Skip to main content

Έργα ύδρευσης και αποχέτευσης 59 εκατ. ευρώ στη Θεσσαλονίκη

Στη χρηματοδότηση δύο έργων ύδρευσης και αποχέτευσης στην πόλη, προϋπολογισμού 59 εκατ. ευρώ, προχωρά το ΥΠΕΚΑ, στο πλαίσιο των δράσεων προστασίας του υδάτινου περιβάλλοντος και διασφάλισης κατάλληλ
Στη χρηματοδότηση, από πόρους του ΕΣΠΑ, δύο έργων ύδρευσης και αποχέτευσης στη Θεσσαλονίκη, προϋπολογισμού 59 εκατ. ευρώ, προχωρά το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, στο  πλαίσιο των δράσεων προστασίας του υδάτινου περιβάλλοντος και διασφάλισης στους πολίτες κατάλληλου πόσιμου νερού.

Ειδικότερα, πρόκειται αφενός για το έργο κατασκευής του 2ου κλάδου του Κεντρικού Αποχετευτικού Αγωγού (Κ.Α.Α) Θεσσαλονίκης και αφετέρου για την επέκταση της εγκατάστασης επεξεργασίας νερού της Θεσσαλονίκης.

Το έργο κατασκευής του 2ου κλάδου του ΚΑΑ Θεσσαλονίκης, προϋπολογισμού 36,2 εκατ. ευρώ, αποσκοπεί στην επέμβαση στο τελευταίο τμήμα του Κεντρικού Αποχετευτικού Αγωγού και συγκεκριμένα στα τελευταία 4,5 χιλιόμετρά του πριν αυτός καταλήξει στην είσοδο των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων.

Με το έργο προβλέπεται να κατασκευαστεί και 2ος κλάδος του αγωγού στο τελευταίο τμήμα του, ώστε να αποφεύγονται οι υπερχειλίσεις στον κλειστό όρμο της Θεσσαλονίκης. Η ολοκλήρωση και λειτουργία του έργου θα συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας των νερών του Θερμαϊκού κόλπου. Η κατασκευή του έργου θα απαιτήσει περίπου δυο έτη μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης.

Όσον αφορά στο έργο επέκτασης της εγκατάστασης επεξεργασίας νερού της Θεσσαλονίκης, προϋπολογισμού 22,8 εκατ. ευρώ, αφορά στα απαιτούμενα έργα επέκτασης κατά 100% της υφιστάμενης εγκατάστασης επεξεργασίας νερού Θεσσαλονίκης, δυναμικότητας 150.000 κμ/ημέρα, σε 300.000 κμ/ημέρα, με χρόνο υλοποίησης δυο έτη περίπου μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης.

Ήδη η σημερινή ανάγκη υδροδότησης της πόλης ανέρχεται σε 230.000 – 250.000 κμ/ημέρα (ανάλογα με τη εποχή) και η πέραν των 150.000 κμ/ημέρα ποσότητα καλύπτεται από άλλες πηγές (Αραβησσού, Νάρρες κ.λπ.). Στο μέλλον προβλέπεται σταδιακά αύξηση των αναγκών σε νερό με την επικείμενη σύνδεση άλλων περιοχών και κατά συνέπεια είναι αναγκαία η άμεση υλοποίηση του έργου.