Skip to main content

Κομποστοποίηση: Έρχονται καφέ κάδοι στις λαϊκές της Θεσσαλονίκης και δύο πρότυπες αγορές

Οι εκπρόσωποι των λαϊκών αγορών βράβευσαν τη Βούλα Πατουλίδου και τον Κωνσταντίνο Ζέρβα. Τρία μείζονα ζητήματα συζητήθηκαν.

Στο πρόγραμμα των καφέ κάδων μπαίνουν οι λαϊκές αγορές της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα για την ανακύκλωση στη Θεσσαλονίκη, που αφορά τόσο στην επιτυχία του προγράμματος των καφέ κάδων όσο και στη βελτίωση της λειτουργίας των λαϊκών αγορών.

Σήμερα, στα γραφεία της Ομοσπονδίας Σωματείων Επαγγελματιών Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας – Θεσσαλίας – Θράκης, ο πρόεδρος Άγγελος Δερετζής και ο πρόεδρος του Σωματείου της Θεσσαλονίκης, Κώστας Καρυπίδης, βράβευσαν την αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, και τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα, για την προσφορά τους στις λαϊκές αγορές του νομού.

Στο περιθώριο όμως της βράβευση συζητήθηκαν τρία πολύ συγκεκριμένα ζητήματα:

1.Καφέ κάδος στις λαϊκές αγορές.

2.Εκπόνηση ολοκληρωμένου σχεδίου αντιμετώπισης έκτακτων υγειονομικών και άλλων συνθηκών.

3.Δημιουργία δυο πρότυπων λαϊκών αγορών ανατολικά και δυτικά του μητροπολιτικού δήμου.

Όσον αφορά στο πρόγραμμα των καφέ κάδων, "πρόθεση των πωλητών των λαϊκών αγορών (επαγγελματιών και παραγωγών) είναι να αποτελέσουν σημαντικό κρίκο στην αλυσίδα της ανακύκλωσης και ειδικά στην ανακύκλωση των οργανικών απορριμμάτων. Για το λόγο αυτό θέλουμε σε άμεση συνεργασία με τον δήμο Θεσσαλονίκης να ξεκινήσουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα 'καφέ κάδου' σε όλες τις λαϊκές αγορές του Μητροπολιτικού Δήμου. Με αυτόν τον τρόπο πιστεύουμε ότι θα επιτύχουμε όχι μόνο την ενεργοποίηση των ανθρώπων των λαϊκών αγορών, αλλά και των δημοτών, οι οποίο θα ενστερνιστούν τη φιλοσοφία της ανακύκλωσης όχι μόνο χαρτιού, πλαστικού και γυαλιού, αλλά και των οργανικών απορριμμάτων".

Οι εκπρόσωποι των λαϊκών αγορών έθεσαν το ζήτημα της εκπόνησης ολοκληρωμένου σχεδίου αντιμετώπισης έκτακτων συνθηκών, με αφορμή την πανδημία του κορωνοϊού και τις καταστάσεις που βίωσαν δυο χρόνια τώρα.

"Η πανδημία και τα συνακόλουθα lockdowns οδηγούν στην ανάγκη εκπόνησης ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αντιμετώπισης παρόμοιων ή παρεμφερών έκτακτων συνθηκών. Δεν είναι νοητό να εμποδίζεται η πρόσβαση των πολιτών σε βασικά αγαθά, απαραίτητα για την καθημερινή διατροφή τους. Ούτε και είναι νοητό η αντιμετώπιση τέτοιων έκτακτων συνθηκών να γίνεται εκ των υστέρων και με δοκιμές μέτρων, τα οποία μέτρα οδηγούν σε συρρίκνωση του εισοδήματος των παραγωγών και των επαγγελματιών πωλητών λαϊκών αγορών, ενώ ταυτόχρονα δεν προσφέρουν απολύτως τίποτα στην πρόληψη μετάδοσης και διασποράς του ιού. Είναι απαραίτητο να εκπονηθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης τέτοιων συνθηκών, σχέδιο το οποίο θα πρέπει να έχει πολλαπλές στοχεύσεις (διασφάλιση δημόσιας υγείας αλλά και διασφάλιση των εισοδημάτων των συμμετεχόντων στις λαϊκές αγορές, διασφάλιση απρόσκοπτης προσέλευσης των πολιτών στις λαϊκές αγορές, άμεση πάταξη φαινομένων κερδοσκοπίας, κλπ)", αναφέρουν σε σχετικό υπόμνημά τους τα συνδικαλιστικά όργανα επαγγελματιών και εμπόρων που δραστηριοποιούνται στις λαϊκές.

Το τρίτο θέμα που συζητήθηκε είναι η δυνατότητα της δημιουργίας δυο πρότυπων λαϊκών αγορών, μιας στα ανατολικά και μιας στα δυτικά του κεντρικού δήμου. "Αξιοποιώντας τις δυνατότητες του νέου νομικού πλαισίου, μπορούν να ιδρυθούν δύο πρότυπες λαϊκές αγορές μία στα ανατολικά της πόλης και μία στα δυτικά αυτής", επισήμαναν οι κ.κ. Δερετζής και Καρυπίδης.