Skip to main content

Έρευνα της ΑΡΣΙΣ για την παιδική εργασία και εκμετάλλευση

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού η ΑΡΣΙΣ - Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέως διεξάγει σχετική έρευνα.

Η Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού γιορτάζεται στις 20 Νοεμβρίου και το φαινόμενο της αναγκαστικής εκμετάλλευσης παιδιών βρίσκεται σε έξαρση.

Φέτος συμπληρώθηκαν τριάντα χρόνια από την υπογραφή της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, στις 20 Νοεμβρίου του 1989, και μέχρι σήμερα αποτελεί ζητούμενο η εφαρμογή των διακηρυγμένων στόχων της για την προστασία των παιδιών από την εκμετάλλευση.  

Περίπου 350 με 400 παιδιά εντοπίζονται κάθε χρόνο να δουλεύουν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης από τις Ομάδες Κοινωνικής Εργασίας (Street Work) της ΑΡΣΙΣ - Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων.

Τα περισσότερα από τα παιδιά που εργάζονται στον δρόμο ανήκουν στην κοινωνική ομάδα των Ρομά από την Ελλάδα, την Αλβανία, τη Βουλγαρία και την Ρουμανία, ενώ από το 2015 με την έξαρση της προσφυγικής κρίσης, στον δρόμο εργάζονται και ανήλικοι, ασυνόδευτοι πρόσφυγες. Τα παιδιά αυτά εργάζονται από οχτώ έως δώδεκα ώρες την ημέρα, κάποιες φορές μέχρι τα ξημερώματα, με μεροκάματο από 20 μέχρι 50 ευρώ, που μπορεί να φτάσει και τα 150 με 200 ευρώ σε εορταστικές περιόδους.

Η ΑΡΣΙΣ διοργανώνει σεμινάρια εκπαίδευσης στα ανθρώπινα δικαιώματα με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών και την αναζήτηση τρόπων προστασίας από την εκμετάλλευση και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών.

Έρευνα καταγραφής της κοινής γνώμης

Το Κέντρο Υποστήριξης Νέων της ΑΡΣΙΣ (Πτολεμαίων 40) διεξάγει έρευνα με σκοπό την αποτύπωση των απόψεων των πολιτών για το φαινόμενο της παιδικής εργασίας και επαιτείας. Η ειλικρινής και αυθόρμητη απάντηση στις ερωτήσεις της έρευνας θα βοηθήσουν στην καλύτερη οργάνωση των παρεμβάσεων ευαισθητοποίησης για το φαινόμενο της παιδικής εργασίας, που βρίσκεται σε έξαρση στη Θεσσαλονίκη και σ’ όλη την Ελλάδα.

Η συμπλήρωσή του ερωτηματολογίου (πατήστε εδώ link ) απαιτεί από 3 έως 5 λεπτά της ώρας και τα αποτελέσματα της έρευνας θα δημοσιευτούν τον Ιανουάριο του 2020, συνοδεία ενός οδηγού για τους πολίτες με χρήσιμες πληροφορίες για την παιδική εργασία και τους τρόπους καταπολέμησης του φαινομένου. Η συμμετοχή σας είναι πολύτιμη.

Η έρευνα διεξάγεται στο πλαίσιο του έργου «Ψυχοκοινωνικές και υγειονομικές παρεμβάσεις για την ευημερία των παιδιών από ευάλωτους πληθυσμούς» με τίτλο “In4Child» που υλοποιείται στο πρόγραμμα INTERREG IPA CBC «Ελλάδα - Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας 2014-2020» με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εθνικών πόρων των συμμετεχουσών χωρών.

Στο πλαίσιο της προστασίας προσωπικών δεδομένων των συμμετεχόντων η ΑΡΣΙΣ επισημαίνει ότι τα αποτελέσματα στην έρευνα θα χρησιμοποιηθούν και θα επεξεργαστούν αποκλειστικά για τους σκοπούς του έργου In4Child.