Skip to main content

Έρευνα ΔιαΝΕΟσις: O ασημένιος τουρισμός μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα

Τα στοιχεία της νέας μελέτης του Οργανισμού παρουσιάστηκαν στο Φόρουμ των Δελφών - Σημαντική αύξηση επισκεπτών τρίτης ηλικίας με AirBnb.

Σε μία μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα αναδεικνύεται η αύξηση παγκοσμίως του ασημένιου τουρισμού, των τουριστών δηλαδή της τρίτης ηλικίας ως απόρροια του φαινομένου της μακροβιότητας, όπως προκύπτει από τα ευρήματα της νέας μελέτης της ΔιαΝΕΟσις τα βασικά σημεία της οποίας παρουσιάστηκαν σήμερα στο Φόρουμ των Δελφών.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Ιατρικής Γιάννη Τούντα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εκ των συγγραφέων της έρευνας για τον τουρισμό της τρίτης ηλικίας, το 7,3% των ενηλίκων στη Βόρεια Ευρώπη δηλώνει ότι θα ήθελε μετά τη σύνταξή του να μείνει σε μια χώρα της Νότιας Ευρώπης. Αυτό μεταφράζεται σε ζήτηση για 2,7 εκατ. παραθεριστικές κατοικίες τα επόμενα 30 χρόνια. «Δυστυχώς σε αυτό το κομμάτι της αγοράς η χώρα μας είναι πολύ πίσω όταν στις άλλες χώρες της Μεσογείου πολλοί οργανισμοί κινούνται στην κατεύθυνση της δημιουργίας συγκροτημάτων και κατοικιών προσαρμοσμένων στις ανάγκες της τρίτης ηλικίας. Όχι όμως και η χώρα μας, όπου υπάρχει μια σειρά από αντικίνητρα από τη φορολογία μέχρι και τις υποδομές, την ασφάλεια και τις παρεχόμενες ιατρικές ή υγειονομικές υπηρεσίες», υπογράμμισε ο κ. Τούντας, σημειώνοντας ότι στην Πορτογαλία ισχύει ειδική χαμηλή φορολογία για τους ξένους που θέλουν να εγκατασταθούν στη χώρα.

Ο ίδιος ανέφερε ότι στην Ευρώπη το 2010 οι τουρίστες τρίτης ηλικίας αντιπροσώπευαν το 15% των τουριστών. Το ποσοστό αυτό αναμένεται να ξεπεράσει το 25% το 2020 και το 35% το 2030. Ωστόσο, λιγότερο από το 20% των ξενοδοχείων στην Ελλάδα έχει ειδικές υπηρεσίες για τουρίστες τρίτης ηλικίας, ενώ οι tour operators δεν έχουν διαμορφώσει ακόμη ειδικά τουριστικά προϊόντα για τη συγκεκριμένη ομάδα.

Από την πλευρά του ο οικονομολόγος και συνεργάτης της ΔιαΝΕΟσις Αρίστος Δοξιάδης επισήμανε ότι η αξιοποίηση του τουρισμού τρίτης ηλικίας θα έδινε σημαντική ώθηση σε δύο κλάδους με αργούν δυναμικό, τον ιατρικό και τον οικοδομικό. Ειδικότερα, στον κλάδο των ακινήτων υπολογίστηκε ότι θα μπορούσε να αγοράζονται 20.000 ακίνητα από ξένους ετησίως με τα 2/3 να είναι τα νεόδμητα.

Παράλληλα ο κ. Δοξιάδης σημείωσε ένα ακόμη θετικό αποτέλεσμα για την ελληνική οικονομία από την προσέλκυση των τουριστών τρίτης ηλικίας: οι συνταξιούχοι θα φέρνουν τα εισοδήματά τους από άλλες χώρες της ΕΕ αυξάνοντας την εγχώρια κατανάλωση χωρίς να αυξάνεται το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Επιπλέον, δεδομένου ότι η τρίτη ηλικία είναι προνομιακό πεδίο για πολλές νέες τεχνολογίες η προσέλκυση του ασημένιου τουρισμού μπορεί να καταστήσει την Ελλάδα hub νέων τεχνολογιών.

Σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης παρουσιάζει και ο τουρισμός υγείας που συνδέεται με την τρίτη ηλικία, ένα κομμάτι αγοράς στο οποίο επίσης η Ελλάδα βρίσκεται πίσω. Όπως αναφέρουν οι συγγραφείς της έρευνας, που θα δημοσιευθεί το επόμενο διάστημα η Ελλάδα θα μπορούσε να προσελκύσει 100.000 τουρίστες υγείας. Σημειώνουν,δε, ότι οι ιαματικές πηγές παραμένουν ανεκμετάλλευτες, όπως και ο τομέας των κέντρων ευεξίας.

Όπως υπογράμμισε ο επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, Πλάτων Τήνιος το 2020 η ετήσια καταναλωτική δαπάνη της τρίτης ηλικίας θα φθάσει τα 15 τρις δολ. «Θα πρέπει να αξιοποιήσουμε δημιουργικά τα άτομα της τρίτης ηλικίας παράλληλα με τις νέους. Χρειάζεται προσαρμοστικότητα όχι μόνο από το κράτος αλλά και από τα άτομα. Πρέπει να βγούμε από το καλούπι εκπαίδευση-δουλειά-συνταξιοδότηση», σημείωσε.

Airbnb: 400.000 επισκέπτες παγκοσμίως ανήκουν στην τρίτη ηλικία

Κατά 66% αυξήθηκαν το 2017 οι ταξιδιώτες τρίτης ηλικίας που μένουν σε οικοδεσπότες της Airbnb, σύμφωνα με την υπεύθυνη public policy της εταιρείας Σοφία Γκιούσου.

Παγκοσμίως 400.000 επισκέπτες σε οικοδεσπότες της Airbnb ανήκουν στην τρίτη ηλικία, ενώ καταγράφεται πολύ μεγάλη αύξηση των δαπανών στις ηλικίες άνω των 65 ετών τα τελευταία πέντε χρόνια. Επιπλέον, το 2017 οι οικογενειακές κρατήσεις από επισκέπτες άνω των 60 ετών αυξήθηκαν κατά 75%. Όπως τόνισε η κυρία Γκιούσου, η Airbnb υλοποιεί ένα πιλοτικό προγραμμα στις ΗΠΑ καλώντας οικοδεσπότες να ανοίξουν εθελοντικά σε ασθενείς ή σε ανθρώπους σε στάδιο αποκατάστασης.