Skip to main content

Εργαζόμενοι Μαλαματίνα: Η επιχείρηση θέλει να ισοπεδώσει εργασιακά δικαιώματα

Το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Επιχείρησης «ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ» επαναλαμβάνει το σύνθημά του «καμία απόλυση – συλλογική σύμβαση με αξιοπρεπής μισθούς για όλους»

Συνεχίζουν τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση «Μαλαματίνα», όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, σημειώνοντας πως η εργοδοσία «θέλει να ισοπεδώσει εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις για να αυξήσει ακόμα περισσότερο την κερδοφορία της».

Θεσσαλονίκη-Μαλαματίνα: Παράνομες οι απεργίες των εργαζομένων από το Πρωτοδικείο

Επαναλαμβάνουν το σύνθημά τους «καμία απόλυση – συλλογική σύμβαση με αξιοπρεπής μισθούς για όλους». Όπως σημειώνει το Σωματείο των εργαζομένων, «μετά την περικοπή των αποδοχών μας κατά 20% τα προηγούμενα 3 χρόνια, μετά τη διαγραφή χρεών της εταιρείας σε ποσοστό πάνω από 80%, μετά τη ρύθμιση του μικρού πλέον χρέους (20%) και εξόφληση σε 20 χρόνια, μετά την επάνοδο σε άμεση κερδοφορία, οι νέοι ιδιοκτήτες της επιχείρησης Μαλαματίνα έβαλαν στο μάτι τους εργαζόμενους». 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων Επιχείρησης «ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ»

Και η μεγάλη αλήθεια είναι..

ότι η εργοδοσία της επιχείρησης Μαλαματίνα θέλει να ισοπεδώσει εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις για να αυξήσει ακόμα περισσότερο την κερδοφορία της.

Καλούμε όλα τα εργατικά σωματεία να σταθούν στο πλευρό μας, να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους με κάθε τρόπο. Ο αγώνας που δίνουμε είναι αγώνας όλων των εργαζομένων, για τα δικαιώματά μας, για να μείνουν οι αντεργατικοί νόμοι στα χαρτιά. Η στήριξη του αγώνα μας με αποφάσεις συνδικαλιστικών οργάνων, με φυσική παρουσία στις κινητοποιήσεις, με υλική ενίσχυση του σωματείου θα έχει αποφασιστική συμβολή ώστε να γυρίσουμε στη δουλειά μας όλοι, νικητές, με ψηλά το κεφάλι!

Μετά την περικοπή των αποδοχών μας κατά 20% τα προηγούμενα 3 χρόνια, μετά τη διαγραφή χρεών της εταιρείας σε ποσοστό πάνω από 80%, μετά τη ρύθμιση του μικρού πλέον χρέους (20%) και εξόφληση σε 20 χρόνια, μετά την επάνοδο σε άμεση κερδοφορία, οι νέοι ιδιοκτήτες της επιχείρησης Μαλαματίνα έβαλαν στο μάτι τους εργαζόμενους – μόνο μέλη του σωματείου, για να κερδίσουν ακόμα περισσότερα. Γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια τις δεσμεύσεις που υπέγραψαν, τις δικαστικές αποφάσεις για την διατήρηση των θέσεων εργασίας αλλά και των δικαιωμάτων μας. Μας εκβιάζουν, μας τρομοκρατούν και μας απολύουν προσλαμβάνοντας παράλληλα στις θέσεις μας νέους εργαζόμενους και τους χρησιμοποιούν ως απεργοσπαστικό μηχανισμό. Συκοφαντεί όλους εμάς τους εργαζόμενους που αγωνιζόμαστε διαδίδοντας ψέματα με δελτία τύπου και συνεντεύξεις, οργανώνει προβοκάτσιες ενάντια μας – εναντίον των απεργών ελπίζοντας ότι έτσι θα κάμψει την ενότητα και την αποφασιστικότητά μας.

Πλανώνται πλάνη οικτρά

Θέλουν να εφαρμόσει τον νόμο – έκτρωμα της Κυβέρνησης της Ν.Δ. και του Χατζηδάκη για να επιβάλει σιγή νεκροταφείου και εργασιακές σχέσεις – λάστιχο: Μας εκβιάζει για να υπογράψουμε ατομικές συμβάσεις ώστε να απαλλαγούν από μισθούς και δικαιώματα που τα τελευταία 30 χρόνια κερδίσαμε, για να καταλήξουμε να πληρωνόμαστε τα μισά από αυτά που παίρνουμε. Διευθέτηση του χρόνου εργασίας για να μας καλεί και να μας διώχνει όποτε θέλει, χωρίς να χρειάζεται να μας αποζημιώνει. Θέλει να παραχωρήσει τμήματα λειτουργίας σε εργολάβους για να της βγαίνει ακόμα φτηνότερα, ξεχνώντας ότι η Μαλαματίνα είναι αυτοί που την έχτισαν και παράγουν εδώ και 130 χρόνια. Προχωράει σε απειλές και σε ποινικοποίηση των αγώνων μας, αμφισβητεί τα συνδικαλιστικά μας δικαιώματα, συλλαμβάνουν και σέρνουν στα αστυνομικά τμήματα και στα δικαστήρια τους εκλεγμένους (προέδρους - στελέχη) ‘ώστε να φοβηθούν και να λυγίσουν οι υπόλοιποι.

Κάθε μέρα πιο πολλοί , κάθε μέρα πιο δυνατοί

Αξιοποιούν έτσι όλο το οπλοστάσιο που έχει στη διάθεσή της - της εργατικής νομοθεσίας που της χάρισαν όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν, ώστε να απολύει και να προσλαμβάνει χωρίς περιορισμούς, να βάζει εμπόδια στους αγώνες, που προκειμένου να στηρίξουν τους επιχειρηματικούς ομίλους και την κερδοφορία τους, δεν δίστασαν να υπονομεύσουν εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις, να περιορίσουν ασφυκτικά συνδικαλιστικές και δημοκρατικές ελευθερίες στους χώρους δουλειάς.

Αν βγαίνει ένα συμπέρασμα από όλες αυτές τις εξελίξεις, είναι το εξής: Ότι δεν γίνεται να αυξάνει τα κέρδη του το αφεντικό χωρίς να χάνουν οι εργάτες. Ότι οι επιχειρηματικοί όμιλοι μπροστά στο κυνήγι του κέδρους δεν έχουν καμία αναστολή να τσακίσουν τις ζωές μας και ότι δεν χορταίνουν με τίποτα λιγότερο από το μέγιστο δυνατό κέρδος. Ότι οι εκάστοτε κυβερνήσεις (με τους νόμους που ψηφίζουν) και ο κρατικός μηχανισμός (δυνάμεις καταστολής, δικαστήρια, ελεγκτικοί μηχανισμοί) είναι στο πλευρό τους.

Για να ζήσουμε με αξιοπρέπεια και για να μπορούμε να ικανοποιήσουμε τις σύγχρονες ανάγκες μας πρέπει να συγκρουστούμε με την εργοδοσία και τα συμφέροντά της. Ο μόνος δρόμος για να περιφρουρήσουμε τα δικαιώματά μας και να τα διευρύνουμε, είναι να επιβάλουμε το δίκιο μας με τους αγώνες μας. Η δύναμη της τάξης μας είναι αστείρευτη, τα όπλα μας είναι η αλληλεγγύη, η οργάνωση, ο αγώνας, αυτή η ίδια η ταξική γραμμή πάλης.

Έτσι δώσαμε 30 χρόνια αγώνες και νικήσαμε, έτσι δίνουμε και τώρα τον αγώνα μας και θα νικήσουμε.

Αυτός είναι αγώνας ταξικός – την απάντηση πρέπει και θα δώσει όλη η εργατική τάξη

Καμία απόλυση – συλλογική σύμβαση με αξιοπρεπής μισθούς για όλους