Skip to main content

Έρευνα της Frontex για παραβίαση ελληνικών χωρικών υδάτων στο επεισόδιο της Σάμου

Στόχος της Frontex είναι να υπάρξει ένα ακριβές πόρισμα του τί συνέβη και η έρευνα αυτή θα γίνεται παράλληλα και σε συνεργασία με το Λιμενικό.

Η Frontex προχωρά σε μια ανεξάρτητη έρευνα ύστερα από την αντίδραση του τουρκικού λιμενικού την περασμένη Τρίτη ανοιχτά της Σάμου.

Ο ευρωπαϊκός Οργανισμός, σκάφος του οποίου ήταν παρών στο περιστατικό θα εξετάσει το συμβάν το οποίο μάλιστα χαρακτηρίζει ιδιαίτερα σοβαρό όπως αναφέρει ο ΣΚΑΪ.

 

 

Στόχος της Frontex είναι να υπάρξει ένα ακριβές πόρισμα του τί συνέβη και η έρευνα αυτή θα γίνεται παράλληλα και σε συνεργασία με αυτή του Λιμενικού.

Η Frontex, μάλιστα, πρόκειται να ζητήσει επιπλέον πληροφορίες από το Λιμενικό προκειμένου να γίνει σαφές τι ακριβώς έγινε ανοιχτά της Σάμου.

Στο περιστατικό ήταν ένα ιταλικό σκάφος της Frontex με τους Ιταλούς να κάνουν λόγο για ξεκάθαρα ελληνική περιοχή ευθύνης κατά την επίσημη αναφορά που συνέταξαν και απέστειλαν στην έδρα του Ευρωπαϊκού οργανισμού στη Βαρσοβία σχετικά με τα γεγονότα.

Το χρονικό του επεισοδίου

Το επεισόδιο έγινε ανοιχτά της Σάμου την περασμένη Τρίτη, κατά την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης μεταναστών.

Όλα ξεκίνησαν όταν φορτηγό πλοίο υπό ξένη σημαία, το οποίο συμμετείχε στις έρευνες για το ναυάγιο, εντόπισε μέσα στην περιοχή ευθύνης έρευνας και διάσωσης των ελληνικών αρχών και εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων έναν νεκρό. Αμέσως, ενημέρωσε τουρκική ακταιωρό, η οποία έπλεε σε τουρκικά χωρικά ύδατα, προκειμένου να παραλάβει τη σορό.

Να σημειωθεί ότι τουρκική ακταιωρός μπήκε στα ελληνικά χωρικά ύδατα και έκανε επικίνδυνους ελιγμούς, κινούμενη προς το περιπολικό του Λιμενικού. Κατά τη διαδικασία περισυλλογής της σορού και ενώ το περιπολικό σκάφος του Λιμενικού προσέγγισε την ακταιωρό προκειμένου να της επισημάνει ότι έχει παραβιάσει τα ελληνικά χωρικά ύδατα, η τουρκική ακταιωρός προσπάθησε να προκαλέσει φθορά στο ελληνικό σκάφος ενώ παράλληλα έκανε και επίδειξη οπλισμού.

Η συγκεκριμένη τουρκική ακταιωρός δεν είχε καμία ουσιαστική συνδρομή στην περιοχή για την έρευνα εντοπισμού αγνοουμένων στη θάλασσα, ούτε και δήλωσε την παρουσία της στο Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης σύμφωνα με το Λιμενικό.