Skip to main content

Εργασίες συντήρησης στην Καμάρα- Σκαλωσιές για να «ξεσκονιστεί»

Σήμερα ξεκίνησαν να μπαίνουν οι σκαλωσιές για την συντήρηση των γλυπτών της Καμάρας. Οι εργασίες αναμένεται να αρχίσουν τις επόμενες ημέρες

Άρχισαν από σήμερα να μπαίνουν οι σκαλωσιές για τις εργασίες συντήρησης των γλυπτών της Αψίδας του Γαλερίου.

Οι εργασίες, οι οποίες αναμένεται να αρχίσουν τις επόμενες ημέρες και να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2020, προέκυψαν από τα αποτελέσματα διατμηματικής ερευνητικής εργασίας, στην οποία συμμετείχαν μέλη από τα τμήματα Γεωλογίας, Χημείας και Φυσικής του ΑΠΘ, καθώς και από το τμήμα Συντήρησης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης.

Η Μαρία Κυρανούδη, προϊσταμένη συντήρησης αρχαιοτήτων και έργων τέχνης στην Εφορεία, εξήγησε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι το μνημείο δεν είναι τόσο επιφορτισμένο με στοιχεία ρύπανσης, όσο παλιότερα, τη δεκαετία του '90, όταν οι εργασίες συντήρησης είχαν διαρκέσει περί τα δέκα χρόνια. Αυτή τη φορά θα γίνουν, σύμφωνα με την κ. Κυρανούδη, «ήπιες επεμβάσεις- επιφανειακό καθάρισμα και έλεγχος».

Η επιστημονική έρευνα έδειξε ότι το μνημείο δεν είναι το ίδιο επιφορτισμένο με στοιχεία ρύπανσης όσο παλιότερα, λόγω της μείωσης του διοξειδίου του θείου στην ατμόσφαιρα, που οφείλεται στην αποθείωση των υγρών καυσίμων τα τελευταία 20 χρόνια.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων προχωρά στον καθαρισμό και την προστασία του εμβληματικού μνημείου, κυρίως από τα περιστέρια και τα περιττώματά τους, ενώ έπειτα από έλεγχο που θα γίνει θα αποφασιστεί αν απαιτούνται και εργασίες στερέωσης.