Skip to main content

Εργαζόμενοι: Υπεύθυνος ο δήμος για την επίθεση με όπλο στο ΚΕΠ Συκεών

Αδιαφορία χρεώνει το Σωματείο Εργαζόμενων του δήμου Νεάπολης Συκεών στη δημοτική αρχή: «Είναι αποκλειστική της ευθύνη ό,τι έγινε»

Βέλη κατά του δήμου Νεάπολης - Συκεών εξαπολύει το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Νεάπολης - Συκεών για το περιστατικό που έλαβε χώρα την Παρασκευή στο ΚΕΠ Συκεών, όταν ένας άνδρας απείλησε με όπλο εργαζόμενη την ώρα που αυτή τον εξυπηρετούσε.

«Καταγγέλλουμε τη διοίκηση του Δήμου για τη συνολική στάση της απέναντι στην ασφάλεια των εργαζομένων. Οι επιθέσεις εξαγριωμένων πολιτών τόσο στα γραφεία όσο και στον δρόμο είναι σε καθημερινή βάση. Όχι μόνο υπάρχει αδιαφορία, αλλά και όποιος τολμήσει να μιλήσει βρίσκεται και απολογούμενος», αναφέρει το Σωματείο Εργαζομένων, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στη χθεσινή ανακοίνωση του δήμου Νεάπολης - Συκεών για το επεισόδιο. 

Καλούν, δε, τη διοίκηση «να μην κρυφθεί πίσω από τις επιστολές που έχει στείλει για ελλιπή αστυνόμευση στα υπουργεία και να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργεία υπηρεσιών και εργαζομένων με δικά της μέσα, αφού δεν φρόντισε να επαναφέρει τη Δημοτική Αστυνομία όπως έκαναν άλλοι Δήμοι. Το ελάχιστο προς το παρόν που έχει να πράξει είναι η νομική στήριξη των συναδέλφων».

«Είναι αποκλειστική ευθύνη της διοίκησης για ό,τι έγινε και θα είναι ακόμη μεγαλύτερη αν και ακόμα και από αυτό το πρωτοφανές γεγονός δεν θορυβηθεί και δεν πράξει τα δέοντα», τονίζουν ακόμη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Σωματείου:
 
«Σε συνέχεια του δελτίου τύπου θα πρέπει να επαναλάβουμε ότι οι Συναδέλφισσες του ΚΕΠ Συκεών έχουν την αμέριστη συμπαράσταση μας και θα είμαστε δίπλα τους σε ό,τι χρειαστεί.

Δεν ξέρουμε όμως αν αυτό επαρκεί για να επουλώσουν τα ψυχικά τραύματα και να καταστήσουν τις συναδέλφισσες ξανά λειτουργικές στην εργασία τους. Γι’ αυτό θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα και αυτό είναι υπόθεση της διοίκησης.

Καταγγέλλουμε την διοίκηση του Δήμου για την συνολική στάση της απέναντι στην ασφάλεια των εργαζομένων. Οι επιθέσεις εξαγριωμένων πολιτών τόσο στα γραφεία όσο και στον δρόμο είναι σε καθημερινή βάση. Όχι μόνο υπάρχει αδιαφορία, αλλά και όποιος τολμήσει να μιλήσει βρίσκεται και απολογούμενος.  

Πριν λίγους μήνες παραλίγο να θρηνήσουμε θύματα όταν εξερράγη καλοριφέρ στον Συμβουλευτικό Σταθμό Συκεών καθώς κατά τύχη δεν βρισκόταν στο χώρο συνάδελφοι. Προχθές «πολίτης» έβγαλε όπλο. Ε λοιπόν δεν θα παίζουμε με την τύχη.

Το ότι ο εν λόγω «πολίτης» έχει παρελθόν δεν αποτελεί άλλοθι διότι δεν σημαίνει πως δεν θα το ξανακάνει ο επόμενος εξαγριωμένος πολίτης. Αν αναφέρουμε περιστατικά επιθέσεων θα γράψουμε βιβλίο. Η επιμονή της διοίκησης να εξυπηρετήσει τους εργαζόμενους πολίτες είναι στη σωστή κατεύθυνση, αλλά χωρίς τις κατάλληλες συνθήκες είναι επιφανειακή αν όχι ψηφοθηρική, έχει όμως και προεκτάσεις.  

Συγκεκριμένα στα ΚΕΠ τα περισσότερα αιτήματα των πολιτών απευθύνονται σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες, που δεν λειτουργούν απόγευμα, οπότε η εξυπηρέτηση θα διαρκέσει τουλάχιστον μια ημέρα στην καλύτερη περίπτωση. Αυθημερόν και επιτόπου γίνεται κυρίως το γνήσιο της υπογραφής όπως και σε ένα αστυνομικό τμήμα για παράδειγμα. Απαιτούμε να λειτουργεί απόγευμα ένα μόνο ΚΕΠ και αυτό με μόνιμο φύλακα που θα φυλάσσει και το κτίριο ταυτόχρονα. Αλήθεια πόσους φύλακες προσέλαβε ή ζήτησε μέσω κινητικότητας ο Δήμος;
 
Οι συμβουλευτικοί σταθμοί εξυπηρετούν τις ασθενείς ομάδες των συμπολιτών μας, άνεργοι, άποροι κλπ που κυρίως δεν εργάζονται. Απαιτούμε να λειτουργεί απόγευμα ένας μόνο σταθμός και φυσικά με φύλακα που θα μπορούσε να συνδυαστεί με τα ΚΕΠ. Μπορεί να μας διαψεύσει δίνοντας στη δημοσιότητα τα στατιστικά στοιχεία που έχει στη διάθεση της για την προσέλευση των πολιτών και το είδος των συναλλαγών. Αν πάλι επιμένει να λειτουργεί 4 ΚΕΠ και 4 συμβουλευτικούς σε τέσσερις δημοτικές ενότητες ας βρει 10 φύλακες. Πάντως γυναίκες να εργάζονται μόνες τους την νύχτα σε ολόκληρα κτίρια και μάλιστα χωρίς να βλέπουν την είσοδο δεν μπορεί να συνεχιστεί.    

Καταγγέλλουμε λοιπόν την διοίκηση και την καλούμε να μην κρυφθεί πίσω από τις επιστολές που έχει στείλει για ελλιπή αστυνόμευση στα υπουργεία και να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργεία υπηρεσιών και εργαζομένων με δικά της μέσα, αφού δεν φρόντισε να επαναφέρει τη Δημοτική Αστυνομία όπως έκαναν άλλοι Δήμοι. Το ελάχιστο προς το παρόν που έχει να πράξει είναι η νομική στήριξη των συναδέλφων.  

Λέμε ναι στην απογευματινή λειτουργία κοινωνικών υπηρεσιών, όμως μόνο με τις κατάλληλες συνθήκες. Λέμε ναι στην φύλαξη της δημόσιας περιούσιας. Είναι αποκλειστική ευθύνη της διοίκησης για ό,τι έγινε και θα είναι ακόμη μεγαλύτερη αν και ακόμα και από αυτό το πρωτοφανές γεγονός δεν θορυβηθεί και δεν πράξει τα δέοντα,  

Οι εργαζόμενοι είμαστε εδώ για να υπηρετούμε τους πολίτες όμως απαιτούμε τις καλύτερες και ασφαλέστερες συνθήκες για να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας και όχι υπό το κλίμα φόβου και τρόμου. Στο κάτω-κάτω θέλουμε κι εμείς, όπως όλοι, να ζούμε με τις οικογένειες μας χωρίς να μεταφέρουμε στο σπίτι προβλήματα για να επιστρέφουμε την επόμενη ημέρα υγιείς και καλύτεροι στην εργασία μας».