Skip to main content

Έρευνες για φυσικό άεριο: Η τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα

Η χώρα δεν έχει άλλο χρόνο για χάσιμο, λένε οι αναλυτές - Το χρονοδιάγραμμα των ερευνών και οι προβληματισμοί για το επενδυτικό ενδιαφέρον

Ξεκινούν οι σεισμικές έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου σε θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης και της Πελοποννήσου.

Για τον λόγο αυτό εξάλλου ο σταθμός Ηρακλείου έχει εκδόσει σχετική NAVTEX, η οποία προβλέπει ότι από τις 8 Νοεμβρίου 2022 και μέχρι νεωτέρας, δεσμεύονται περιοχές στο Ιόνιο Πέλαγος, το Δυτικό Πέλαγος και δυτικά και ανατολικά της Κρήτης, προκειμένου το πλοίο Sanco Swift να πραγματοποιήσει ανάπτυξη εξοπλισμού και σεισμικές έρευνες.

Ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος μιλώντας στη Voria.gr επισημαίνει ότι η έναρξη των ερευνών είναι στη σωστή κατεύθυνση δεδομένου ότι η χώρα μας δεν έχει άλλο χρόνο για χάσιμο, καθώς θέλει να γίνει ενεργειακός κόμβος, ενώ η όποια περαιτέρω μεγάλη χρονική καθυστέρηση μπορεί να καταστήσει μη συμφέρουσα οικονομικά την αξιοποίηση των πιθανών κοιτασμάτων.

«Το ελληνικό κράτος ασκεί νόμιμα δικαιώματα που έχουμε -όπως στην Κρήτη -να κάνουμε εξορύξεις. Είχαμε μείνει πίσω τα τελευταία χρόνια. Αν υπάρχει κάτι (σ.σ. κοίτασμα), είναι η τελευταία μας ευκαιρία να το αξιοποιήσουμε. Παρά τις δυσκολίες με τον πόλεμο στην Ουκρανία, δεν έχει σταματήσει η μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και είναι πολύ πιθανό σε λίγα χρόνια εάν υπάρχουν εκεί πόροι να μην είναι οικονομικά συμφέρουσα η αξιοποίησή τους. Είναι μονόδρομος λοιπόν. Αφενός γιατί είμαστε μια χώρα που ακόμα εισάγουμε πολλή ενέργεια και αφετέρου επειδή ευελπιστούμε να γίνουμε ενεργειακός κόμβος. Είναι πολύ σημαντικό να αξιοποιούμε δικούς μας - πιθανά- πόρους από το να καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια. Όλα τα κράτη της περιοχής- σε κάποιο βαθμό και η Λιβυή θα τολμήσω να πω παρά το τουρκολιβυκό μνημόνιο- της Ανατολικής Μεσογείου εφαρμόζουμε το διεθνές δίκαιο για τη θάλασσα. Αυτό που δεν δέχεται η Τουρκία. Αυτό φαίνεται και από τις τελευταίες εξελίξεις με τις δικές μας έρευνες που έρχονται σε συνέχεια της οριοθέτησης ΑΟΖ με την Ιταλία και σε συνέχεια της σχεδόν ολοκλήρωσης οριοθέτησης της ΑΟΖ της Κύπρου με τον Λίβανο. Όπως όλα δείχνουν και εκεί κλείνει με επιτυχία άλλη μια οριοθέτηση για την Κυπριακή Δημοκρατία αντίθετα στην πειρατεία και στις απειλές της Άγκυρας» είπε ο κ. Δεσποτόπουλος.

Ο αναπληρωτής καθηγητής του ΕΜΠ ειδικός σε θέματα ενεργειακής πολιτικής, Χάρης Δούκας ημιλώντας στη Voria.gr αναφέρθηκε στο χρονοδιάγραμμα των ερευνών που στην καλύτερη των περιπτώσεων θα διαρκέσουν μία οκταετία.

«Αυτή τη στιγμή ξεκινά η διαδικασία των ενδεικτικών σεισμικών ερευνών η οποία θα διαρκέσει αρκετούς μήνες. Στη συνέχεια θα χρειαστεί να υπάρξει απόκτηση των σεισμικών δεδομένων κάτι που τοποθετείται χρονικά εντός του 2023 και μετά προβλέπονται νέες τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες το 2024 με σκοπό η απόφαση για γεώτρηση ή αποχώρηση να ληφθεί τέλος του 2025, αρχές του 2026. Άρα εάν όλα είναι θετικά η ανάπτυξη του κοιτάσματος θα αρχίσει το 2027 με σκοπό η παραγωγή να τοποθετηθεί τέλος του 2029- αρχές του 2030 εφόσον εξελιχθούν όλα ομαλά και οι έρευνες στεφθούν με επιτυχία. Το λέω αυτό για να επισημάνω ότι βεβαίως καλώς να έρθουν ελληνικά κοιτάσματα φυσικού αερίου αλλά είναι μια διαδικασία -όπως γνωστοποιήθηκε από την ΕΔΥΕΠ- που μπορεί να κρατήσει οκτώ και πλέον χρόνια στην καλύτερη περίπτωση», είπε ο κ. Δούκας προσθέτοντας ότι, καθώς το φυσικό αέριο παύει να θεωρείται μεταβατικό καύσιμο, μειώνεται σημαντικά η αξιοποίησή του αφού οι επενδυτές χάνουν το ενδιαφέρον τους για αυτό.

«Όλες οι μελέτες δείχνουν ότι το φυσικό αέριο που δημιουργεί το ενεργειακό θέμα παύει πια να είναι μεταβατικό καύσιμο συνολικά κι αυτό σημαίνει ότι το παράθυρο και η αξιοποίηση νέων κοιτασμάτων μειώνεται σημαντικά. Δυστυχώς ως χώρα καθυστερήσαμε πάρα πολύ να προχωρήσουμε όλες αυτές τις διαδικασίες, έχουν αποχωρήσει πάρα πολλές εταιρίες. Μένει λοιπόν ένα ερώτημα, αν το 2030 κι αν όλα έχουν προχωρήσει καλά και έχουμε την επενδυτική απόφαση, θα υπάρχει αρκετός χρόνος για να αποσβεστεί. Συνεπώς, ας προχωρήσουν όλα αυτά αλλά το άμεσο και το κρίσιμο είναι τα δίκτυα αποθήκευσης άμεσα για ανανεώσιμες πηγές και εξοικονόμηση ενέργειας για τους επόμενους κρίσιμους χειμώνες, όπου σε κάθε περίπτωση δεν θα υπάρχει άλλη δυνατότητα, παρά μόνο να εισάγουμε τα πανάκριβα ορυκτά καύσιμα», τόνισε χαρακτηριστικά.