Skip to main content

Εργαστήριο κατάρτισης στελεχών των δήμων της Κ. Μακεδονίας για τα ΣΒΑΚ

Διήμερο εκπαιδευτικό εργαστήριο κατάρτισης από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας στο πλαίσιο του έργου REFORM.

Το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (ΙΜΕΤ) του ΕΚΕΤΑ, διοργανώνει διήμερο Εκπαιδευτικό Εργαστήριο Κατάρτισης με αντικείμενο την επίβλεψη και υλοποίηση των Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ), το οποίο θα διεξαχθεί την Πέμπτη 8 και την Παρασκευή 9 Μαρτίου 2018 στο αμφιθέατρο «Βεργίνα» του ΕΚΕΤΑ στη Θέρμη, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου REFORM.

Το έργο REFORM του προγράμματος Interreg Europe έχει ως στόχο τη βελτίωση των πολιτικών των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (ΠΕΠ) για την προώθηση των Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) ως βασικά εργαλεία σχεδιασμού των αστικών και περιφερειακών συστημάτων μεταφορών και ανάπτυξης βιώσιμων μοντέλων κινητικότητας.

Τα ΣΒΑΚ αποτελούν εργαλεία ολοκληρωμένου σχεδιασμού  που αντιμετωπίζουν κατά ενιαίο τρόπο όλα τα ζητήματα που αφορούν στην κινητικότητα (μετακινήσεις και μεταφορές ατόμων και εμπορευμάτων, αλληλεπίδραση αυτών με τις χρήσεις γης και τον αστικό χώρο, επιπτώσεις στη οικονομία και την κοινωνία, απασχόληση κλπ) λαμβάνοντας υπόψη αρχές όπως η συμμετοχή των πολιτών στις διαδικασίες αποφάσεων, η ολιστική προσέγγιση στην άσκηση πολιτικής και η συνεχής αξιολόγηση των παρεμβάσεων. Η βελτίωση των ΠΕΠ που θα επιτευχθεί μέσω του REFORM θα συμβάλει στη χρηματοδότηση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την εφαρμογή των προτεινόμενων από τα ΣΒΑΚ μέτρων, με απώτερο σκοπό την ευρεία και συμπληρωματική υλοποίησή τους σε επίπεδο Περιφέρειας.

Η εκπαιδευτική αυτή δράση, σύμφωνα με την ΠΚΜ, αποτελεί συνέχεια παρόμοιας δράσης που έλαβε χώρα το Δεκέμβριο του 2017 και απευθυνόταν σε στελέχη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Τα στελέχη αυτά, μαζί με τον επικεφαλής εταίρο του έργου (ΙΜΕΤ) που θα έχει τη βασική επιστημονική ευθύνη του εργαστηρίου κατάρτισης, θα εκπαιδεύσουν εκπροσώπους των Δήμων.

Στόχος της δράσης είναι η ανάπτυξη συμβατών μεταξύ τους και αλληλοσυμπληρούμενων ΣΒΑΚ, τα οποία θα συνάδουν με την Περιφερειακή Στρατηγική και θα ακολουθούν τα ευρωπαϊκά πρότυπα.