Skip to main content

Έρευνα για συναλλαγές μαϊμού στον δήμο Θεσσαλονίκης

Στο στόχαστρο των ελεγκτικών αρχών έχει μπει ο Δήμος Θεσσαλονίκης, καθώς κατόπιν εισαγγελικής παρέμβασης ερευνώνται οι συναλλαγές μεταξύ του Δήμου και 5.500 επιχειρήσεων για το διάστημα 2000-2010 και
Στο στόχαστρο των ελεγκτικών αρχών έχει μπει ο Δήμος Θεσσαλονίκης, καθώς κατόπιν εισαγγελικής παρέμβασης ερευνώνται περιπτώσεις εικονικών συναλλαγών και υπερτιμολογήσεων, μεταξύ του Δήμου και 5.500 επιχειρήσεων-προμηθευτών του, για το διάστημα 2000-2010. Ήδη οι πληροφορίες κάνουν λόγο για «λαβράκια» τα οποία έχουν βγάλει οι ελεγκτές.

Ενδεικτικό της κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος και της κακοδιαχείρισης είναι το γεγονός ότι ερευνάται ενδελεχώς περίπτωση αγοράς δερμάτινων μπουφάν από το Δήμο, έναντι 200 εκατ. δραχμών (600.000 ευρώ) -και μπορούμε εύκολα να θυμηθούμε τι σήμαινε ποσό τέτοιου ύψους στην προ ευρωζώνης περίοδο. Παράλληλα, ανακύπτουν εύλογα τα αφελή ερωτήματα: Ποια ανάγκη εξυπηρετούσε η συγκεκριμένη αγορά, στο εξωφρενικό αυτό ποσό; Τόσο πολύ και τόσο πολλοί κρύωναν τότε στον δήμο Θεσσαλονίκης;

Να σημειωθεί ότι από τις 5.500 επιχειρήσεις οι 450 υπάγονται στη ΦΑΕ Θεσσαλονίκης. Τις σχετικές έρευνες διενεργούν τα στελέχη των ΦΑΕ και των κατά τόπους εφοριών, ανάλογα με το πού υπάγεται η εκάστοτε επιχείρηση που είχε συναλλαγή με τον Δήμο.

Πλέον αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα αποτελέσματα των ελέγχων, τα οποία δεν αποκλείεται να στήσουν στον τοίχο, για μία ακόμα φορά, την απερχόμενη δημοτική αρχή και να εγείρουν πολλά ερωτήματα για τον τρόπο διαχείρισης των χρημάτων στον δήμο την τελευταία δεκαετία.

Αν οι έλεγχοι των αρχών πιστοποιήσουν παράνομες δραστηριότητες, ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος θα βρεθεί αντιμέτωπος με ένα ακόμα σκάνδαλο-με το μεγαλύτερο από όλα βέβαια να παραμένει η υπεξαίρεση των τουλάχιστον 30 εκατ. ευρώ από τα ασφαλιστικά ταμεία του Δήμου, όπου ο βασικός πρωταγωνιστής της υπόθεσης ισχυρίζεται ότι εκτελούσε άνωθεν εντολές.