Skip to main content

Έρευνα και τεχνολογία οι προκλήσεις για τη βιομηχανία Ελλάδας-ΕΕ

Μέχρι τον Ιούνιο αναμένεται να ανακοινωθεί η νέα στρατηγική της ΕΕ για τη βιομηχανία, υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας

Οι βασικές προκλήσεις για το μέλλον της βιομηχανίας τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη τέθηκαν επί τάπητος στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), στο πλαίσιο του «2019 EU Industry Days».

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, αρμόδιος για θέματα Βιομηχανίας, Στέργιος Πιτσιόρλας, τόνισε ότι το 2019 θα είναι μία χρονιά κατά την οποία θα παρθούν σημαντικές αποφάσεις για τη βιομηχανία, με κύριο στόχο να αναζητηθούν οι τρόποι ώστε η ευρωπαϊκή βιομηχανία να γίνει ανταγωνιστική απέναντι σε χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα.

«Μέχρι τον Ιούνιο αναμένεται να ανακοινωθεί η νέα στρατηγική της ΕΕ για τη βιομηχανία. Στόχος είναι να συγκεντρωθούν όλες οι προσπάθειες και οι πόροι στο κομμάτι της καινοτομίας, δηλαδή τα ευρωπαϊκά προϊόντα, ως καινοτομικά, να είναι ανταγωνιστικά. Σε αυτό το πλαίσιο θα προωθηθούν συγκεκριμένες αλυσίδες αξίας γύρω από τις οποίες θα αρθρωθεί η ευρωπαϊκή βιομηχανία», ανέφερε ο υπουργός. Συγκεκριμένα, όπως είπε, σε πρόσφατο στρατηγικό φόρουμ που συμμετείχε, οι βασικές αλυσίδες αξίες που τέθηκαν επί τάπητος είναι οι εξής: ηλεκτροκίνηση και αυτόνομα ΙΧ, παραγωγή με χαμηλή χρήση άνθρακα, η τεχνολογία του Internet of Things και η ηλεκτρονική ασφάλεια. «Κοινό χαρακτηριστικό των παραπάνω είναι η γνώση, η έρευνα και η καινοτομία. Πρέπει η Ελλάδα να δει πού “κολλάει” σε αυτό το νέο πλαίσιο», σημείωσε.

Ο κ. Πιτσιόρλας τόνισε ότι αποτελεί τεράστιο ζήτημα για την Ελλάδα η στροφή σε επίπεδο ΕΕ προς την καθαρή ενέργεια, ενώ διαπίστωσε σημαντικά προβλήματα σε ό,τι αφορά τις υποδομές και τη χωροθέτηση της ελληνικής βιομηχανίας. Συγκεκριμένα για τη χωροταξία των επιχειρηματικών-βιομηχανικών πάρκων είπε ότι η κυβέρνηση αναλαμβάνει πρωτοβουλία για τα επιχειρηματικά πάρκα: τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί το ν/σ για τη βιομηχανική συγκέντρωση στα Οινόφυτα, έχει ανατεθεί η εκπόνηση μελέτης για την οριοθέτηση και εξυγίανση της βιομηχανικής συγκέντρωσης στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, ενώ αντίστοιχες δράσεις θα πραγματοποιηθούν για το σύνολο της χώρας.

Επεσήμανε ακόμη την ανάγκη να θεσμοθετηθούν και να οργανωθούν τα τεχνολογικά πάρκα. Σε αυτό το σημείο αναφέρθηκε στο μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε πρόσφατα με το ΕΚΕΤΑ, το οποίο έχει στα σκαριά επενδυτικό πλάνο της τάξης των 30-40 εκατ. ευρώ για την επέκταση των υποδομών και της δράσης του.

«Πρέπει να επιμείνουμε στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν ξεκινήσει και να φέρουμε κοντά τη γνώση με την παραγωγή», ανέφερε ο κ. Πιτσιόρλας, ενώ χαρακτήρισε πρόβλημα τους χαμηλούς ρυθμούς με τους οποίους κινείται η ιδιωτική οικονομία και το δημόσιο προς την ψηφιοποίηση.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους είπε ότι η κυβέρνηση έχει λάβει πρωτοβουλίες για θέματα χρηματοδότησης των μεταποιητικών επιχειρήσεων, καθώς, σύμφωνα με έρευνα του ΣΒΒΕ που παρουσιάστηκε σήμερα, μία στις δύο στη Βόρεια Ελλάδα βρίσκονται σε δυσχερή θέση (δείτε εδώ). Σε αυτό το πλαίσιο δήλωσε ότι έχει ληφθεί απόφαση να διατεθούν ως «προίκα» στην αναπτυξιακή τράπεζα 900 εκατ. ευρώ κρατικών πόρων, που θα μοχλευθούν με ιδιωτικά και ευρωπαϊκά κεφάλαια σε δράσεις του ΤΑΝΕΟ και του ΕΤΕΑΝ, ενώ παράλληλα ετοιμάζονται νέες δράσεις μέσω του ΕΣΠΑ.

Τέλος, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι μέχρι τη Δευτέρα θα υπάρξει λύση στο ζήτημα της ΕΒΖ, ενώ ανέφερε πως τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει τρίτος διαγωνισμός για την ΕΛΒΟ.
Στην πρωτοβουλία του ΣΒΒΕ «Ισχυρή Βιομηχανία, Ισχυρή Ελλάδα» αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Αθανάσιος Σαββάκης. «Μετά τη λήξη των μνημονίων η Ελλάδα θα πρέπει να επανέλθει σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Η ανάπτυξη από τώρα και στο εξής θα είναι αναιμική εάν δεν βελτιωθούν οι βασικές συνιστώσες της ανταγωνιστικότητας, με κύριες την υπερφορολόγηση, το υψηλό μη μισθολογικό κόστος της απασχόλησης, την απουσία ρευστότητας, το υψηλό κόστος δανεισμού, το υψηλό κόστος ενέργειας, τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος και το brain drain. Οι αναμενόμενες βελτιώσεις στους παραπάνω τομείς προϋποθέτουν ότι οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες θα πρέπει να ενταθούν περαιτέρω και να γίνει κατανοητό από όλους, ότι ο κύριος πυλώνας ανάπτυξης είναι η παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων, και για τον λόγο αυτό θα πρέπει έμπρακτα η βιομηχανία να τεθεί στο επίκεντρο της αναπτυξιακής διαδικασίας», τόνισε.

Σε αυτό το πλαίσιο, στη νέα αναπτυξιακή πρωτοβουλία, ζήτησε να συμπεριληφθούν οι εξής δράσεις:

- Υλοποίηση παραγωγικών επενδύσεων
- Παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων – ανάπτυξη δράσεων διεθνοποίησης και εξωστρέφειας
- Σχεδιασμός και υλοποίηση δράσεων καινοτομίας και μεταφοράς τεχνολογίας
- Υποδομές στήριξης μεταποιητικής δραστηριότητας

Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Σαββάκη, για τη μετάβαση της βιομηχανίας στην ψηφιακή εποχή και την επιτυχημένη διαχείριση των προκλήσεων της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, «είναι προφανές ότι η χώρα μας θα πρέπει να προσαρμοσθεί ταχύτατα στα νέα δεδομένα και τις νέες συνθήκες του παγκόσμιου ανταγωνισμού, υλοποιώντας πρωτοβουλίες «τύπου» «Industry 4.0». Στο πλαίσιο αυτό ο ΣΒΒΕ προτείνει την περαιτέρω αξιοποίηση του Υπουργείου Βιομηχανίας, με την υλοποίηση προγράμματος εθνικής στρατηγικής για τη βιομηχανία, με τίτλο: «Ελλάδα – Βιομηχανία – Industry 4.0».

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην Ελλάδα, Γ.Μακροπουλιώτης, είπε ότι η βιομηχανία στην ΕΕ αποτελεί το 24% του συνολικού ΑΕΠ, απασχολώντας έναν στους πέντε εργαζόμενους (περίπου 50 εκατ.), ενώ αναφέρθηκε στους ταχείς ρυθμούς μεταβολών στη βιομηχανία, με τα τεχνολογικά επιτεύγματα των τελευταίων ετών.

Συγκεκριμένα, είπε ότι από το 2009 έως το 2016 αυξήθηκε η Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία (ΑΠΑ) της ευρωπαϊκής βιομηχανίας στο συνολικό ΑΕΠ κατά 6,5% στην ΕΕ των 27 και κατά περίπου 5% στην ΕΕ των 28. Την περίοδο 2009-2013 οι απασχολούμενοι στη βιομηχανία της ΕΕ μειώθηκαν κατά 5,4%, ήτοι 1,8 εκατ. χαμένες θέσεις εργασίας, ωστόσο από το 2013 έχουν δημιουργηθεί περισσότερες από 1,5 εκατ. νέες θέσεις.

Όπως είπε ο κ. Μακροπουλιώτης, η ενιαία ψηφιακή αγορά αποτελεί πεδίο ανάπτυξης νέων θέσεων εργασίας, ενώ σημείωσε πως η κυκλική οικονομία και οι στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης μπορούν να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα και πως η ΕΕ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή μετάβασης σε τεχνολογίες καθαρής ενέργειας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, Αθανάσιος Ψαθάς επεσήμανε την ανάγκη ελαχιστοποίησης της γραφειοκρατίας και την ανάπτυξη των υποδομών.

Ο Ορέστης Παπαδόπουλος, αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής-Πειραιώς, είπε ότι είναι αναγκαίες οι επενδύσεις στις υποδομές και στην αναμόρφωση του προσωπικού, ζήτησε να μην ανατραπεί η μεταρρυθμιστική απόδοση λόγω της προεκλογικής περιόδου και να προχωρήσουν γρήγορα ζητήματα αδειοδοτήσεων επιχειρήσεων.

Ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, Ν.Βέτας, είπε ότι μέσα στην κρίση η βιομηχανία «κράτησε» καλύτερα από άλλους κλάδους της οικονομίας, κυρίως λόγω της χαμηλότερης διασύνδεσής της με το δημόσιο και τη δυνατότητα που εμφανίζει στο πεδίο της εξωστρέφειας. Αναφέρθηκε στη βελτίωση σε ό,τι αφορά το ισοζύγιο εισαγωγών-εξαγωγών στον τομέα της μεταποίησης και στους σημαντικούς πολλαπλασιαστές της (2,8% στο ΑΕΠ και 3,5% στην απασχόληση).

Όπως επεσήμανε οι επενδύσεις που πραγματοποιούνται στην μεταποίηση είναι χαμηλότερες από όσες χρειάζονται, ενώ παρατηρείται η τάση δημιουργίας αποθεμάτων και όχι επενδύσεων σε ανανέωση τεχνολογικού εξοπλισμού, κάτι που δείχνει ότι η βιομηχανία τηρεί μια στάση αναμονής. «Υπάρχει ανάκαμψη, αλλά υπάρχει ακόμη το ερώτημα πώς θα είναι η Ελλάδα σε 3-4 χρόνια. Η στήριξη στην πραγματική παραγωγή είναι μονόδρομος», σημείωσε, ενώ έκανε λόγο για «καλπασμό προς τα πίσω» σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση.