Skip to main content

Εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ για την απεργία: Η υπομονή μας έχει εξαντληθεί (φωτο+vid)

Εύχομαι τα λόγια να γίνουν πράξη και να μην αναγκαστούμε να προχωρήσουμε σε περαιτέρω ενέργειες, δήλωσε ο πρόεδρος του συνδικάτου εργαζομένων

Σε απεργία προχώρησαν σήμερα οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Αστικής Συγκοινωνίας Θεσσαλονίκης, παρά το γεγονός ότι το δικαστήριο την έκρινε παράνομη.

Οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν αρχικά στο πάρκο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και στη συνέχεια προχώρησαν σε πορεία.

Η πορεία των εργαζομένων στον ΟΑΣΘ έφτασε στο Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης. Αντιπροσωπεία των εργαζομένων με επικεφαλής τον Πρόεδρο του συνδικάτου θα συναντηθεί με εκπρόσωπο του ΥΜΑΘ για να καταθέσει τα αιτήματα τους.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του συνδικάτου εργαζομένων, Γιάννης Δήμκας, σε δηλώσεις του υπογράμμισε ότι οι εργαζόμενοι παραχώρησαν τελικά στην απεργία καθώς όπως τόνισε η υπομονή τους για όσα το υπουργείο έχει δεσμευθεί, έχει εξαντληθεί. Επισήμανε ότι ήδη δικηγόρος του σωματείου βρίσκεται στα δικαστήρια για να καταθέσει προσφυγή, σημειώνοντας ότι και την προηγούμενη φορά, το δικαστήριο έκρινε παράνομη την απεργία, η οποία δεν έγινε αλλά τελικά το εφετείο την έκρινε νόμιμη.

Αναλυτικά ο κ. Δήμκας δήλωσε: «Προχωρήσαμε στην πραγματοποίηση των απεργιακών κινητοποιήσεων. Ήδη ο δικηγόρος είναι στα δικαστήρια και έχει καταθέσει αίτηση έφεσης όπως έγινε και την προηγούμενη φορά που το εφετείο την έκρινε τελικά νόμιμη και θα έπρεπε να την είχαμε πραγματοποιήσει παρά το γεγονός ότι την αναστείλαμε. Από 'κει και πέρα πρέπει κάποτε όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι η κοροϊδία φτάνει στο τέλος της. Έχουμε δείξει απίστευτη υπομονή οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες. Σε εμάς διαιωνίζονται τα προβλήματα για μήνες, για να μην πω χρόνια. Έχει συμφωνηθεί εδώ και τέσσερις μήνες η συλλογική σύμβαση εργασίας, η οποία επί τέσσερις μήνες, είμαστε ήδη στον πέμπτο, και κολλάει μία στο ένα υπουργείο και μία στο άλλο. Έχουν περικοπεί εδώ και δύο μήνες επιδόματα τα οποία είναι θεσμοθετημένα, νομικά κατοχυρωμένα, παρόλα αυτά μας τα έχουν κόψει για τυπικούς λόγους γιατί δεν έχουν εκδοθεί δύο KΥΑ, τις οποίες είχαν δεσμευθεί ότι θα γίνουν μέσα προς τέλη Απριλίου, το αργότερο αρχές Μαΐου.

Ήδη είμαστε μέσα Μαΐου και δεν έχει γίνει τίποτα μέχρι στιγμής όπως επίσης και η κατάθεση μιας τροπολογίας η οποία θα διασφαλίζει ότι τα επιδόματα αυτά καλώς τα παίρναμε όλα τα προηγούμενα χρόνια. Σήμερα που μιλάμε δεν έχουμε απολύτως τίποτα στα χέρια μας παρά μόνο υποσχέσεις. Σίγουρα δεν σταματάμε. Εχθές υπήρχε μία επικοινωνία με το Υπουργείο μετά την κήρυξη της απεργίας. Δεσμεύτηκαν πάλι για μία ακόμα φορά ότι πολλά από τα προβλήματα θα προσπαθήσουν να τα λύσουν το αργότερο μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Εύχομαι πλέον τα λόγια να γίνουν πράξη και να μην αναγκαστούμε να προχωρήσουμε σε περαιτέρω ενέργειες. Ζητούμε μία μεγάλη συγγνώμη αλλά πρέπει να καταλάβουν και οι πολίτες ότι δεν μπορούμε πλέον να δείξουμε άλλα περιθώρια υπομονής. Έχουμε εξαντλήσει την υπομονή μας ακριβώς σεβόμενοι το επιβατικό κοινό. Όλο αυτό το χρονικό διάστημα που δεν προχωρήσαμε σε κινητοποιήσεις, ο μοναδικός λόγος ήταν για να μην ταλαιπωρηθεί το επιβατικό κοινό. Οι πρώτοι που δεν θέλουν να ταλαιπωρείται το επιβατικό κοινό είμαστε εμείς. Η πόλη είναι μικρή και εμείς με τα λεωφορεία τις οικογένειές μας κουβαλάμε, τους φίλους μας τους γνωστούς μας. Σήμερα κυκλοφορούν 138 λεωφορεία με προσωπικό ασφαλείας από τα 310 - 320 που κυκλοφορεί ο ΟΑΣΘ κατά μέσο όρο την ημέρα».