Skip to main content

Έρευνα: Γυναίκες κατέχουν το 26% των διοικητικών θέσεων στην Ελλάδα

Το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο κατά 6% σε σχέση με πέρσι ενώ είναι υψηλότερο σε σύγκριση με το παγκόσμιο ποσοστό το οποίο ανέρχεται στο 24%.

Από γυναίκες καταλαμβάνεται το 26% των διοικητικών θέσεων σε επιχειρήσεις της Ελλάδας, σύμφωνα με την παγκόσμια έρευνα της Grant Thornton που δημοσιοποιείται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, σήμερα 8 Μαρτίου.

Το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο κατά 6% σε σχέση με πέρσι ενώ είναι υψηλότερο σε σύγκριση με το παγκόσμιο ποσοστό το οποίο ανέρχεται στο 24%. Μάλιστα η μεταβολή του ποσοστού (6%) στη χώρα μας σε σχέση με το προηγούμενο έτος είναι υψηλότερη σε σχέση με τη μεταβολή στα ποσοστά της Γερμανίας (5%) και της Γαλλίας (2%). Αξίζει να σημειώσουμε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών σε διοικητική θέση σημειώνει η Ιταλία στο δυτικό ημισφαίριο, και η Ταϊλάνδη στο ανατολικό με 34% και 42% αντίστοιχα.

Συνολικά, το ποσοστό των επιχειρήσεων σε όλο τον κόσμο τον τελευταίο χρόνο, στις οποίες τουλάχιστον μία γυναίκα κατέχει διοικητική θέση έχει αυξηθεί σημαντικά από το 66% στο 75%. Παράλληλα, όμως, το ποσοστό των γυναικών που κατέχουν διοικητικές θέσεις μειώθηκε οριακά.

Οι επιχειρήσεις αναφέρουν ότι τα επίπεδα πολυπλοκότητας στη μετατροπή των καλών προθέσεων σε πράξεις καθιστούν δύσκολη την εισαγωγή πολιτικών για τη βελτίωση της πολυμορφίας των φύλων. Υποστηρίζεται ότι τα στερεότυπα σχετικά με τους ρόλους των δυο φύλων εξακολουθούν να αποτελούν εμπόδιο στην πρόοδο. Πολλές επιχειρήσεις θέλουν η διοίκησή τους να πράξει περισσότερα για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της ανισότητας των φύλων σε διοικητικές θέσεις σε νομοθετικό επίπεδο. Παρόλα αυτά η πλειοψηφία πιστεύει ότι η επίλυση του προβλήματος θα έρθει μέσα από τη συνεργασία των επιχειρήσεων και κυβερνήσεων.