Skip to main content

Έρευνα ΓΣΕΕ: Κόβουν ακόμα και βασικά είδη διατροφής οι εργαζόμενοι λόγω ακρίβειας

Το 47% πιστεύει ότι δύσκολα θα αντεπεξέλθει τον χειμώνα λόγω ακρίβειας και ενεργειακής κρίσης-Το 63% ζητά αυξήσεις σε μισθούς με συλλογικές συμβάσεις.

Η άνοδος των τιμών που έχει οδηγήσει σε περικοπές δαπανών σε βασικά είδη διατροφής, οι απλήρωτες υπερωρίες και οι καθηλωμένοι μισθοί είναι τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποίησε το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ για την οικονομική κατάσταση των εργαζόμενων και παρουσιάστηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Γιώργος Αργείτης του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ παρουσίασε οικονομικά στοιχεία λέγοντας ότι η ελληνική οικονομία τα δύο πρώτα τρίμηνα 2022 δείχνει να έχει ανθεκτικότητα απέναντι σε αυτή την καταιγίδα της ακρίβειας και του πληθωρισμού. Τόνισε μάλιστα ότι εξαιτίας της καλής πορείας του τουρισμού αναμένεται να είναι θετική η πορεία της και τα άλλα δύο τρίμηνα. Έτσι επισήμανε ότι η ελληνική οικονομία το 2022 θα εμφανίσει υψηλό ρυθμό ανάπτυξης και συγκριτικά με άλλες χώρες θα είναι υψηλότερος ο ρυθμός.

Η δυναμική της οικονομίας στηρίζεται στην πολύ θετική συμπεριφορά της κατανάλωσης ενώ «οι επενδύσεις είναι σε μικρό ποσοστό, παρότι υπάρχει μια θετικότητα και πρέπει να δούμε πώ,ς θα εξελιχθούν». Η θετική και ανοδική πορεία της κατανάλωσης έχει θετική πορεία καθώς όπως είπε, σύμφωνα με τα στοιχεία έρχεται μετά από τα δύο χρόνια της πανδημίας. «Όμως τα νοικοκυριά τρώνε από τα έτοιμα εξαιτίας των χρημάτων που μάζεψαν λόγω περικοπών της καταναλωτικής δαπάνης κατά τη διάρκεια των lock down» είπε προσθέτοντας ότι μια άλλη αιτία αύξησης της κατανάλωσης είναι και ο τουρισμός «που φέτος άρχισε νωρίς».

Για το ποσοστό ανεργίας είπε ότι «πράγματι μειώνεται» και αναφέρθηκε ότι η συζήτηση πρέπει να γίνεται για το ποσοστό απασχόλησης τονίζοντας ότι είναι 10 μονάδες κάτω από το ποσοστό της Ευρωζώνης.

Πάντως η ακρίβεια έχει πλέον πλήξει την κατανάλωση, όπως φαίνεται και από τα στοιχεία της έρευνας ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ για την απώλεια της αγοραστικής δύναμης στους εργαζόμενου με κατώτατο μισθό κυμαίνεται στο 19,2% και για τον μέσο μισθό στο 29%.

Η έρευνα

Η δημοσκοπική ( τηλεφωνική) έρευνα έγινε από την εταιρεία Alco από τις 31 Αυγούστου έως τις 5 Σεπτεμβρίου σε δείγμα 1500 εργαζόμενων του ιδιωτικού τομέα από 17 ετών και άνω.

Έτσι, στην ερώτηση εάν «η άνοδος των τιμών σας έχει αναγκάσει να περικόψετε δαπάνες για βασικά είδη διατροφής», το 51% απάντησε ότι έχει περικόψει αρκετά, το 20% πολύ, το 25% λίγο και το 4% καθόλου.

Στην ερώτηση εάν η οικονομική σας κατάσταση θα σας επιτρέψει να αντεπεξέλθετε στις συνθήκες ακρίβειας και ενεργειακής κρίσης του χειμώνα;» το 47% απάντησε δύσκολα, το 30% σχετικά εύκολα, το 20% καθόλου και το 3% εύκολα.

Στην ερώτηση για ποιο θεωρούν το αποτελεσματικότερο μέσο για την προστασία του επιπέδου από τις ανατιμήσεις στα είδη διατροφής και ενέργειας, το 63% απάντησε ότι θα προστατευθούν με αύξηση μισθών/ κατώτατου μισθού, το 31% με μείωση ειδικών φόρων κατανάλωσης, το 3% με ενίσχυση επιδομάτων και το 3% δεν ξέρω/δεν απαντώ. Ιδιαίτερη σημασία έχει ότι τον Μάρτιο του 2022 στην ίδια ερώτηση το 43% είχε απαντήσει με αύξηση μισθών, το 49% με μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης.

Στην ίδια έρευνα, το 80% απάντησε ότι από 1/1/2022 δεν υπήρξε αύξηση στον μισθό του έναντι 20% που είπε ότι υπήρξε αύξηση. Το 39% δήλωσε ότι εργάζεται παραπάνω από το κανονικό ωράριο και το 61% ότι δεν εργάζεται παραπάνω.

Το 28% είπε ότι 5-6 ημέρες καλείται να εργαστεί παραπάνω από το ωράριο του, το 22% 9-10 ημέρες και το 16% πάνω από 11 ημέρες. Το 51% είπε ότι αμείβεται για τις υπερωρίες και το 49% είπα ότι δεν αμείβεται.

Το 55% δήλωσε ότι είναι αρκετά ικανοποιημένο από την εργασία τους, το 18% δήλωσε ότι είναι λίγο ικανοποιημένο, το 16% πολύ και το 11% καθόλου.

 Το 65% δήλωσε ότι ο κατώτατος μισθός πρέπει να διαμορφώνεται με τις συλλογικές συμβάσεις, το 20% από την κυβέρνηση και το 15% δήλωσε Δξ/ΔΑ. Τον Μάρτιο του 2022 στο ίδιο ερώτημα το 54% είχε απαντήσει ότι πρέπει να διαμορφωθεί με συλλογικές συμβάσεις, το 42% από την κυβέρνηση και το 4% ΔΞ/ΔΑ.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος ανέφερε ότι τα προβλήματα των εργαζόμενων δεν είναι τα επιδόματα τους κράτους αλλά η αύξηση των μισθών. Τόνισε ότι η ενεργειακή κρίση ξεκίνησε πολύ πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία και έδωσε δύο στοιχεία έρευνα που διεξάγει η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων που όπως είπε καταδεικνύουν το μείζον πρόβλημα μεταξύ ενεργειακής κρίσης και την μισθολογική κατάσταση των εργαζόμενων.

Στο ερώτημα, πόσες ημέρες εργασίας με κατώτατο μισθό χρειάζεται για να καλύψει την ενεργειακή ακρίβεια ένα ολόκληρο χρόνο, απάντησε ότι «στη Γαλλία και τη Ρουμανία είναι 30 ημέρες και στην Ελλάδα 54 ημέρες. Είναι η προτελευταία χώρα με την Τσεχία να χρειάζεται ο εργαζόμενος 65 ημέρες.

«Στο δεύτερο ερώτημα, πόσες ημέρες εργασίας με μέσο καθαρό εισόδημα απαιτούνται για να πληρωθεί ο ετήσιος λογαριασμός ενέργειας, στη Λιθουανία χρειάζονται 11 ημέρες ενώ η Ελλάδα είναι τελευταία και χρειάζονται 36 ημέρες», είπε ο κ. Παναγόπουλος

Σε χαιρετισμό του ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Χάρης Κυπριανίδης τόνισε ότι μετά από δύο χρόνια θα πραγματοποιηθεί αύριο το συλλαλητήριο και ότι «είναι ευκαιρία να δώσουμε το στίγμα μας που είναι η ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των μικρομεσαίων στρωμάτων μέσω της αύξησης των μισθών»