Skip to main content

Έρευνα: 1 στα 3 άτομα ΛΟΑΤΚΙ+ στην Ελλάδα έχει δεχτεί bullying στο δημόσιο

Το 27% των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων δήλωσε πως δέχεται διακριτική μεταχείριση στις δημόσιες υπηρεσίες, λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού, κ.α.

Ένα στα τρία ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στην Ελλάδα έχει δεχτεί προσβολές ή εξύβριση λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού ή/και της ταυτότητας φύλου του από επαγγελματίες στο δημόσιο τομέα έστω και μία φορά, ενώ το 6% γίνεται αποδέκτης λεκτικής βίας από δημόσιους υπαλλήλους συχνά ή πάντα.

Την ίδια ώρα, το 27% των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων δήλωσε πως δέχεται διακριτική μεταχείριση στις δημόσιες υπηρεσίες, λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού ή και της ταυτότητας φύλου του μερικές φορές, συχνά ή πάντα. Μόλις το 7% έχει αναφέρει κάποιο περιστατικό διάκρισης ή βίας σε δημόσιο φορέα και το 72% ανέφερε ότι δεν νιώθει ασφάλεια να καταγγείλει σε δημόσιους φορείς κάποιο τέτοιο περιστατικό. Ένας από τους κυριότερους λόγους που επισήμαναν ότι λειτούργησε αποτρεπτικά για την αναφορά του περιστατικού ήταν η αίσθηση πως δεν θα άλλαζε κάτι.

Τα παραπάνω προκύπτουν από διαδικτυακή έρευνα με θέμα την εμπειρία των ΛΟΑΤΚΙ+ σε φορείς και υπηρεσίες του δημόσιου τομέα, στην οποία συμμετείχαν 150 ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα και 202 εργαζόμενοι σε ένα ευρύ φάσμα δημόσιων υπηρεσιών (όπως εκπαιδευτικοί, διοικητικοί υπάλληλοι, δικαστικοί υπάλληλοι, κοινωνικοί λειτουργοί και ψυχολόγοι, επαγγελματίες υγείας, αστυνομικοί και δικαστές), από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Η έρευνα διενεργήθηκε από τον Μάιο ως τον Ιούλιο 2020, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος FAROS και παρουσιάστηκε σε σχετική διαδικτυακή εκδήλωση του -συντονιστή του έργου- Κέντρου Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας- ΚΜΟΠ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας που άντλησε το Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων από την ημερίδα, το 40% των ΛΟΑΤΚΙ+ ερωτώμενων δεν αισθάνεται ποτέ άνετα και το 31% αισθάνεται σπάνια άνετα να μοιραστεί τη ΛΟΑΤΚΙ+ ταυτότητά του με επαγγελματίες στο δημόσιο τομέα, σε περιπτώσεις όπου αυτό χρειάζεται. Εξάλλου, ένας στους πέντε δηλώνει πως αποφεύγει συχνά ή πάντα να επισκεφθεί δημόσιους φορείς, ακόμα και σε περιπτώσεις που αυτό είναι αναγκαίο, λόγω της ανησυχίας που έχει για την αντιμετώπιση που θα λάβει από το προσωπικό ως ΛΟΑΤΚΙ+ άτομο.

Την ίδια ώρα, οι ερωτώμενοι επαγγελματίες δήλωσαν ότι αστεία σε βάρος ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων γίνονται μεταξύ συναδέλφων συχνά (24%) ή πάντα (14%), αλλά το 72% διευκρίνισε ότι δεν συμμετείχε σε αυτά. Το 42% περιέγραψε πως έχει συμβεί συνάδελφος να εξυβρίσει ή να προσβάλει ΛΟΑΤΚΙ+ άτομο και το 17% έχει γίνει μάρτυρας περιστατικού σωματικής βίας από συνάδελφο.

Εξάλλου, το 75% των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων νιώθει ότι οι δημόσιοι φορείς δεν είναι καθόλου ή είναι λίγο ενημερωμένοι για τις πρόσφατες θεσμικές αλλαγές που αφορούν στους ΛΟΑΤΚΙ+. Στο ίδιο πνεύμα, το 96% των δημόσιων υπαλλήλων δήλωσε πως δεν τους έχουν δοθεί από την υπηρεσία τους οδηγίες για συμπεριληπτικές υπηρεσίες σε ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, ενώ το 72% ανέφερε πως οι υπηρεσίες δεν έχουν δεχτεί καθόλου ή έχουν δεχτεί λίγη ενημέρωση για τις πρόσφατες θεσμικές αλλαγές.

Σχετικά με ερωτήσεις που αφορούσαν σε συγκεκριμένους χώρους δημόσιων υπηρεσιών, το 50% των ΛΟΑΤΚΙ+ δήλωσε πως δεν αισθάνεται ποτέ ασφάλεια να απευθυνθεί στην αστυνομία και το 29% σπάνια, την ώρα που το 14% αναφέρει ότι δέχεται συχνά ή πάντα ειρωνικά σχόλια, προσβολές ή εξύβριση από αστυνομικούς κατά την επίσκεψη στο αστυνομικό τμήμα. Το 47% των ΛΟΑΤΚΙ+ ερωτώμενων ανησυχεί συχνά ή πάντα και το 27% μερικές φορές πως αν αποκαλύψει το σεξουαλικό προσανατολισμό ή την ταυτότητα φύλου του στους επαγγελματίες υγείας δεν θα λάβει ποιοτικές υπηρεσίες υγείας. Τέλος, το 29% δήλωσε ότι δέχτηκε προσβολές ή εξύβριση από το προσωπικό του σχολείου του λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού ή ταυτότητας φύλου μερικές φορές, συχνά ή πάντα.

Το έργο FAROS, που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2020 και θα διαρκέσει δύο χρόνια, χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δικαιωμάτων, Ισότητας και Ιθαγένειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στοχεύει στην ενίσχυση των μηχανισμών προστασίας, παρακολούθησης και πρόληψης και στην καταπολέμηση των εγκλημάτων μίσους και των ομοφοβικών, αμφιφοβικών και τρανσφοβικών διακρίσεων και βίας. Εταίροι του προγράμματος είναι το υπουργείο Δικαιοσύνης και οι οργανώσεις Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας- ΚΜΟΠ, Orlando, Colour Youth, Θετική Φωνή και Οικογένειες Ουράνιο Τόξο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ