Skip to main content

Έρχονται (νέες) δύσκολες στιγμές για την αγορά ακινήτων

Γιατί θα αποδειχθούν φρούδες οι ελπίδες όλων ότι πλέον οδεύουμε σε μια «άνοιξη» της ελληνικής αγοράς ακινήτων, μετά από επτά χρόνια συνεχούς μείωσης.

Η ελληνική αγορά ακινήτων κινείται μεταξύ του «δόξα τω Θεώ» και του «βοήθα Παναγιά» με ρυθμούς πολυβόλου. Προσέξτε:

Το τελευταίο διάστημα σημειώνεται μια δειλή αγοραστική κινητικότητα στο χώρο, γεγονός που επιτρέπει στους παράγοντες του κλάδου να αισιοδοξούν. Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στο κομμάτι των τουριστικών ακινήτων, που προσελκύουν, κυρίως, το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών. Ως εδώ όλα καλά.

Η ελπίδα όλων λοιπόν ήταν ότι πλέον οδεύουμε σε μια «άνοιξη» της ελληνικής αγοράς ακινήτων, μετά από επτά χρόνια συνεχούς μείωσης. Όμως, μόλις τώρα αντιλαμβάνονται ότι θα πρέπει να περιμένουν μια νέα, μεγάλη, βουτιά. Από πού θα προκύψει; Από την πίεση που ασκείται, από τους δανειστές, στις ελληνικές τράπεζες «να τελειώνουν» με τα κόκκινα δάνεια τους.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι αργά ή γρήγορα θα αρχίσουν μαζικά οι πωλήσεις κάθε είδους ακινήτων. Με αφετηρία τα επαγγελματικά – εμπορικά, κατόπιν τα βιομηχανικά, στο τέλος τα οικιστικά, αρχικά τα τουριστικά και μετά τις πρώτες κατοικίες. Και κάπου εκεί θα έρθει το (νέο) τέλος της αγοράς ακινήτων.

Ο λόγος; Θα πέσουν μαζικά στην αγορά τόσα πολλά, που οι τιμές θα πιεσθούν ριζικά, η καμπή τους θα είναι αποφασιστική και κανείς δεν ξέρει και δεν μπορεί να προβλέψει πού θα σταματήσει αυτό.

Οι τραπεζίτες το γνωρίζουν, ξέρουν ότι δεν τους συμφέρει, αλλά δεν μπορούν να κάνουν και τίποτα. Η πίεση από τις Βρυξέλλες και τη Φρανκφούρτη είναι μεγάλη, το ξεκαθάρισμα στα δανειακά τους χαρτοφυλάκια δεν μπορεί να περιμένει άλλο και οι ρευστοποιήσεις θα πρέπει να αρχίσουν μαζικά, ακόμα και πριν από το τέλος του έτους.

Και τότε, ανακοινώσεις για πωλήσεις – πακέτο 150 και 200 ακινήτων, που σήμερα γίνονται θέμα στα ΜΜΕ, θα μετατραπούν σε απλά μονόστηλα. Το σίγουρο είναι ότι έρχονται δύσκολες στιγμές για όσους έχουν πρόβλημα αποπληρωμής του στεγαστικού τους, για όσους θέλουν να πουλήσουν το σπίτι τους και για όσους μεσολαβούν για να πουληθεί. Γιατί, όλα αυτά, στις ελεύθερες αγορές, λειτουργούν σαν αλυσίδα. Δυστυχώς.