Skip to main content

Κινήσεις για ενίσχυση της ρευστότητας από το οικονομικό επιτελείο

Η εντολή που έχει δοθεί στον ΟΔΔΗΧ είναι να χαράξει μια επιπλέον στρατηγική ενίσχυσης των ταμειακών διαθεσίμων λόγω της κρίσης του κορωνοϊού.

Προσπάθεια να ενισχύσει με κάθε τρόπο και μέσο τη διαθέσιμη ρευστότητα της χώρας καταβάλλει η κυβέρνηση. Στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχει πάντα αναπάντητο το ερώτημα τι θα γίνει σε αυτό το μέτωπο εκεί γύρω στα μέσα Ιουνίου. Γι αυτό και η εντολή που έχει δοθεί στον ΟΔΔΗΧ είναι να χαράξει μια επιπλέον στρατηγική ενίσχυσης των ταμειακών διαθεσίμων ώστε η κυβέρνηση να μπορεί να χρηματοδοτήσει τα μέτρα στήριξης της οικονομίας και των επιχειρήσεων λόγω της κρίσης του κορωνοϊού, αλλά παράλληλα να καθυστερήσει ή και να αποφύγει, αν γίνεται, την προσφυγή στην πιστωτική γραμμή του ESM.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Οργανισμός προχωρά στην αύξηση του ύψους των εκδόσεων των εντόκων γραμματίων, για να αναπληρωθούν, κατ' αυτόν τον τρόπο τα κεφάλαια που αντλεί η κυβέρνηση από το μαξιλάρι των διαθεσίμων. Ο στόχος είναι προφανής: Να κρατηθεί το «μαξιλάρι» όσο πιο γεμάτο γίνεται για να μη βρεθεί η Ελλάδα αντιμέτωπη με υποβαθμίσεις και απαγορευτικά κόστη δανεισμού που συνεπάγονται.

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι τους επόμενους δύο με τρεις μήνες ο ΟΔΔΗΧ θα προχωρήσει και σε μικρού ύψους εκδόσεις ομολόγων. Η πιθανότερη εκδοχή υποστηρίζει ότι η αμέσως επόμενη έκδοση θα αφορά κατά πάσα πιθανότητα ένα νέο δεκαετές ομόλογο. Αυτό, σε συνδυασμό με την αύξηση του ύψους των εκδόσεων των εντόκων κατά τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ για κάθε έκδοση σε σχέση με πριν ή ακόμα και με έκτακτες εκδόσεις, θα βοηθήσει το οικονομικό επιτελείο: α) να χρηματοδοτήσει τις δαπάνες των μέτρων αλλά και β) να κρατήσει όσο πιο υψηλά μπορεί τα διαθέσιμα του ελληνικού Δημοσίου, που επίσης είναι βασικό ζητούμενο, για πολλούς λόγους.