Skip to main content

«Έργα για την ισόρροπη ανάπτυξη του νομού Θεσσαλονίκης»

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στη Β΄ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης, γράφει για την ανάπτυξη στην περιοχή.
Του Θόδωρου Καράογλου,
Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας,
στη Β΄ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης

Βασική φιλοσοφία της πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, που υλοποιείται μετά την ολοκλήρωση των Ολυμπιακών Αγώνων, είναι της ισόρροπης ανάπτυξης με την έμφαση στα έργα αναπτυξιακής υποδομής στην περιφέρεια. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η εξαγγελία για την προώθηση του 80% από το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς στην περιφέρεια, όπως και η υπερπλήρης απορρόφηση των κονδυλίων από το Γ’ ΚΠΣ από τις Περιφέρειες. Η βούληση της κυβέρνησης αποτυπώνεται και μέσα από συγκεκριμένα έργα, που αλλάζουν την εικόνα της περιφέρειας και ξεχασμένων ως σήμερα περιοχών, όπως τα νέα οδικά δίκτυα της Εγνατίας και της Ιόνιας Οδού.

Σε ό,τι αφορά στο νομό Θεσσαλονίκης υπάρχει ανάλογο τοπικό αίτημα, αλλά και κυβερνητική βούληση, ώστε η ύπαιθρος του νομού να γνωρίσει ισόρροπη ανάπτυξη με το Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης. Η κυβέρνηση με συγκεκριμένες παρεμβάσεις εργάζεται προς αυτήν την κατεύθυνση και δημιουργεί νέες προοπτικές ανάπτυξης σε περιοχές, που μέχρι σήμερα θεωρούνταν εγκαταλειμμένες και ξεχασμένες και δεν μπορούσαν λόγω έλλειψης υποδομών και κινήτρων να αξιοποιήσουν τα στρατηγικά συγκριτικά τους πλεονεκτήματα. Μείζον θέμα για την ανάπτυξη του νομού είναι η ολοκλήρωση της κατασκευής της Εγνατίας Οδού, η οποία μαζί με την Εξωτερική Περιφερειακή αλλάζουν το χάρτη των μετακινήσεων και μεταφορών. Επίσης ένα μεγάλο πλέγμα μικρών έργων που όμως είναι σημαντικά για τις τοπικές κοινωνίες.

Παράλληλα η κυβέρνηση χωροθετεί υποδομές και δομές σε περιοχές εκτός του πολεοδομικού συγκροτήματος, ώστε αυτές να αποτελέσουν εφαλτήρια ανάπτυξης, όπως το Διεθνές Πανεπιστήμιο, τα δύο νέα νοσοκομεία και η Ζώνη Καινοτομίας στα ανατολικά, αλλά και η χωροθέτηση του νέου εκθεσιακού-συνεδριακού κέντρου της ΔΕΘ στα δυτικά και συγκεκριμένα τη Σίνδο.
Φυσικά εξακολουθεί να παραμένει ανοικτό ένα μεγάλο ζήτημα που έχει να κάνει με την ανάπτυξη της Επαρχίας Λαγκαδά, μέσω της αξιοποίησης του χώρου «Μεράς» των 780 στρεμμάτων, στα όρια των Δήμων Λαγκαδά και Μυγδονίας, καθώς επίσης και μιας σειράς άλλων απαραίτητων έργων υποδομής, για να γίνει πράξη το μεγάλο στοίχημα: η ισόρροπη ανάπτυξη εντός του Νομού.

Με πράξεις η κυβέρνηση δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ισόρροπη ανάπτυξη αν και η νέα ατζέντα της Θεσσαλονίκης πρέπει να πλαισιωθεί και με άλλα ζητήματα όπως η τάχιστη υλοποίηση προαστιακού σιδηροδρόμου και η μετεγκατάσταση του αεροδρομίου στα δυτικά.