Skip to main content

Έρευνα ΓΣΕΕ: Οι Έλληνες βλέπουν συνέχιση της πολιτικής των μνημονίων

Τα συμπεράσματα έρευνας κοινής γνώμης, για την εποχή μετά τα μνημόνια, παρουσιάστηκε σε εκδήλωση της ΓΣΕΕ, στη Θεσσαλονίκη

Στο μόνο θέμα που συμφωνούν απολύτα οι Έλληνες, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης, είναι η καθολική πεποίθηση ότι το τέλος των μνημονίων δεν σημαίνει και τέλος της λιτότητας, αφού οι 9 στους 10 πιστεύουν ότι θα συνεχιστεί η οικονομική πολιτική της εποχής των μνημονίων.

Το παραπάνω ήταν ένα από τα συμπεράσματα που εξήχθησαν από την έρευνα κοινής γνώμης που διενέργησε για λογαριασμό της ΓΣΕΕ, η εταιρεία Metron Analysis, πανελλαδικά, σε δείγμα 1.003 ατόμων. Η έρευνα, την οποία παρουσίασε ο κ. Στράτος Φαναράς στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου της διοίκησης της ΓΣΕΕ, στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, καταλήγει σε τρία βασικά συμπεράσματα:

- Η τυπική λήξη της εποχής μνημονίων, δεν δημιουργεί στους πολίτες την αίσθηση «αλλαγής εποχής».

- Είναι χαμηλά ο πήχης των δυνατοτήτων για παρεμβάσεις  στην οικονομία, υπάρχει αδυναμία παρεμβάσεων από τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση.

- Μισθωτοί του δημοσίου και μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, ανήκουν σε δύο διαφορετικούς κόσμους, κόσμους δύο διαφορετικών ταχυτήτων.

Σε ό,τι αφορά το γενικό κλίμα στην κοινωνία, διαχρονικά, το 67% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η χώρα κινείται σε λάθος κατεύθυνση και το 27% προς τη σωστή. Στο διάστημα Ιουνίου - Ιουλίου 2018 κάπως βελτιώθηκε το κλίμα, αφού θετικές εξελίξεις προέβλεπε έως πολύ πρόσφατα μόνο το 20%.

Οι πολιτικές τοποθετήσεις επηρεάζουν τις εκτιμήσεις για το μέλλον, αφού οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ (σ.σ. του 2015) βλέπουν θετική προοπτική στο 51% ενώ θετικές εξελίξεις προβλέπει το 14%-16% των δεξιών και κεντροδεξιών.

Πιο απαισιόδοξοι είναι οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, που μόνο σε ποσοστό 26% έχουν θετικές προσδοκίες, όταν στους μισθωτούς του δημοσίου το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφώνεται σε 40%.

Σε ό,τι αφορά τον κοινωνικό διάλογο, το 72%, εκφράζοντας μία ρεαλιστική προσέγγιση, υποστηρίζει ότι στις διαπραγματεύσεις για θέματα αγοράς εργασίας, θα πρέπει εκτός από τους εκπροσώπους εργαζομένων και εργοδοτών να μετέχει και η κυβέρνηση.

Το 83% των ερωτηθέντων επίσης υποστηρίζει ότι ο πρωθυπουργός θα πρέπει να συναντά τους εκπροσώπους των εργαζομένων, κάτι που δεν κάνει. Και δεν το κάνει, όπως εκτιμά το 24%, επειδή δεν μπορεί να ικανοποιήσει αιτήματα, Ένα 17% θεωρεί ότι δεν το επιτρέπουν οι θεσμοί, ενώ ποσοστό 11% πιστεύει ότι είναι απλώς αδιάφορος.