Skip to main content

Έρευνα της ΕΑΣΕ με την Icap για το οικονομικό κλίμα

Βελτιωμένος ο δείκτης οικονομικού κλίματος κατά το τρίτο τρίμηνο του 2009 σε έρευνα της ΕΑΣΕ στα κορυφαία διευθυντικά στελέχη των μεγαλύτερων ελληνικών επιχειρήσεων.
Καλύτερος ο  δείκτης οικονομικού κλίματος κατά το τρίτο τρίμηνο του 2009 στην τριμηνιαία έρευνα που διεξάγεται στα κορυφαία διευθυντικά στελέχη των μεγαλύτερων ελληνικών επιχειρήσεων από την Εταιρεία Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ) σε συνεργασία με την ICAP Group. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε το διάστημα 15/09/2009 έως 28/09/2009.

Ο γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος (ΕΑΣΕ/ICAP-CEO General Index) το τρίτο τρίμηνο του 2009 αυξήθηκε στις 111 μονάδες από τις 107 το προηγούμενο τρίμηνο, καταγράφοντας τη συνεχιζόμενη - αλλά συγκρατημένη σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο - αισιοδοξία που επικρατεί στους CEOs των ελληνικών επιχειρήσεων. Αξιοσημείωτη είναι η αντιστροφή του θετικού κλίματος στους CEOs των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων, σε αντίθεση με τους CEOs των μικρών, μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων οι οποίοι συνεχίζουν να είναι αισιόδοξοι.

Η τρέχουσα οικονομική κατάσταση (ΕΑΣΕ-CEO Current Status Index) είναι βελτιωμένη σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Αντίθετα, στάσιμες είναι οι προσδοκίες για βελτίωση του οικονομικού κλίματος κατά το επόμενο έτος. Αναλυτικά, τα αποτελέσματα των επιμέρους δεικτών αποτυπώνουν τις παρακάτω εξελίξεις για το τρίτο τρίμηνο του 2009:

Ακόμη μείωση παρατηρείται στο ποσοστό των CEOs που θεωρεί ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας έχει επιδεινωθεί σε σχέση με ένα έτος πριν (86% έναντι 93% το προηγούμενο τρίμηνο), δείχνοντας ότι οι τρέχουσες συνθήκες της οικονομίας είναι βελτιωμένες σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Ωστόσο, η τρέχουσα αισιοδοξία δεν συνοδεύεται από θετικές προσδοκίες για τον επόμενο χρόνο οδηγώντας τον δείκτη στις 279 μονάδες έναντι 292 το δεύτερο τρίμηνο του 2009.

Θετική είναι η εικόνα που έχουν οι CEOs για τον κλάδο τους, με το εμπόριο να έχει προβάδισμα έναντι των λοιπών κλάδων, αν και καταγράφεται κάμψη της αισιοδοξίας τους για τις προσδοκώμενες εξελίξεις κατά το επόμενο έτος. Το εμπόριο διαφοροποιείται και πάλι αφού οι CEOs δηλώνουν ότι η οικονομική κατάσταση στον κλάδο τους το επόμενο έτος θα είναι καλύτερη έναντι των άλλων κλάδων.

Σε επίπεδο επιχείρησης, για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο οι CEOs θεωρούν ότι η τρέχουσα οικονομική κατάσταση παρουσιάζει στασιμότητα. Επιπλέον, η εκτίμηση τους για το επόμενο έτος δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξη, αφού ο δείκτης εταιρικών προσδοκιών αυξήθηκε στο τρίτο τρίμηνο του 2009 μόλις κατά τρεις μονάδες.

Αυξημένη είναι η τρέχουσα δαπάνη για επενδύσεις παγίου κεφαλαίου σε επίπεδο εταιρείας. Το ποσοστό των CEOs που δήλωσαν αυξημένες δαπάνες σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος ανήλθε σε 17% έναντι 13% το προηγούμενο τρίμηνο. Αισιοδοξία επικρατεί για τη μελλοντική πορεία των επενδύσεων, αν και οι CEOs των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων προβλέπουν ότι οι επενδύσεις των εταιρειών που διοικούν θα διαμορφωθούν σε χαμηλότερο επίπεδο από το σημερινό.

Συνεχίζεται και στο δεύτερο τρίμηνο του 2009 η πτωτική πορεία του δείκτη απασχόλησης, αν και η μείωση είναι ελάχιστη σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Οι CEOs των βιομηχανικών επιχειρήσεων διαφοροποιούνται από την γενική εικόνα δηλώνοντας ότι η απασχόληση στις εταιρείες τους αυξήθηκε. Η προσδοκία για άνοδο της απασχόλησης κατά το επόμενο έτος, που επικρατούσε κατά τα προηγούμενα δύο τρίμηνα του 2009, δεν συνεχίστηκε στο τρίτο τρίμηνο, στο οποίο ο δείκτης μειώθηκε στις 118 μονάδες.

Το 83% των CEOs προτείνει στη νέα κυβέρνηση μείωση των φορολογικών συντελεστών και ταυτόχρονα πάταξη της φοροδιαφυγής. Ωστόσο, αξιόλογο ποσοστό (13%) πιστεύει ότι οι συντελεστές θα πρέπει να παραμείνουν στα ίδια επίπεδα, ενώ το 4% δήλωσε ότι πρέπει να αυξηθούν και παράλληλα να επιβληθούν έκτακτοι φόροι για την αντιμετώπιση της υστέρησης των εσόδων.

Ο Μιχάλης Παγίδας, Πρόεδρος του δ.σ. της ΕΑΣΕ δήλωσε τα εξής: «Ιδιαίτερα σημαντικά είναι τα αποτελέσματα της έρευνας ΕΑΣΕ/ICAP CEO Index για το γ’ τρίμηνο του 2009 καθώς αυτή διεξήχθη κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Μάλιστα, όπως δείχνει η έρευνα, η συντριπτική πλειοψηφία των CEOs που ηγούνται των μεγαλύτερων ελληνικών επιχειρήσεων ζητεί από τη νέα κυβέρνηση μείωση των φορολογικών συντελεστών και ταυτόχρονη εντατικοποίηση των προσπαθειών για πάταξη της φοροδιαφυγής. Η συγκρατημένη, έναντι του προηγούμενου τριμήνου, αισιοδοξία και, παράλληλα, η στασιμότητα στις προσδοκίες τους από τη μία συνάδει με τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο, από την άλλη πιθανότατα απεικονίζει το κλίμα «αβεβαιότητας» που επικρατεί στον ελληνικό επιχειρηματικό κόσμο εν αναμονή της πολιτικής που θα ακολουθήσει η νέα κυβέρνηση για την επίλυση των κρίσιμων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία.

Αξίζει επίσης να επισημάνει κανείς την κάμψη που παρατηρείται στην αισιοδοξία των CEOs των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων οι οποίοι, αναθεωρώντας τις εκτιμήσεις του προηγούμενου τριμήνου, εκφράζουν την άποψη ότι οι επενδύσεις τους το 2010 θα κινηθούν σε χαμηλότερα επίπεδα από τα σημερινά, ενώ την ίδια στιγμή - σύμφωνα με την έρευνα - συνεχίζεται η πτωτική πορεία του δείκτη τρέχουσας απασχόλησης».

Ο Νικήτας Κωνσταντέλλος, Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου ICAP και μέλος του δ.σ. της ΕΑΣΕ ανέφερε τα εξής: «Ο δείκτης οικονομικού κλίματος ΕΑΣΕ/ICAP CEO Index είναι πολύ σημαντικός, αφού η έρευνα μόλις ολοκληρώθηκε μεταξύ 2.340 CEOs των μεγαλύτερων επιχειρήσεων.

Είναι ενδεικτικό ότι ο γενικός δείκτης κλίματος στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2009 σημείωσε μικρή άνοδο καταγράφοντας τη συνεχιζόμενη, αν και συγκρατημένη, αισιοδοξία των CEOs. Οι τρέχουσες συνθήκες της οικονομίας αξιολογούνται ως καλύτερες από το προηγούμενο τρίμηνο, ωστόσο οι προσδοκίες για βελτίωση του οικονομικού κλίματος κατά το επόμενο έτος είναι στάσιμες. Παρόλα αυτά, οι μισοί CEOs πιστεύουν ότι η εταιρεία τους θα είναι σε καλύτερη οικονομική κατάσταση μετά από ένα χρόνο, έναντι μόλις 9% που δηλώνουν ότι θα είναι σε χειρότερη κατάσταση. Αυτό προφανώς δείχνει ότι, παρά το μη ευνοϊκό οικονομικό περιβάλλον, οι περισσότεροι CEOs έχουν εμπιστοσύνη στην εταιρεία τους και στις δικές τους δυνάμεις ότι θα τα καταφέρουν. Αξιόλογο εύρημα επίσης είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία (83%) των ανθρώπων που ηγούνται των επιχειρήσεων στην Ελλάδα προτείνει στη νέα κυβέρνηση να κινηθεί γρήγορα προς την κατεύθυνση της μείωσης των φορολογικών συντελεστών σε συνδυασμό με τη θέσπιση άμεσων μέτρων για την πάταξη της φοροδιαφυγής».