Skip to main content

Ψάχνουν τον Μανιαδάκη και για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος

Σύμφωνα με τη δικογραφία, τον κ. Μανιαδάκη κατονομάζει στην κατάθεσή του τον Νοέμβριο του 2017, ένας προστατευόμενος μάρτυρας.

Εκτός από το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας που αντιμετωπίζει ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας στην υπόθεση της Novartis Νίκο Μανιαδάκη, οι εισαγγελικές αρχές διευρύνουν την έρευνά τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς λαμβάνοντας υπόψιν την παλαιότερη φορολογική εκκρεμότητα του κατηγορουμένου, ερευνούν εάν προκύπτει το αδίκημα του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, αλλά και της ενεργητικής δωροδοκίας.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, τον κ. Μανιαδάκη κατονομάζει στην κατάθεσή του τον Νοέμβριο του 2017, προστατευόμενος μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση». Ωστόσο, μετά από δύο καταθέσεις που έδωσε ο κ. Μανιαδάκης με την κωδική ονομασία «Γιάννης Αναστασίου», η Κελέση ανακάλεσε τις αρχικές καταγγελίες της.

Η έρευνα για την υπόθεση της Novartis συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εισαγγελικές αρχές μετά από πληροφορίες που είχαν, κατάσχεσαν άγνωστα στοιχεία, τα οποία εντόπισαν σε άλλη εταιρεία που φέρεται να σχετίζεται με τη φαρμακοβιομηχανία και να έχει έδρα τον Ασπρόπυργο.

Νέα συνάντηση με το FBI ζητούν οι εισαγγελείς

Την ίδια ώρα, οι εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς ζητούν νέα συνάντηση με τις αμερικανικές αρχές και τους Αμερικανούς εισαγγελείς που επίσης διερευνούν τυχόν παράνομες πρακτικές της φαρμακοβιομηχανίας.

Ανώτατες δικαστικές πηγές διέψευδαν κατηγορηματικά ότι στην προηγούμενη συνάντηση που είχαν μαζί τους οι Έλληνες εισαγγελείς στη Βιέννη (Δεκέμβριος 2018), αρνήθηκαν να παραλάβουν, όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα του Τύπου, στοιχεία (στικάκι) που αφορούσαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς εμπλεκομένου υπουργού.

Παρόλα αυτά, η εισαγγελία του Αρείου Πάγου προσανατολίζεται να διενεργήσει έρευνα, για τη βασιμότητα των δημοσιευμάτων.

Σύμφωνα με ανώτατες εισαγγελικές πηγές, στο επίμαχο ταξίδι συμμετείχαν οι επικεφαλής της εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, οι επίκουροί της Χρ. Ντζούρας και Στ. Μανώλης και (για πρώτη φορά από τη στιγμή που ανέλαβε πρόσφατα) ο εποπτεύων της εισαγγελίας διαφθοράς, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής. Κατά τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Αγγελής ζήτησε από το Αμερικανικό κλιμάκιο (εισαγγελείς και FBI) όσα στοιχεία ανταλλάσσονται από εδώ και στο εξής μεταξύ των δυο χωρών, να ανταλλάσσονται μόνο μέσω της Eurojust.