Skip to main content

Έρευνα: Κατάργηση των πανελληνίων θέλουν οι μαθητές της Θεσσαλονίκης

Η πλειοψηφία των μαθητών που συμμετείχε στην έρευνα της PG Analysis θέλει κατάργηση των Πανελλαδικών εξετάσεων. Αναλυτικά τα αποτελέσματα.

Υπέρ της κατάργησης των πανελλαδικών εξετάσεων αλλά και της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων τάσσεται η πλειοψηφία των μαθητών στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της PG Analysis με θέμα τις πανελλαδικές εξετάσεις, που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 302 ατόμων από το πολεοδομικό συγκρότημα. Αυξημένο είναι και το ποσοστό των μαθητών, που έχει σκεφτεί να αναζητήσει εργασία στο εξωτερικό.

Συγκεκριμένα, τo 54% των μαθητών που συμμετείχε στην έρευνα της εταιρείας PG Analysis συμφωνεί με την κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων.

Οι δημοσκόποι αναφέρουν ότι «το γεγονός αυτό προκαλεί μία έκπληξη και ίσως να τονίζει την ανάγκη για περαιτέρω διερεύνηση των επιπτώσεων που επιφέρει ο θεσμός αυτός στη ψυχολογία του μαθητή σήμερα». Το 27% των ερωτηθέντων απάντησε αρνητικά στην ίδια ερώτηση.

Σε ποσοστό 44% οι μαθητές απάντησαν πως η καλύτερη προετοιμασία για τις εξετάσεις γίνεται στο φροντιστήριο, ενώ το 28% πιστεύουν πως η καλύτερη προετοιμασία γίνεται με ιδιαίτερα μαθήματα στο σπίτι. Ακόμη, σε ερώτηση για τους υψηλούς συντελεστές των μαθημάτων βαρύτητας των πανελλαδικών εξετάσεων, το 47% των μαθητών απάντησε: «Οι συντελεστές βοηθούν ώστε να εστιάσω περισσότερο στα μαθήματα που με ενδιαφέρουν» ενώ το 31% διαφώνησε καθώς «όλα τα μαθήματα πρέπει να έχουν την ίδια βαρύτητα».

Όσον αφορά τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, το 52% δήλωσε ότι πρέπει να ιδρυθούν νέα, ενώ το 24% διαφώνησε με αυτό.

Τέλος, η έρευνα αναδεικνύει το σημαντικό πρόβλημα του brain drain στην Ελλάδα, καθώς το 34% απάντησε πως έχει σκεφτεί να αναζητήσει εργασία στο εξωτερικό. «Ίσως» απαντά το 26% και «όχι» το 23%.

Δείτε εδώ αναλυτικά ολόκληρη την έρευνα.