Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2021
x

ΕΡΓΑ ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΣΕ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΘΡΑΚΗ ΜΕΣΩ ΤΟΥ «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ»

Η παρουσίαση του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» στη Θεσσαλονίκη από τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο σε εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης.

Να αξιοποιήσουν οι δήμαρχοι και οι τρεις περιφέρειες της Μακεδονίας και Θράκης τη χρυσή ευκαιρία που δίνεται για έργα πνοής μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», το οποίο έχει διασφαλισμένους πόρους τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ για όλη τη χώρα, κάλεσε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, από τη Θεσσαλονίκη τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης.

Σε ειδική εκδήλωση για την παρουσίαση του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», στις περιφερειακές και δημοτικές Αυτοδιοικήσεις της Μακεδονίας και της Θράκης, ο κ. Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε ότι 109 έργα, από το «ΦιλόΔημος», προϋπολογισμού 240 εκατ. ευρώ στις περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Μακεδονίας – Θράκης και Δυτικής Μακεδονίας μεταφέρονται και εντάσσονται στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, προκειμένου να μην υπάρξει καμία καθυστέρηση στην πορεία υλοποίησή τους. «Πολλά από αυτά είναι σε διαδικασία δημοπράτησης, ορισμένα έχουν ήδη ανατεθεί. Πρόκειται για σημαντικά έργα, ύδρευσης, βελτίωσης αποχετευτικών δικτύων και περιβαλλοντικών υποδομών, έργα αγροτικής οδοποιίας και μια σειρά κτηριακές εγκαταστάσεις», σημείωσε ο υπουργός.

Παράλληλα, ο κ. Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει δεσμευθεί να χρηματοδοτήσει τα project του προγράμματος με το ποσό του 1,5 δισ. ευρώ. «Αυτό στην πραγματικότητα δίνει στην Αυτοδιοίκηση την ευκαιρία εάν τα καταφέρει να κάνει έργα πάνω από τα 2,5 δισ. ευρώ. Πρόκειται για μια τεράστια πρόκληση, την οποία πρέπει από κοινού να φέρουμε εις πέρας», υπογράμμισε ο υπουργός.

Κατά την ομιλία του ο υπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη σε κάθε περιοχή σε κάθε δήμο να διαμορφωθεί το νέο πρόγραμμα στην επιτροπή αξιολόγησης που έχει συσταθεί. Επίσης, γνωστοποίησε ότι στο πρόγραμμα υπάρχει ξεχωριστεί πρόσκληση με 100 εκατ. ευρώ για μελέτες ώστε και οι δήμοι που δεν έχουν προετοιμάσει μια σειρά έργων να αξιοποιήσουν αυτή τη δυνατότητα.

Το πρόγραμμα, όπως είπε ο κ. Θεοδωρικάκος, δίνει τη δυνατότητα και στους δήμους που δεν έχουν επάρκεια τεχνικών υπηρεσιών να μετάσχουν σε αυτό καθώς υπάρχει πρόβλεψη τεχνικής στήριξης από τους μηχανικούς της ΕΕΤΑΑ και ειδικός άξονας χρηματοδότησης των μελετών. «Στόχος μας είναι να μην μείνει ούτε ένας δήμος στη χώρα που να μη συμμετέχει στο πρόγραμμα», υπογράμμισε.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στις δύο μεγάλες προτεραιότητες για το επόμενο διάστημα, «η μεταρρύθμιση που αφορά τις αρμοδιότητες της Αυτοδιοίκησης, το ξεκαθάρισμά τους ώστε να πάψει ο πολίτης να ταλαιπωρείται καθώς και η υλοποίηση του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης». Είναι κοινός στόχος για την ανάπτυξη της πατρίδας», τόνισε.

Καράογλου: Πολυδιάστατη θεσμική τομή το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»

Πολυδιάστατη θεσμική τομή χαρακτήρισε το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Θεόδωρος Καράογλου, χάρη στην οποία, όπως είπε στον χαιρετισμό του ξημερώνει νέα εποχή στους ΟΤΑ Α' και Β' βαθμού.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καράογλου, «αφενός τους καθιερώνει ως σημείο αναφοράς στις τοπικές κοινωνίες και αφετέρου διασφαλίζει τον έντονο αναπτυξιακό χαρακτήρα που οφείλουν να έχουν. Ο εξασφαλισμένος προϋπολογισμός ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ εγγυάται ότι μέχρι το 2023 κάθε γωνιά της πατρίδας μας θα αποκτήσουν καλύτερη ποιότητα ζωής με νέες υποδομές και νέα έργα που θα δημιουργήσουν τουλάχιστον 40.000 νέες θέσεις εργασίας». Σύμφωνα με τον υφυπουργό, κομβικής σημασίας είναι, επίσης, το γεγονός ότι στο συγκεκριμένο πρόγραμμα εντάσσονται και τα υπόλοιπα έργα που είχαν εγκριθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση αλλά δεν είχαν διασφαλισμένη χρηματοδότηση.

Τζιτζικώστας: Κοστολογημένο, ρεαλιστικό και φιλόδοξο το πρόγραμμα

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πολύ καλή συνεργασία Α΄ και Β΄ βαθμού της Αυτοδιοίκησης. «Όταν έρχεται το υπουργείο και εμφανίζει ένα τέτοιο εργαλείο, το οποίο είναι απολύτως κοστολογημένο, ρεαλιστικό και φιλόδοξο και έρχεται να απαντήσει σε μια σειρά από προβλήματα, αντιλαμβάνεστε ότι αυτό κάνει τη δουλειά μας ευκολότερη», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας, χαρακτηρίζοντας το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» ένα πολύ καλά σχεδιασμένο εργαλείο το οποίο θα μπορέσουν περιφέρειες και δήμοι να αξιοποιήσουν και το οποίο θα έρθει να συμπληρώσει το κύριο εργαλείο το ΕΣΠΑ.

Για ένα φωτεινό και αισιόδοξο πρόγραμμα στις δύσκολες μέρες που διανύουμε, έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Χρήστος Παπαστεργίου. Ανάσα για την αυτοδιοίκηση, τους δήμους και της τοπικής μας κοινωνίας χαρακτήρισε το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου. Τόνισε πως η ΚΕΔΕ λόγω και της συμμετοχής της στην επιτροπή αξιολόγησης θα συνεργαστεί προς όφελος όλων των δήμων της χώρας.

 

 

Καϊτεζίδης: Η πρόταση της ΠΕΔΚΜ για τις απαλλοτριώσεις

Ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ Ιγνάτιος Καϊτεζίδης μίλησε για σημαντικές καινοτομίες του προγράμματος, το οποίο είναι οραματικό και ρεαλιστικό. «Αξιοποιείται το πρόγραμμα από τον τελευταίο δήμο της χώρας», τόνισε και υπογράμμισε ότι «η αυτοδιοίκηση παύει να είναι επαίτης που φιλάει το χέρι του εκάστοτε υπουργού». Ο κ. Καϊτεζίδης κατέθεσε πρόταση της ΠΕΔΚΜ και των 38 δημάρχων να προβλεφθούν αποζημιώσεις για απαλλοτριώσεις, με την αυτονόητη φυσικά προϋπόθεση οι υποχρεώσεις των δήμων να προκύπτουν από αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις.

Ζέρβας: Να γίνουν οι διαδικασίες πιο σύντομες

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας τόνισε ότι με το πρόγραμμα αυτό, καλύπτονται ανάγκες που ξέρουμε όλοι ότι έχουμε. Στον σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε σε δύο σημαντικά θέματα, στο πόσο δύσκολη είναι η ωρίμανση των μελετών και πόσο σημαντικό είναι για τους δήμους να απορροφήσουν όλα όσα παρουσιαστούν. «Να δούμε πως θα κάνουμε τις διαδικασίες πιο σύντομες, πιο απλές, ώστε το μεγάλο πρόγραμμα να έρθει γρήγορα εκεί που πρέπει στην εξυπηρέτηση των πολιτών», υπογράμμισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Στην κατάσταση που επικρατεί στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, που είναι πρώτη στην ανεργία αναφέρθηκε ο περιφερειάρχης, Γιώργος Κασαπίδης, ενώ από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Χρήστος Μέτιος αναφέρθηκε στα κρίσιμα ζητήματα της αυτοδιοίκησης.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν στους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης οι 11 δημόσιες προκλήσεις του προγράμματος. Από αυτές ο υπουργός ξεχώρισε τις προσκλήσεις για την αγροτική οδοποιία, τις ψηφιακές υπηρεσίες καθώς και της αντισεισμικής προστασίας σχολικών κτηρίων.

 

 

 
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ