Skip to main content

Έρευνας συνέχεια για τα 45άρια και τους αδελφούς Ψωμιάδη

Το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης διέταξε περαιτέρω ανάκριση για τις απ' ευθείας αναθέσεις έργων και τις παράνομες συμβάσεις.

Περαιτέρω ανάκριση για τις απ' ευθείας αναθέσεις έργων ύψους μέχρι 45 χιλιάδων ευρώ (τα λεγόμενα 45άρια) και τις παράνομες συμβάσεις με μισθωτούς της Νομαρχίας και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας διέταξε το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης. Αρχικά είχε ασκηθεί ποινική δίωξη εις βάρος 29 ατόμων, μεταξύ των οποίων ήταν και οι αδελφοί Ψωμιάδη.

Ο αρμόδιος εισαγγελέας Εφετών είχε προτείνει να παραπεμφθούν σε δίκη ο πρώην νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο αδελφός του Διονύσης Ψωμιάδης και έξι πρώην στελέχη της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης για απιστία στην υπηρεσία και για ψευδείς βεβαίωσεις. Το δικαστικό συμβούλιο όμως κρίνει ότι πρέπει να συνεχιστεί η έρευνα από τον ανακριτή που χειρίστηκε την υπόθεση για να απαγγελθούν νέες κατηγορίες και να εξεταστούν νέοι μάρτυρες.

Συγκεκριμένα: Σε σχέση με την πρώτη υπόθεση των 456 έργων προϋπολογισμού έως 45.000 ευρώ, το δικαστικό συμβούλιο θεωρεί ότι πρέπει να απαγγελθούν κατηγορίες σε βάρος των κατηγορουμένων Παναγιώτη Ψωμιάδη και Διονυσίου Ψωμιάδη για ηθική αυτουργία από κοινού στις κακουργηματικές πράξεις απιστίας, που αποδίδονται σε πέντε άτομα.

Όσον αφορά τη δεύτερη υπόθεση των συμβάσεων μισθώσεως έργου, κρίνεται ότι κατά του κατηγορουμένου πρώην γ.γραμματέα  Δημητρίου Λευκόπουλου, ο οποίος φρόντιζε για την απασχόληση  των δήθεν «αναδόχων» σε διάφορες άσχετες υπηρεσίες της Νομαρχίας, πρέπει να απαγγελθεί η κατηγορία της άμεσης συνέργειας στην πράξη της κακουργηματικής απιστίας που τέλεσαν οι αδελφοί Ψωμιάδη.

Νέες καταθέσεις

Επιπλέον, κρίνεται ότι πρέπει να κληθεί να καταθέσει συμπληρωματικά ο προϊστάμενος του Τμήματος μελετών και κατασκευών έργων της Διεύθυνσης Υδατικών Πόρων και Εγγείων Βελτιώσεων της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης και να κληθεί  σε αρχική κατάθεση ο προκάτοχός του, καθώς επίσης και ο προϊστάμενος του τμήματος ηλεκτρο-μηχανολογικών (Η/Μ) της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Ν.Α.Θ.

Τα ανωτέρω δύο τμήματα είναι τα μόνα κατασκευαστικά της ΝΑΘ, στα οποία δεν παρατηρήθηκε κατά τη επίδικη χρονική περίοδο 2006-2010 αθρόα ανάθεση έργων προϋπολογισμού μέχρι 45.000 ευρώ (45ριών) με διαδικασίες απευθείας ανάθεσης ή πρόχειρου διαγωνισμού.

Οι νέοι μάρτυρες πρέπει να ερωτηθούν σχετικά με τη συνδρομή ή όχι των νομίμων προϋποθέσεων της ανάθεσης έργων με απευθείας ανάθεση ή πρόχειρο, διαγωνισμό στις συγκεκριμένες δύο υποθέσεις καθώς επίσης και τις κατατμήσεις έργων. Να αναφέρουν τις σχέσεις τους για τα θέματα αυτά με τους προϊσταμένους της υπηρεσίας τους και τους πολιτικούς τους προϊσταμένους Παναγιώτη και Διονύσιο Ψωμιάδη.

Να ερωτηθούν για τυχόν περιπτώσεις συναδέλφων τους, μηχανικών στα ως άνω κατασκευαστικά τμήματα της ΝΑΘ, που γνωρίζουν ότι διαφωνούσαν με τις αθρόες και χωρίς περιορισμούς εκτελέσεις έργων προϋπολογισμού εκτελέσεις έργων προϋπολογισμού μέχρι 45.000 ευρώ με απευθείας ανάθεση ή πρόχειρο διαγωνισμό ή με κατατμήσεις των έργων. Να τους αναφέρουν ονομαστικά και να κληθούν αυτοί για να δώσουν σχετική κατάθεση.

Επίσης, κρίνεται ότι πρέπει να κληθούν για νέες καταθέσεις δύο μάρτυρες δημοσιογράφοι της εφημερίδας "Θεσσαλονίκη" και να δώσουν διευκρινήσεις για σχετικά ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκαν το 2010.

Τέλος, ο ανακριτής πρέπει να επιμεληθεί για τη διενέργεια οποιωνδήποτε άλλων ανακριτικών πράξεων και τη συλλογή οποιωνδήποτε εγγράφων (πχ πορίσματα ΕΔΕ, καταλογιστικών πράξεων κλπ) κρίνει αναγκαίες για την πλήρη διερεύνηση της υποθέσεως.