Skip to main content

Έργα 3 δισ. ευρώ στη Βόρεια Ελλάδα που θα κατασκευαστούν με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ

Από μείζονα οδικά και σιδηροδρομικά έργα, μέχρι σχολεία, φράγματα, δικαστικά και αστυνομικά μέγαρα προχωρούν διαγωνιστικά για κατασκευή μέσω ΣΔΙΤ.

Τα έργα που κατασκευάζονται με τη μέθοδο των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) είναι πλέον τα κυρίαρχα στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, της Κεντρικής Μακεδονίας και της Βόρειας Ελλάδας, καθώς ο προϋπολογισμός τους ξεπερνά τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ!

Η κυβέρνηση επενδύει σε αυτή τη μέθοδο για να κατασκευάσει υποδομές, οι οποίες δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν από άλλα προγράμματα (πρωτίστως ευρωπαϊκά), που όμως είναι αναγκαίες και επείγουσες.

Στόχος, μετά τη δρομολόγηση των πρώτων έργων ΣΔΙΤ, είναι να γίνεται η κατάλληλη προετοιμασία σε μελετητικό επίπεδο και επίπεδο ωρίμανσης, προκειμένου τα χρονοβόρα διαδικαστικά για τη συγκεκριμένη μορφή υλοποίησης έργων να έχουν ξεπεραστεί και ο χρονικός ορίζοντας υλοποίησής τους να είναι ορατός...

Ποια όμως είναι τα έργα ΣΔΙΤ στη Βόρεια Ελλάδα, που θα απασχολήσουν τα επόμενα χρόνια την επικαιρότητα;

Πρωτίστως είναι τα τρία μείζονα οδικά έργα για την περιοχή: Το Flyover στην περιφερειακή οδό Θεσσαλονίκης, που το κόστος του θα ανέλθει στα 373 εκ. ευρώ και έχει πλέον μπει σε τροχιά υλοποίησης. Επίσης ο άξονας Δράμας – Αμφίπολης, προϋπολογισμού 250 εκ. ευρώ και ο άξονας Θεσσαλονίκη – Έδεσσα, προϋπολογισμού 440 εκ. ευρώ (προκηρύχθηκε).

Σε εξέλιξη είναι ο διαγωνισμός για τα 13 Περιφερειακά Κέντρα Πολιτικής Προστασίας. Ο προϋπολογισμός τους είναι 163 εκ. ευρώ και τα τρία από αυτά θα αφορούν στις τρεις Περιφέρειες της βόρειας Ελλάδας (Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης).

Σχολεία

Εξαιρετικά σημαντικός είναι ο διαγωνισμός για τα 17 νέα σχολεία σε εννέα Δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας, οχτώ της Θεσσαλονίκης και έναν της Πιερίας. Ο προϋπολογισμός είναι 159 εκ. ευρώ και ανά Δήμο είναι τα εξής σχολεία:

-Αμπελοκήπων – Μενεμένης: 5ο Δημοτικό Αμπελοκήπων.

-Θέρμης: 1ο ΓΕΛ Μίκρας.

-Καλαμαριάς: Ειδικό Δημοτικό Σχολείο και Ειδικό Νηπιαγωγείο Καλαμαριάς.

-Λαγκαδά: 2ο Γυμνάσιο Λαγκαδά.

-Νεάπολης – Συκεών: 7ο Νηπιαγωγείο Πεύκων, 4ο Δημοτικό Πεύκων, 1ο ΕΠΑΛ Συκεών.

-Παύλου Μελά: ΓΕΛ Ευκαρπίας, 4ο Δημοτικό Ευκαρπίας, 3ο ΓΕΛ Πολίχνης, 1ο Λύκειο Πολίχνης.

-Πυλαίας – Χορτιάτη: 3ο Γυμνάσιο Πυλαίας, 3ο Λύκειο Πυλαίας, 3ο Δημοτικό Πανοράματος.

-Ωραιοκάστρου: 3ο Γυμνάσιο Ωραιοκάστρου, 6ο Δημοτικό Ωραιοκάστρου.

-Πιερία – Δήμος Κατερίνης: Μουσικό Γυμνάσιο Λύκειο Κατερίνης.

Μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου αναμένεται ο προσωρινός ανάδοχος. Ακολουθεί η διαδικασία του Ελεγκτικού Συνεδρίου και της Βουλής των Ελλήνων για την κύρωση της σύμβασης. Πόσος είναι ο χρόνος για την έναρξη κατασκευής των σχολείων μένει να το δούμε. Αρκεί να επισημανθεί ότι ο διαγωνισμός άρχισε τον περσινό Μάιο...

Δικαστικά Μέγαρα

Με ΣΔΙΤ θα κατασκευαστούν και τα τρία νέα δικαστικά μέγαρα σε Έδεσσα, Κιλκίς και Σέρρες, ενώ και το δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης θα ανακατασκευαστεί με την ίδια μέθοδο.

Διαγωνισμός μέσω ΣΔΙΤ θα γίνει και για τα αστυνομικά μέγαρα πέντε πόλεων της χώρας, μεταξύ των οποίων και η Βέροια.

Άλλα σημαντικά έργα

Αντιστοίχως θα γίνουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις στις πανεπιστημιακές υποδομές και τις φοιτητικές εστίες τριών πανεπιστημίων, μεταξύ των οποίων και της Θράκης, που έχει προϋπολογισμό 107 εκ. ευρώ.

Στα εξαιρετικά σημαντικά έργα που θα γίνουν μέσω ΣΔΙΤ είναι και το φράγμα του ποταμού Χαβρία στη Χαλκιδική. Κρίσιμο έργο, που δεν μπορούσε να διασφαλίσει χρηματοδότηση επί χρόνια, αλλά θα λύσει τα ζητήματα υδροδότησης και άρδευσης στην περιοχή. Ο προϋπολογισμός του είναι 105 εκ. ευρώ.

Υπό δημοπράτηση είναι η μονάδα απορριμμάτων του δυτικού τομέα Κεντρικής Μακεδονίας, με προϋπολογισμό 250 εκ. ευρώ.

Ήδη προχωρά μέσω ΣΔΙΤ ο διαγωνισμός για τη λειτουργία και συντήρηση του Μετρό Θεσσαλονίκης.

Υπολογίζεται ότι μέσω ΣΔΙΤ θα δημοπρατηθούν το επόμενο διάστημα σημαντικά έργα, όπως η συντήρηση του σιδηροδρομικού δικτύου της Βόρειας Ελλάδας, με προϋπολογισμό που φτάνει στα 300 εκ. ευρώ.

Ανάλογη πρόθεση υπάρχει και για το έργο της μεταφοράς νερού από τον ποταμό Νέστο στην κοιλάδα της Ξάνθης, με προϋπολογισμό 203 εκ. ευρώ.