Skip to main content

Κεντρική Μακεδονία: Έτσι θα γίνει πιο αποτελεσματική η δημοτική αστυνομία

Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας καταθέτει προτάσεις για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών δημοτικής αστυνόμευσης

Προτάσεις για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών δημοτικής αστυνόμευσης και την καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της διατυπώνονται στο πλαίσιο σχετικής έρευνας που διενεργήθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης για λογαριασμό της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας.

Στην έρευνα που έγινε από τον Μάιο ως τον Δεκέμβριο του 2020 συμμετείχαν δημοτικοί αστυνομικοί, αιρετοί και επιτελικά στελέχη της διοίκησης από Δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας όπου λειτουργεί δημοτική αστυνομία και συγκεκριμένα από τους δήμους Θεσσαλονίκης, Κατερίνης, Πυλαίας - Χορτιάτη, Πέλλας και Σερρών. Έγινε, άλλωστε, συλλογή δεδομένων και ελήφθησαν ατομικές συνεντεύξεις με σκοπό να εντοπιστούν τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες δημοτικής αστυνόμευσης.

Όπως αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας στη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΠΕΔ-ΚΜ, που πραγματοποιείται διαδικτυακά, προτείνεται η συγκρότηση και λειτουργία ενός Διαδημοτικού Δικτύου Υπηρεσιών Δημοτικής Αστυνόμευσης, ενός Πανελλαδικού Φορέα Συντονισμού Υπηρεσιών Δημοτικής Αστυνόμευσης και ενός Κεντρικού Οργάνου Διοίκησης Υπηρεσιών Δημοτικής Αστυνόμευσης.

Για τα θεσμικά ζητήματα υπογραμμίζεται, μεταξύ άλλων, η ανάγκη επανεξέτασης του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου αναφορικά με τη λειτουργία της Δημοτικής Αστυνομίας, με έμφαση σε θέματα διασαφήνισης ρόλου και αρμοδιοτήτων, η παροχή οδηγιών, η διαβούλευση με αρχές και φορείς, η προτυποποίηση των διαδικασιών λειτουργίας της Δημοτικής Αστυνομίας, η νομική καθοδήγηση των Δημοτικών Αστυνομιών, η καταγραφή αναγκών για τη στελέχωση και τον εξοπλισμό της υπηρεσίας και η προβολή του έργου της Δημοτικής Αστυνομίας.

Ειδικά για τη στελέχωση των Υπηρεσιών Δημοτικής Αστυνόμευσης προτείνεται ο βραχυπρόθεσμος προγραμματισμός και μακροπρόθεσμος σχεδιασμός, η επανεξέταση του ισχύοντος καθεστώτος μετατάξεων των Δημοτικών Αστυνομικών και η διενέργεια προσλήψεων σε τακτά χρονικά διαστήματα, για την κάλυψη κενών οργανικών θέσεων.

Στον τομέα της εφαρμογής σύγχρονων πρακτικών διοίκησης επισημαίνεται η σημασία της εφαρμογής πολιτικής κινήτρων με σκοπό την ικανοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, της συμμετοχής των Δημοτικών Αστυνομικών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων σε επίπεδο σχεδιασμού και υλοποίησης δράσεων, της εφαρμογής βιωματικών εκπαιδευτικών μεθόδων και της δια βίου επιμόρφωσής τους σε θέματα διαχείρισης κρίσεων, τεχνικών αποτελεσματικής επικοινωνίας, διαμεσολάβησης, διαπραγμάτευσης και αυτοάμυνας, διαχείρισης έκτακτων αναγκών και παροχής φυσικών καταστροφών.

Κατά την παρουσίαση, ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ Ιγνάτιος Καϊτεζίδης επισήμανε ότι η δημοτική αστυνομία συστάθηκε στους δήμους την προηγούμενη δεκαετία και την εποχή εκείνη οτιδήποτε εισέπραξε η αυτοδιοίκηση από αυτήν ήταν θετικό, καθώς ήταν ένα σώμα που νοικοκύρευε τους δήμους και έδινε διεξόδους σε καθημερινά προβλήματα. Ωστόσο ανέφερε ότι ήταν σοκ για την αυτοδιοίκηση η διάλυση του σώματος και όταν αυτό επανασυστάθηκε, η αυτοδιοίκηση έχασε πολύτιμους συνεργάτες που διασκορπίστηκαν με αποτέλεσμα να παραμείνουν ολιγάριθμοι δημοτικοί αστυνομικοί. Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι από τους από τους 38 δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας, μόλις οκτώ έχουν δημοτική αστυνομία. Ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου χαρακτήρισε απαραίτητη την έρευνα και υπογράμμισε την ανάγκη πρόσληψης του απαραίτητου προσωπικού και οριστικής νομοθετικής ρύθμισης για το ζήτημα της δημοτικής αστυνομίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ