Skip to main content

Καύσωνας: Βγάζοντας το μεροκάματο στο... καμίνι της Θεσσαλονίκης (φωτο+vid)

Αν και ο υδράργυρος ξεπερνά τους 40 βαθμούς, δεκάδες είναι οι κατηγορίες εργαζομένων που δεν σταματούν να μοχθούν για το μεροκάματο υπό αντιξοότητες

Εργαζόμενοι στην καθαριότητα, σε βενζινάδικα, σε εργολαβίες, ντελιβεράδες, μεταφορείς, άνθρωποι της διπλανής πόρτας, που παλεύουν για το μεροκάματο, δουλεύουν τις ημέρες του καύσωνα κάτω από εξαιρετικά αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Με το θερμόμετρο στη Θεσσαλονίκη να σκαρφαλώνει και να ξεπερνά τους 40 βαθμούς Κελσίου και την υγρασία σε υψηλά επίπεδα, την ώρα που το απλό περπάτημα καθίσταται δύσκολο στους δρόμους της πόλης, αυτοί συνεχίζουν να εργάζονται σε επίπονες εργασίες.

Εργαζόμενος σε φορτοεκφορτώσεις περιγράφει στη Voria.gr την εργασία του κάτω από τις ακραίες θερμοκρασίες: «Με μια λέξη "θάνατος". Δεν υπάρχει καμιά προστασία για εμάς, δεν υπάρχει κράτος να πάρει ουσιαστικά μέτρα. Τα όποια μέτρα παίρνονται είναι για το δημόσιο, για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα δεν τους δίνει κανείς σημασία».

Επισημαίνει ότι μόνο αν υπάρχει συνεννόηση με τον εργοδότη μπορεί κάτι να γίνει, ωστόσο αναφέρει ότι υπάρχουν συνάδελφοι του που δεν τελειώνουν πριν τις 4-5 το απόγευμα. Ο ίδιος λέει ότι ακόμη και κατανόηση να υπάρχει από πλευράς του εργοδότη για λιγότερες ώρες εργασία τις επίμαχες ώρες που η ζέστη χτυπάει «κόκκινα» και πάλι είναι πολύ δύσκολα.

Προσπαθούν να προφυλαχτούν με όποιον τρόπο μπορούν, με ελαφρύ ντύσιμο, καπέλο, νερά και όταν είναι εφικτό να βρίσκουν μέρη όπου έχει σκιά για να φορτώσουν είτε να ξεφορτώσουν.

Υπάλληλοι σε ψητοπωλείο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης περιγράφουν στη Voria.gr τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται αυτές τις ημέρες: «Μπροστά από τις σούβλες και τις ψησταριές η θερμοκρασία ανεβαίνει ακόμη περισσότερο, είναι σαν να μπαίνεις μέσα σε μια σάουνα. Μόλις έπιασα βάρδια και ήδη είμαι μούσκεμα στον ιδρώτα και πρέπει να αντέξω μέχρι το βράδυ».

Συνάδελφός του αντιμετωπίζει με χιούμορ την κατάσταση: «Εμείς εδώ έχουμε το προνόμιο να δουλεύουμε, να αδυνατίζουμε, να γυμναζόμαστε και να μας πληρώνουν κιόλας, αυτό είναι το θετικό»….

 

Ντελιβεράς περιγράφει ότι οι συνθήκες εργασίας κάτω από αυτές τις ακραίες συνθήκες είναι εξοντωτικές. «Η έκθεση στον ήλιο έστω και για λίγο είναι επικίνδυνη, πόσο μάλλον να δουλεύεις πολλές ώρες. Λιώνει το κεφάλι σου μέσα στο κράνος, όταν δε σταματάς σε κάποιο φανάρι ή βρίσκεσαι πίσω από ένα λεωφορείο τότε η κατάσταση γίνεται ανυπόφορη» επισημαίνει», λέει, ενώ για τη συνεννόηση με τον εργοδότη σχολιάζει με νόημα ότι είναι... δυσεύρετη.

Μεγάλες δυσκολίες αντιμετωπίζουν και οι εργαζόμενοι στον τομέα της καθαριότητας και ειδικά τα πληρώματα των απορριμματοφόρων, τα οποία εκτός από τις υψηλές θερμοκρασίες έχουν να αντιμετωπίσουν την ανυπόφορη οσμή των σκουπιδιών, που διογκώνεται σε τέτοιους καύσωνες. «Δημιουργείται μια αποπνικτική ατμόσφαιρα, η αφόρητη ζέστη, μαζί με την υγρασία αλλά και την μυρωδιά των σκουπιδιών, δημιουργούν μια αποπνικτική κατάσταση» αναφέρει υπάλληλος. Οι εργαζόμενοι σε συνεννόηση με τους υπευθύνους ξεκινούν την αποκομιδή νωρίτερα, περίπου στις 4.00 το πρωί, προκειμένου να μπορέσουν να τελειώσουν προτού οι θερμοκρασίες ανέβουν σε υψηλά επίπεδα, δηλαδή γύρω στις 12 το μεσημέρι.

Εργαζόμενοι σε εργολαβία του Μετρό κάτω από τον καυτό ήλιο στρώνουν πίσσα στην Εγνατία, στο κομμάτι μπροστά από τον ομώνυμο σταθμό. «Περιμένουμε ενημέρωση, μέχρι τι ώρα θα δουλέψουμε» αναφέρουν και συνεχίζουν ότι με τέτοια ζέστη ακόμη και πριν τις 12 η κατάσταση είναι απελπιστική. «Η ζέστη είναι ανυπόφορη και ειδικά όταν στρώνεις την πίσσα η θερμοκρασία αυξάνεται περισσότερο», λέει ένας εξ’ αυτών. «Όσο νερό και να πιείς, δεν παλεύεται αυτή η κατάσταση» επισημαίνει.

Στην ίδια μοίρα βρίσκονται και άλλοι εργαζόμενοι σε εργολαβίες όπως για παράδειγμα στη βαφή των στύλων των φαναριών. Ο χειριστής του γερανού περιγράφει τις συνθήκες εργασίας υπό τον καύσωνα: «Δεν υπάρχει αυτό το πράγμα, είμαστε κάτω από τον ήλιο, και το μεγαλύτερο πρόβλημα έχει ο συνάδελφος που ανεβαίνει στο γερανό καθώς εκτός από τη ζέστη έχει και τις αναθυμιάσεις από τη μπογιά. Είναι ανυπόφορες οι συνθήκες, εγώ εδώ κάτω κάπως την παλεύω αλλά αυτός πάνω στον γερανό υποφέρει».  

Εργαζόμενος σε βενζινάδικο περιγράφει στη Voria.gr: «Σίγουρα το να δουλεύεις με τόση ζέστη είναι πολύ δύσκολο, προσπαθούμε να βρούμε τρόπους να την καταπολεμήσουμε, ωστόσο υπάρχουν και πιο δύσκολα». Για το ωράριο επισημαίνει ότι είναι κανονικό παρά τις υψηλές θερμοκρασίες.

Ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης Χάρης Κυπριανίδης σημειώνει στη Voria.gr ότι τα μέτρα που παίρνονται αφορούν κατά κύριο λόγο το δημόσιο και όχι τον ιδιωτικό τομέα. «Αυτά που εξήγγειλε το υπουργείο Εργασίας υπάρχουν ως νομοθεσία εδώ και πολλά χρόνια, ωστόσο δεν τηρούνται. Είναι ελάχιστοι οι χώροι εργασίας, όπου μετά από πίεση θα εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα. Υπάρχει ασυδοσία, οι περισσότεροι εργοδότες προσπαθούν με διάφορα τεχνάσματα, να αποφύγουν τα μέτρα που πρέπει να πάρουν. Είναι ένα φαινόμενο που δυστυχώς δεν υπόκειται σε κανέναν έλεγχο καθώς το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας από τη μια είναι υποστελεχωμένο και από την άλλη λείπουν υπάλληλοι με τη θερινή τους άδεια» σημειώνει.