Skip to main content

Έρευνα: Ο συγχρωτισμός αύξησε τα κρούσματα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Έρευνα ομάδας καθηγητών της Ιατρικής του ΑΠΘ, φέρνει στην επιφάνεια τους κινδύνους του συγχρωτισμού που παρατηρείται στα αμφιθέατρα.

Ο συγχρωτισμός αύξησε τα δηλωθέντα κρούσματα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, κυρίως την περίοδο του Οκτωβρίου, όταν δηλαδή επέστρεψαν οι φοιτητές στο πανεπιστήμιο, ενώ εξαπλασίασε τα κρούσματα την περίοδο μετά τις εορτές των Χριστουγέννων.

Έρευνα ομάδας καθηγητών της Ιατρικής του ΑΠΘ, φέρνει στην επιφάνεια τους κινδύνους του συγχρωτισμού που παρατηρείται στα αμφιθέατρα και σε χώρους με πολλούς φοιτητές. Την ίδια ώρα, η εξεταστική περίοδος έχει ξεκινήσει με τους φοιτητές να προσαρμόζονται στις νέες συνθήκες, ενώ άλλοι ζητούν ειδικές προβλέψεις για εκείνους που νοσούν, εκφράζοντας την αγωνία τους για τη διαδικασία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, αποτιμώντας την πρώτη περίοδο λειτουργίας των πανεπιστημίων, υπερδιπλασιάστηκαν τα δηλωθέντα κρούσματα (1-21 Νοεμβρίου 2021), στη συνέχεια, την περίοδο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου (22/11-12/12) σταθεροποιήθηκαν και έπειτα την περίοδο των εορτών και με την επιστροφή στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία (26/12/2021-16/1/2022) υπερ-εξαπλασιάστηκαν.

Σύμφωνα με τους επικεφαλής καθηγητές που διεξήγαγαν την έρευνα θα πρέπει στην πανεπιστημιακή κοινότητα να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα, όπως είναι δωρεάν ενισχυμένες μάσκες στους φοιτητές, αλλά και rapid test υπό την εποπτεία τον ΕΟΔΥ εντός των πανεπιστημίων.

Οι ίδιοι μάλιστα προτείνουν χώρους όπου μπορούν να τηρηθούν μεγαλύτερες αποστάσεις, ακόμα και την περίοδο της εξεταστικής. Οι φοιτητές που έχουν μπει ήδη σε ρυθμούς εξεταστικής προσαρμόζονται στα δεδομένα, ενώ δεν λείπουν και εκείνοι που εκφράζουν φόβο για τη συνέχιση της διαδικασίας σε περίπτωση νόσησης. Οι καθηγητές που διεξήγαν την έρευνα εστιάζουν στην επόμενη περίοδο και τις πιθανές μεταλλάξεις που θα αλλάξουν εκ νέου τα δεδομένα.

Πηγή: ertnews