Skip to main content

Έρευνα για τη στάση των φοιτητών απέναντι στην επιχειρηματικότητα

H διεθνής έρευνα GUESSS διεξάγεται ανά διετία μεταξύ φοιτητών σε 50 χώρες του κόσμου και στη χώρα μας συντονίζεται από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Συνεχίζεται η στροφή των νέων στην Ελλάδα προς την επιχειρηματική δραστηριότητα ή γυρίζουν αυτοί ξανά προς την ασφάλεια του δημοσίου; Στο κρίσιμο ερώτημα αναμένεται να απαντήσει η διεθνής έρευνα GUESSS, που διεξάγεται ανά διετία μεταξύ φοιτητών σε 50 χώρες του κόσμου και η οποία στη χώρα μας συντονίζεται από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Σκοπός της διεθνούς έρευνας για το επιχειρηματικό πνεύμα των φοιτητών GUESSS (Global University Entrepreneurial Spirit Students' Survey), είναι να καταγραφούν συστηματικά οι προθέσεις των φοιτητών σχετικά με την ίδρυση νέων επιχειρήσεων και την επιχειρηματική δραστηριότητα. Η έρευνα απευθύνεται σε προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς, διδακτορικούς φοιτητές και μεταδιδάκτορες όλων των ελληνικών ΑΕΙ και ΑΤΕΙ, ανεξάρτητα από το αντικείμενο σπουδών τους.

Η διεθνής έρευνα που διεξάγεται κάθε δύο χρόνια ταυτόχρονα σε περισσότερα από 1.000 Πανεπιστήμια σε όλον τον κόσμο, συντονίζεται για την Ελλάδα από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και την καθηγήτρια Κατερίνα Σαρρή, Διευθύντρια του Εργαστηρίου Επιχειρηματικότητας. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμμετάσχουν στην έρευνα συμπληρώνοντας ηλεκτρονικά το ερωτηματολόγιο που βρίσκεται εδώ: https://tinyurl.com/guesss-gre

Ειδικά για την Ελλάδα, όπου τα τελευταία χρόνια η τάση των νέων να ασκούν ή να επιθυμούν να ασκήσουν επιχειρηματική δραστηριότητα φαίνεται να αυξάνεται, τα αποτελέσματα της έρευνας μπορούν να συμβάλλουν στη χάραξη πολιτικής για την επιχειρηματικότητα, στη βελτίωση των πολιτικών νεολαίας, και στην ενίσχυση των προγραμμάτων σπουδών στη δευτεροβάθμια και την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα, εφόσον το επιθυμούν, μπορούν να λάβουν μέρος στην κλήρωση που θα γίνει για 3 σακίδια πλάτης (back pack) της εταιρείας χρυσού χορηγού DOCA και για 3 δωρεάν συμμετοχές στο διεθνές επιστημονικό συνέδριο ICIB 2019 (International Conference in International Business).

Όσοι φοιτητές συμμετάσχουν, καλούνται να απαντήσουν με ειλικρίνεια σε όλες τις ερωτήσεις. Δεν υπάρχουν σωστές ή λάθος απαντήσεις. Οι απαντήσεις είναι απολύτως εμπιστευτικές και η ταυτότητα των συμμετεχόντων θα παραμείνει ανώνυμη.