Skip to main content

Έρευνα: Ο ιός της εποχικής γρίπης μπορεί να προήλθε από το στέλεχος της ισπανικής γρίπης

Όλα τα γονιδιωματικά τμήματα της εποχικής γρίπης θα μπορούσαν να προέρχονται από το αρχικό στέλεχος της πανδημίας του 1918, σύμφωνα με έρευνα.

Ο ιός της εποχικής γρίπης μπορεί να προήλθε από το στέλεχος της ισπανικής γρίπης του 1918, σημειώνεται σε νέα έρευνα.

Τα ευρήματα της μελέτης βασίζονται σε ανάλυση δειγμάτων που συλλέχθηκαν στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια της πανδημίας του 1918, η οποία σκότωσε από 50 έως 100 εκατομμύρια ανθρώπους.

Οι ερευνητές εντόπισαν μεταλλάξεις στη σύνθεση του ιού H1N1 (γρίπη των χοίρων) που μπορεί να τον βοήθησαν να προσαρμοστεί καλύτερα στον ανθρώπινο ξενιστή.

Επιστήμονες από το Ινστιτούτο Robert Koch, το Πανεπιστήμιο του Λέβεν και πολλά άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα αποκάλυψαν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τον H1N1, καθώς και στοιχεία για την εξάπλωσή του μεταξύ των ηπείρων.

Ο Sebastien Calvignac-Spencer και οι συνεργάτες του ανέλυσαν δείγματα πνευμονικού ιστού από 13 διαφορετικά άτομα, τα οποία ήταν αποθηκευμένα σε αρχεία μουσείων στη Γερμανία και την Αυστρία και είχαν συλλεχθεί μεταξύ 1901 και 1931.

Μεταξύ αυτών, έξι δείγματα συλλέχθηκαν το 1918 και το 1919.

Οι ερευνητές συνέκριναν γονιδιώματα πριν και μετά την κορύφωση της πανδημίας, γεγονός που υποδεικνύει ότι υπάρχει μια παραλλαγή σε ένα συγκεκριμένο γονίδιο που σχετίζεται με την αντίσταση στις αντιικές αποκρίσεις και θα μπορούσε να έχει επιτρέψει την προσαρμογή του ιού στον άνθρωπο.

Βάσει της τεχνικής «μοριακό ρολόι» που χρησιμοποίησαν οι επιστήμονες, όλα τα γονιδιωματικά τμήματα της εποχικής γρίπης H1N1 θα μπορούσαν να προέρχονται απευθείας από το αρχικό στέλεχος της πανδημίας του 1918.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό έρχεται σε αντίθεση με άλλες υποθέσεις σχετικά με το πώς εμφανίστηκε η εποχική γρίπη.

«Τα αποτελέσματά μας με λίγα λόγια δείχνουν ότι υπήρχε γονιδιωματική παραλλαγή κατά τη διάρκεια αυτής της πανδημίας», τόνισε ο Δρ Calvignac-Spencer και πρόσθεσε πως «όταν το ερμηνεύουμε, εντοπίζουμε ένα ξεκάθαρο σημάδι για συχνή διηπειρωτική διασπορά».

Πηγή: Καθημερινή, Daily Mail