Skip to main content

Τα έργα του Δήμου για το 2020- Αριστοτέλους, παραλία και αποτεφρωτήρια

Το πρώτο Τεχνικό Πρόγραμμα της διοίκησης Ζέρβα. Ποια έργα και μελέτες περιλαμβάνει. Έμφαση σε συντηρήσεις και γειτονιές του δήμου Θεσσαλονίκης

Το πρώτο της Τεχνικό Πρόγραμμα πρόκειται να καταθέσει έως τα τέλη του μήνα η νέα δημοτική αρχή της Θεσσαλονίκης, αποκαλύπτοντας τους σχεδιασμούς της σε επίπεδο έργων, τόσο για το 2020 όσο και για τα επόμενα χρόνια.  

Εκτός από τον διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμός για τον άξονα της Αριστοτέλους, τον οποίο είχε προαναγγείλει προεκλογικά ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας, στο Τεχνικό Πρόγραμμα συμπεριλαμβάνονται και οι αναθέσεις μελετών για δύο σημαντικά σημεία της πόλης, η μια για την ανάπλαση της πλατείας Διοικητηρίου και η δεύτερη για την κατασκευή ξύλινου καταστρώματος στην παλιά παραλία.  

Σύμφωνα με το σχέδιο του Τεχνικού Προγράμματος για το 2020 η νέα δημοτική αρχή δίνει έμφαση και σε παρεμβάσεις όχι μόνο στο κέντρο της πόλης αλλά και στις γειτονιές, ενώ ένα σημαντικό κονδύλι δεσμεύεται και για συντηρήσεις, όπως δηλώνει στη Voria.gr ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Μάκης Κυριζίδης.

Ο προϋπολογισμός του Τεχνικού Προγράμματος του 2020 ανέρχεται στο ποσό των 23,6 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα περίπου 10 εκατ. αφορούν συνεχιζόμενα έργα και μελέτες, ενώ τα 12,9 εκατ. ευρώ νέες ενδείξεις έργων και μελετών. Ωστόσο, το ποσό του Τεχνικού Προγράμματος ενδέχεται να είναι μεγαλύτερο, καθώς η δημοτική αρχή αναμένει κάποιες επιπλέον χρηματοδοτήσεις για τη νέα χρονιά.

«Είναι το πρώτο μας Τεχνικό Πρόγραμμα και βάζουμε τις βάσεις για να προχωρήσουμε τις παρεμβάσεις που θέλουμε. Εκτός από τα μεγάλα έργα που προωθούνται αυτή τη στιγμή μέσω μελετών, θα δώσουμε έμφαση στις γειτονιές, σε συντηρήσεις, σε ασφαλτοστρώσεις, σε πάρκα μέσα στο 2020, όχι μόνο στο κέντρο της πόλης», υπογραμμίζει ο κ. Κυριζίδης. Όπως αναφέρει, «δεν υπήρχαν έτοιμες μελέτες από την προηγούμενη δημοτική αρχή, προκειμένου να διεκδικήσουν χρηματοδοτήσεις». Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι στόχος είναι κάποια έργα να ενταχθούν ακόμα και στο επόμενο ΕΣΠΑ.

Η Αριστοτέλους, η Πλατεία Διοικητηρίου, η παλιά παραλία και τα… αποτεφρωτήρια

Στην προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την ανάπλαση του άξονα της Αριστοτέλους θα προχωρήσει εντός του 2020 η δημοτική αρχή. Για τον διαγωνισμό έχει προβλεφθεί ένα κονδύλι 186.000 ευρώ. Επιτροπή θα αξιολογήσει τις προτάσεις που θα κατατεθούν, προκειμένου στη συνέχεια να προχωρήσουν οι μελέτες και έπειτα η υλοποίηση του έργου. Η ανάπλαση του άξονα της Αριστοτέλους είναι ένα έργο που δεν υλοποιηθεί εντός του 2020, αλλά τα επόμενα χρόνια, λόγω των διαδικασιών που απαιτούνται.

Εντός του 2020 θα ανατεθεί, παράλληλα, η μελέτη για την κατασκευή του deck στην παλιά παραλία, προϋπολογισμού 350.000 ευρώ, παρά τις δυσκολίες στην αδειοδότηση που υπάρχουν. Ήδη ο αντιδήμαρχος έχει ξεκινήσει τις επαφές με τις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ έχει αποστείλει και σχετική επιστολή στην Εγνατία Οδό.

Εξελίξεις αναμένονται και για την πλατεία Διοικητηρίου, καθώς πρόκειται να ανατεθεί η μελέτη για την ανάπλασή της. Η προμελέτη έχει εκπονηθεί από την Εγνατία Οδό με την οποία είχε υπογράψει προγραμματική σύμβαση ο δήμος Θεσσαλονίκης το 2014.

Στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2020 προβλέπονται και οι μελέτες για δύο αποτεφρωτήρια. Συγκεκριμένα, ο αντιδήμαρχος Μάκης Κυριζίδης αναμένεται να τρέξει τις διαδικασίες για να υλοποιηθεί τελικά το αποτεφρωτήριο, στο πάνω μέρος του Κοιμητηρίου Αναστάσεως του Κυρίου στη Θέρμη. Παράλληλα, προβλέπεται στο Τ.Π. δαπάνη για την εκπόνηση της μελέτης για ανέγερση αποτεφρωτηρίου ζώων.

Εντός του 2020 πρόκειται να γίνει η δημοπράτηση για τα δύο Ανοιχτά Κέντρα Εμπορίου, σε Καπάνι και Δημ. Γούναρη, τα οποία έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Συστήματα νέων τεχνολογιών, όπως free wifi, MiniBus για μεταφορά επισκεπτών και αισθητήρες αλλά και παρεμβάσεις στον δημόσιο χώρο, με νέα πεζοδρόμια, φυτεύσεις και συντριβάνια θα συνθέτουν, μεταξύ άλλων, την εικόνα στα δύο Open Malls. Για την επόμενη χρονιά σχεδιάζονται η κατασκευή παιδικής χαράς στη Ροτόντα και η ανάπλαση της ζώνης πρασίνου κατά μήκος των Βυζαντινών Τειχών.

Κονδύλι 300.000 ευρώ για την συντήρηση της Νέας Παραλίας

Ένα σημαντικό μέρος του Τεχνικού Προγράμματος αφορά τις συντηρήσεις του δημόσιου χώρου αλλά και κτηρίων. Είναι χαρακτηριστικό ότι προβλέπεται κονδύλι ύψους 300.000 ευρώ για τη συντήρηση της πολύπαθης Νέας Παραλίας, στην οποία υπάρχουν σημαντικά προβλήματα είτε λόγο βανδαλισμών είτε εξαιτίας φθορών στις υποδομές της. Παράλληλα, στις 500.000 ευρώ ανέρχεται επιπλέον ποσό για συντήρηση υπαίθριων χώρων, όπως πεζόδρομοι, πάρκα και πλατείες. Προβλέπονται τέλος, 2,5 εκατ. ευρώ για τις συντηρήσεις του οδικού δικτύου, ευθύνης του δήμου Θεσσαλονίκης. Σε αυτό περιλαμβάνονται εργασίες ασφαλτόστρωσης, διαγράμμισης και συντήρησης εκτεταμένων φθορών των οδοστρωμάτων.  

Παρεμβάσεις σε γειτονιές του δήμου

Η δημοτική αρχή σχεδιάζει να προχωρήσει εντός της νέας χρονιάς σε ολοκληρωμένες παρεμβάσεις σε γειτονιές. Πρόκειται για ένα έργο, προϋπολογισμού 1,2 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει συντηρήσεις πεζοδρομίων και κοινόχρηστων χώρων, αύξηση πρασίνου, θύλακες κάδων και οριοθέτηση στάθμευσης. Επίσης, προβλέπεται και η ανάθεση μελέτης για πάρκα τσέπης, δηλαδή αναπλάσεις μικρών χώρων.

Τέλος, σύμφωνα με το Τεχνικό Πρόγραμμα στην επόμενη χρονιά προχωρούν οι μελέτες για τα σχολικά συγκροτήματα της Ικτίνου και της Συγγρού καθώς και η ενεργειακή αναβάθμιση των σχολικών κτηρίων της Κλεάνθους.

Το σχέδιο του Τεχνικού Προγράμματος για το 2020 θα παρουσιαστεί στις 20 Νοεμβρίου στη δημόσια συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης και στη συνέχεια θα κατατεθεί για έγκριση στο δημοτικό συμβούλιο.