Skip to main content

Έρχονται τα ηλεκτρικά οχήματα σε Θεσσαλονίκη και Περιφέρεια

Εγκρίθηκαν τρεις τομείς παρεμβάσεων σε οχτώ δήμους της Θεσσαλονίκης για καθαρές αστικές μεταφορές, για εξοπλισμό στα σχολεία και ευπαθείς ομάδες.

Μια σειρά από παρεμβάσεις στην καθημερινότητα των πολιτών δρομολογήθηκαν στη σημερινή συνεδρίαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για τομείς παρεμβάσεων, που θα αποκτήσουν χρηματοδότηση και σε επόμενη φάση θα αποφασιστούν τα έργα που θα γίνουν σε αυτούς τους τομείς στο πολεοδομικό συγκρότημα.

Οι παρεμβάσεις αφορούν στις καθαρές αστικές μεταφορές, στην ενίσχυση του αθλητικού εξοπλισμού και τη βελτίωση της προσβασιμότητας ατόμων με αναπηρίες στα σχολεία και σε δράσεις και δομές στήριξης ευπαθών ομάδων πληθυσμού.

Οι οχτώ δήμοι του πολεοδομικού συγκροτήματος, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης (Δέλτα, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Παύλου Μελά, Κορδελιού – Ευόσμου, Νεάπολης – Συκεών, Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς και Πυλαίας – Χορτιάτη) καλούνται να υποβάλουν τις προτάσεις τους και ώριμες μελέτες για να αξιοποιήσουν τα διαθέσιμα κονδύλια και να υλοποιήσουν έργα σε αυτούς τους τρεις τομείς.

Όπως διευκρινίστηκε στη Μητροπολιτική Επιτροπή, οι παρεμβάσεις που θα χρηματοδοτηθούν από τον τομέα των καθαρών αστικών μεταφορών είναι προμήθεια ηλεκτροκίνητων οχημάτων στο δήμο Θεσσαλονίκης, λεωφορείο μεταφοράς προσωπικού και ηλεκτροκίνητων οχημάτων στο Δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης, καθώς και ανάλογες δρομολογημένες παρεμβάσεις στους Δήμους Νεάπολης – Συκεών και Παύλου Μελά, προμήθεια οχημάτων στους δήμους Καλαμαριάς και Πυλαίας – Χορτιάτη και προμήθεια ηλεκτρικών οχημάτων και σταθμού φόρτισης στο Δήμο Δέλτα.

Επίσης, στον ίδιο τομέα η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα προχωρήσει σε δράσεις προώθησης εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης και μείωσης του διοξειδίου του άνθρακα, με την προμήθεια ηλεκτρικών αυτοκίνητων, σταθμών φόρτισης των αυτοκινήτων γι' αυτά και πετρελαιοκίνητων υπηρεσιακών αυτοκίνητων νέας αντιρρυπαντικής τεχνολογίας.