέος πολιτιστικός θεσμός γεννιέται στη Θεσσαλονίκη και θα λάβει χώρα τον Ιούλιο στο Επταπύργιο. Πρόκειται για το «Φεστιβάλ Επταπυργίου», όπου για 20 μέρες θα πραγματοποιηθεί μια μεγάλη γιορτή του πνεύματος και του πολιτισμού, το «Φεστιβάλ Επταπυργίου».

Το «Φεστιβάλ Επταπυργίου» διοργανώνεται για πρώτη φορά φέτος από το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων πόλης Θεσσαλονίκης, ενώ τελεί υπό την αιγίδα της UNESCO. Συνεργαζόμενοι φορείς είναι επίσης η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, η Ορχήστρα Νέων «ΜΟΥΣΑ» και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.

Από 2 έως 22 Ιουλίου θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις από τον χώρο της μουσικής, του θεάτρου και της ποίησης, με έργα διεθνούς ρεπερτορίου και παγκόσμιας αναγνώρισης, και με καταξιωμένους Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες. 

Έξι παραγωγές και έντεκα συνολικά παραστάσεις συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα του «Φεστιβάλ Επταπυργίου», στο οποίο θα συμμετέχουν 325 καλλιτέχνες, το 90% από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Εκτιμάται ότι περίπου 7.500 θεατές θα παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις.

Στο νέο πολιτιστικό θεσμό που δημιουργεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, σημειώνοντας ότι με το «Φεστιβάλ Επταπυργίου» ενισχύεται ακόμα περισσότερο, το όραμα για τον Πολιτισμό στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

«Δίνουμε ζωή, γεμίζουμε με νότες και εικόνες ένα ακόμα σπουδαίο και ιστορικό μνημείο του τόπου μας. Συνδέουμε την ιστορία με το σύγχρονο πολιτισμό και την τέχνη. Εντάσσουμε τα μνημεία της πόλης στην καθημερινότητα των πολιτών και προβάλλουμε σε όλη την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο, το γοητευτικό κομμάτι του πολιτισμικού και τουριστικού μας πλούτου», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Όπως σημείωσε, «το Φεστιβάλ του Επταπυργίου είναι ένας νέος θεσμός που θα φωτίσει και θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο την πολιτιστική ζωή αλλά και την τουριστική δυναμική της Θεσσαλονίκης». Ο κ. Τζιτζικώστας δίνοντας το στίγμα των όσων θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν οι επισκέπτες, έκανε λόγο για  πολλές και ποιοτικές και υψηλής πολιτιστικής αξίας εκδηλώσεις. Κάλεσε τον κόσμο να αγκαλιάσει το Φεστιβάλ του Επταπυργίου.



Για έναν θεσμό ιδιαίτερης σημασίας έκανε λόγο ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού Αλέξανδρος Θάνος. «Θα δημιουργεί τη δυνατότητα σε όλους να δούνε πραγματικά καλλιτεχνικά δρώμενα παγκόσμιας εμβέλειας. Στο Επταπύργιο, την ακρόπολη της Θεσσαλονίκης, μέσα από τις παρεμβάσεις που θα κάνουμε, θα δημιουργηθεί ένας χώρος, που θα δώσει άλλη εικόνα και μαγεία της καλοκαιρινής Θεσσαλονίκης», τόνισε. Ο κ. Θάνος εξέφρασε την ελπίδα του να εξελιχθεί αυτός ο θεσμός τα επόμενα χρόνια.

Στην αυλή του Επταπυργίου θα στηθεί μια σκηνή εμβαδού 120 τμ, υπερυψωμένη στα δύο μέτρα, θα κατασκευαστεί πολυεπίπεδο πάτωμα για την ορχήστρα καθώς και κερκίδες συνολικής χωρητικότητας 850-950. Παράλληλα, θα φωτιστεί το μνημείο ενώ παρεμβάσεις θα γίνουν και στην ευρύτερη περιοχή.

Το Φεστιβάλ άρχισε να κυοφορείτε σαν σκέψη σαν ιδέα πριν από 13 μήνες, τον Μάρτιο του 2018, ανέφερε η Πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού Άννα Μυκωνίου. «Η ΠΚΜ και η Εφορεία Αρχαιοτήτων δημιουργούν από φέτος ένα Φεστιβάλ με εκδηλώσεις από τον χώρο της μουσικής, του θεάτρου, της ποίηση. Μια γιορτή πνεύματος και Πολιτισμού που έχει στόχο να αναδείξει το μνημείο», υπογράμμισε.

Από την πλευρά του ο Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων πόλης Θεσσαλονίκης Γιώργος Σκιαδαρέσης έκανε λόγο για εκδηλώσεις που θα αναδείξουν το μνημείο και θα το καταστήσουν επίκεντρο πνευματικής ζωής της πόλης. Όπως ανέφερε, οι αρχαιολογικοί χώροι πρέπει να αντιμετωπίζονται με εξωστρέφεια και να συνδέονται με την κοινωνία.

Τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν περιέγραψε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Επταπυργίου Θανάσης Κολαλάς, τονίζοντας ότι στόχος ήταν όλες οι παραστάσεις να δένουν με το μνημείο.

Το εισιτήριο θα είναι προσιτό στο ευρύ κοινό, ενώ προβλέπονται και κάποιες εκδηλώσεις με  ελεύθερη είσοδο.

Οι εκδηλώσεις του «Φεστιβάλ Επταπυργίου» :

«CAVALLERIA RUSTICANA» του Pietro Mascagni. Σε συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης για πέντε παραστάσεις. Μια από τις γνωστότερες όπερες, που συναρπάζει ακόμα και σήμερα το κοινό με την αμεσότητα και τον ρεαλισμό του, αποτελεί έργο ρεπερτορίου σε όλα τα μεγάλα λυρικά θέατρα. Την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης θα διευθύνει η καλλιτεχνική της διευθύντρια, Ζωή Τσόκανου. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Αθανάσιος Κολαλάς.
Πρεμιέρα 10 Ιουλίου 2019 και ακολουθούν 12,14,16,18, στις 21.30

«Μουσική του Πάθους» απο τους Vienna ΜΕΤ trio
Τρείς διεθνώς καταξιωμένοι σολίστες, η βιολονίστα Edua Zadory, κονσερτίνο στην Vienna Chamber Orchestra, η πιανίστα Maria Radutu, σολίστ της Συμφωνικής της Βιέννης και ο σαξοφωνίστας Θεόδωρος Κερκέζος, συμπράττουν σε μια βραδιά που φέρνει κοντά την ρομαντική μουσική του Pablo Sarasate με τους jazz  αυτοσχεδιασμούς του  Pedro Iturralde και τους φλογερούς ρυθμούς των αργεντίνικων τάνγκο.  
Παράσταση  7 Ιουλίου 21:30

«ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗΣ ΝΥΧΤΑΣ» του Felix Mendelssohn Μια μουσικοθεατρική παράσταση βασισμένη στο ομώνυμο έργο του William Shakespeare  
Παράσταση   2 Ιουλίου 21:30

«…νύχτα Μαγικιά...» του Παναγή Μπαρμπάτη. Αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη
Ο διακεκριμένος μαέστρος και συνθέτης Παναγής Μπαρμπάτης ενορχηστρώνει τις εμβληματικότερες μελωδίες του Μίκη Θεοδωράκη με το ιδιαίτερα χαρακτηριστικό, επτανησιακό του ύφος.  Η βραδιά είναι σε συνεργασία με την συμφωνική ορχήστρα νέων του ΟΜΜΘ, MOYSA.
Παράσταση 19 Ιουλίου 21.30

« Ο Ελύτης συναντά τον Eluard»
Μια μαγική βραδιά ποίησης και μουσικής, μια μεθυστική περιπλάνηση στους στίχους δυο μεγάλων ποιητών.
Παράσταση  22 Ιουλίου 21:30

«Επταπύργιο- Ένας αιώνας σε μια μέρα, 1899-1989» από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος
Παράσταση  17 Ιουλίου   21:30