Skip to main content

Εργαζόμενοι Θεαγενείου: Σταματήστε τις μετακινήσεις προσωπικού

Το Σωματείο Εργαζομένων στο αντικαρκινικό νοσοκομείο καταγγέλλει τη μετακίνηση προσωπικού, τονίζοντας πως υποβαθμίζεται η περίθαλψη των ασθενών.

Την έντονη διαμαρτυρία του Σωματείου Εργαζομένων στο αντικαρκινικό νοσοκομείο Θεαγένειο στη Θεσσαλονίκη προκάλεσε η νέα μετακίνηση νοσηλευτικού προσωπικού προς το Ιπποκράτειο.

Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου καταγγέλλουν την πρόσφατη απόφαση του διοικητή της 4ης ΥΠΕ, σημειώνοντας παράλληλα πως όλο το προηγούμενο διάστημα το Σωματείο «ανέδειξε το σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης που αντιμετωπίζει, ειδικά σε συγκεκριμένες ειδικότητες εργαζομένων».

Όπως τονίζει το Σωματείο, «στη νοσηλευτική υπηρεσία από τις 313 οργανικές θέσεις νοσηλευτών που προβλέπονται έχουμε 85 κενά» και προσθέτει πως το Θεαγένειο «ενισχύθηκε την περίοδο της πανδημίας με 10 επικουρικούς νοσηλευτές, οι οποίοι για τρεις μήνες ήταν αποσπασμένοι στο Ιπποκράτειο. Γύρισαν στο νοσοκομείο 1 Φεβρουαρίου και από αυτούς 4 ξαναμετακινούνται από 29/3/2021 και πλέον πιστεύουμε ότι δεν θα σταματήσουν μόνο σε αυτούς».

«Καλούμε τον διοικητή της 4ης ΥΠΕ να πάρει πίσω την απόφαση αυτή, ώστε να παραμείνουν οι 4 επικουρικοί νοσηλευτές στο Θεαγένειο και επιπλέον να ενισχύσει άμεσα με προσωπικό όλων των ειδικοτήτων το μοναδικό αντικαρκινικό νοσοκομείο της Βορείου Ελλάδος» καταλήγουν οι εργαζόμενοι.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων στο Θεαγένειο:

Το Σωματείο Εργαζομένων Α.Ν.Θ Θεαγένειο καταγγέλλει και εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για την πρόσφατη απόφαση του διοικητή της 4ης ΥΠΕ, που για δεύτερη φορά τους τελευταίους μήνες μετακινεί νοσηλευτικό προσωπικό από το Θεαγένειο στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

Με την έναρξη του 2ου κύματος της πανδημίας και ως τώρα όλα σχεδόν τα νοσοκομεία ανέστειλαν σε μεγάλο βαθμό την κανονική λειτουργία τους αντιμετωπίζοντας κυρίως περιστατικά Covid. Ακόμα είναι σε ισχύ η αναστολή κατά 80% των προγραμματισμένων χειρουργείων, ο περιορισμός των επισκέψεων στα εξωτερικά ιατρεία και οι εισαγωγές ασθενών για θεραπείες. Το Θεαγένειο όλο το διάστημα της πανδημίας λειτουργεί κανονικά έχοντας επωμισθεί την εξυπηρέτηση χιλιάδων ογκολογικών ασθενών μιας και είναι το μοναδικό αντικαρκινικό νοσοκομείο της Βορείου Ελλάδος συμβάλλοντας μάλιστα και στην αντιμετώπιση της πανδημίας όταν στην μονάδα εντατικής θεραπείας του έχουν νοσηλευτεί δεκάδες αρνητικοποιημένα περιστατικά Covid που χρήζουν αναπνευστικής υποστήριξης με αποτέλεσμα την αποσυμφόρηση των ΜΕΘ των άλλων νοσοκομείων. Η υπερπροσπάθεια, το φιλότιμο και η ευσυνειδησία των εργαζομένων του είναι κυρίως αυτά που κράτησαν και κρατούν όρθιο το νοσοκομείο. Αλλά ως πότε!

Όλο το προηγούμενο διάστημα το Σωματείο με συνεχείς παρεμβάσεις προς την διοίκηση του νοσοκομείου αλλά και στην 4η ΥΠΕ ανέδειξε το σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης που αντιμετωπίζει, ειδικά σε συγκεκριμένες ειδικότητες εργαζομένων. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στην νοσηλευτική υπηρεσία από τις 313 οργανικές θέσεις νοσηλευτών που προβλέπονται έχουμε 85 κενά. Σε αυτά να προσθέσουμε και 14 μόνιμους νοσηλευτές που είναι αποσπασμένοι σε άλλα νοσοκομεία, τους 6 που στελεχώνουν το τμήμα Covid, τις άδειες ευπαθών ομάδων, τις αναρρωτικές άδειες που όλο και αυξάνονται λόγω εργασιακής εξουθένωσης και τις συνταξιοδοτήσεις. Προσλήψεις νοσηλευτών έχουν να γίνουν από το 2017 και αυτές ήταν ελάχιστες κυρίως από το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ. Η ίδια κατάσταση και στους άλλους κλάδους εργαζομένων (διοικητικό, παραϊατρικό κ.τ.λ). Το νοσοκομείο μας ενισχύθηκε την περίοδο της πανδημίας με 10 επικουρικούς νοσηλευτές, οι οποίοι για τρεις μήνες ήταν αποσπασμένοι στο Ιπποκράτειο. Γύρισαν στο νοσοκομείο 1 Φεβρουαρίου και από αυτούς 4 ξαναμετακινούνται από 29/3/2021 και πλέον πιστεύουμε ότι δεν θα σταματήσουν μόνο σε αυτούς.

ΜΕ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΥΤΑ ΤΙΘΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΘΕΜΑ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΤΩΝ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΑΣ.

Οι εργαζόμενοι του Θεαγενείου αντιλαμβάνονται την σοβαρή και δύσκολη κατάσταση που βιώνει η χώρα μας και κατανοούν τις ανάγκες που προέκυψαν για επιπλέον προσωπικό στα νοσοκομεία που αντιμετωπίζουν περιστατικά Covid. Πρέπει όμως επιτέλους η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας να καταλάβουν ότι αυτό αντιμετωπίζεται με μόνιμες προσλήψεις προσωπικού και σοβαρό σχέδιο και όχι με πρόχειρες και προσωρινές λύσεις μετακινώντας προσωπικό από το ένα νοσοκομείο στο άλλο. Υπάρχουν και ασθενείς άλλων παθήσεων πλην του Covid που χρήζουν υγειονομικής περίθαλψης.

Καλούμε τον διοικητή της 4ης ΥΠΕ να πάρει πίσω την απόφαση αυτή, ώστε να παραμείνουν οι 4 επικουρικοί νοσηλευτές στο Θεαγένειο και επιπλέον να ενισχύσει άμεσα με προσωπικό όλων των ειδικοτήτων το μοναδικό αντικαρκινικό νοσοκομείο της Βορείου Ελλάδος.