Skip to main content

Έρευνα: Έξι στις δέκα νοσηλεύτριες έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση

Σύμφωνα με στοιχεία διδακτορικής έρευνας, τρεις στις δέκα δεν καταγγέλλουν το περιστατικό παρενόχλησης στα αρμόδια όργανα.

Περισσότερες από τις μισές νοσηλεύτριες που εργάζονται στο σύστημα υγείας της χώρας, έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής τους ζωής σύμφωνα με έρευνα του Τομέα Οργάνωσης και Διοίκησης Ανθρώπινων Πόρων του Warwick Business School.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη διδακτορική έρευνα του Παναγιώτη Σ. Παπαντωνίου ο οποίος μίλησε στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις«, τρεις στις δέκα δεν καταγγέλλουν το περιστατικό παρενόχλησης στα αρμόδια όργανα.

Το 76% των συμμετεχουσών εργάζεται στον δημόσιο τομέα, το 55% ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 41-50 ετών, το 40% έχει πτυχίο ΤΕΙ, ενώ το 35% κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών, το 50% είναι άγαμες και το 30% έχει εργασιακή εμπειρία έως πέντε έτη.

Η μέση συχνότητα του φαινομένου ανήλθε στο 66%, γεγονός που αποδεικνύει ότι πάνω από τις μισές συμμετέχουσες έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση, τουλάχιστον μια φορά στην καριέρα τους. Οσον αφορά τις κατηγορίες της σεξουαλικής παρενόχλησης, οι σεξιστικές συμπεριφορές είναι η πιο συχνή μορφή παρενόχλησης (συχνότητα 90%), ακολουθούμενη από τις συμπεριφορές ανεπιθύμητης σεξουαλικής προσοχής (συχνότητα 80%) και τέλος από τις πράξεις σεξουαλικού εξαναγκασμού (συχνότητα 14%).