Skip to main content

Έρευνα: Έξι στους δέκα συμφωνεί με το μέτρο για τις σακούλες

Σύμφωνα με την έρευνα, περίπου 6 στους 10 συμφωνεί γενικά με το συγκεκριμένο μέτρο, το 29,9% διαφωνεί και το 10,5% το βρίσκει αδιάφορο.

Σημαντικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα της έρευνας καταναλωτών που διενήργησε η εταιρεία έρευνας και ανάλυσης ierax analytix σχετικά με το νέο μέτρο για τη χρέωση της πλαστικής σακούλας στα καταστήματα.

Σύμφωνα με την έρευνα, περίπου 6 στους 10 συμφωνεί γενικά με το συγκεκριμένο μέτρο, το 29.9% διαφωνεί και το 10.5% το βρίσκει αδιάφορο.

Σχετικά με το ποιος θα έπρεπε να επωμιστεί το κόστος αυτής της χρέωσης για τις πλαστικές σακούλες, το 25.4% των ερωτηθέντων δήλωσε οι ίδιοι οι καταναλωτές, το 21.1% θεωρεί πως πρέπει να πληρώνουν τα καταστήματα που τις διαθέτουν, το 17.3% «έδειξε» τις εταιρείες που φτιάχνουν πλαστικές σακούλες, το 27% θέλει να το πληρώνουν όλες οι παραπάνω κατηγορίες, το 5.9% κανένας, ενώ το 1.7% είπε το κράτος και το 1.7% αρνήθηκε να απαντήσει.

Η πλειοψηφία των καταναλωτών, όπως προκύπτει από την έρευνα, δεν γνωρίζει σε ποιο Δημόσιο ταμείο αποδίδονται τα χρήματα από το μέτρο αυτό, με ποσοστό 60.7%, ενώ το υπόλοιπο 39.3% δήλωσε πως γνωρίζει.

Ανακύκλωση: Πάνω από 4 στους 10 το... προσπαθούν

Θετική εντύπωση προκαλούν οι απαντήσεις σχετικά με την προσπάθεια του νοικοκυριού των ερωτώμενων στο θέμα της ανακύκλωσης καθώς το 44.3% θεωρεί πως προσπαθεί «πάρα πολύ και πολύ», το 26.1% δήλωσε πως προσπαθεί «ούτε πολύ αλλά ούτε λίγο», ενώ το 29.6% θεωρεί πως προσπαθεί «λίγο ή καθόλου» στο θέμα της ανακύκλωσης.

Τέλος, όσον αφορά το πώς κρίνουν οι ερωτώμενοι το θέμα της ανακύκλωσης στην Ελλάδα γενικότερα, οι περισσότεροι δήλωσαν πως «δεν υπάρχει παιδεία ανακύκλωσης και προστασίας του περιβάλλοντος στην Ελλάδα» (76.5%). «Προσπαθούμε και θέλουμε να ανακυκλώνουμε, αλλά δεν υπάρχουν τα κατάλληλα σημεία τοποθέτησης από το κράτος», δήλωσε το 36%, ενώ το 10.7% δήλωσε πως «το κράτος προωθεί την ιδέα της ανακύκλωσης αλλά οι πολίτες αρνούμαστε να βοηθήσουμε». Τέλος, μόνο το 4.5% δήλωσε πως «ανακυκλώνουμε τα απόβλητα μας και προστατεύουμε το περιβάλλον χρησιμοποιώντας ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

Διαβάστε αναλυτικότερα, ΕΔΩ.

Η έρευνα της ierax analytix, διεξήχθη ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας της εταιρείας (http://ierax.gr) και των social media, στο διάστημα 9-13 Ιανουαρίου 2018. Συνολικά συμμετείχαν 422 άτομα από την Ελλάδα, ηλικίας 18-50 ετών. Η ierax analytix είναι εταιρεία έρευνας και ανάλυσης αγοράς από τη Θεσσαλονίκη.