Skip to main content

Εργαζόμενοι Θεαγενείου: Σοβαρές ελλείψεις στο νοσοκομείο

Οι κενές οργανικές θέσεις στο νοσοκομείο είναι πάνω από 200. Σοβαρό πρόβλημα θα δημιουργηθεί με την αποχώρηση των συμβασιούχων.

Για σοβαρές ελλείψεις κάνουν λόγο οι εργαζόμενοι του Αντικαρκινικού νοσοκομείου Θεαγένειο της Θεσσαλονίκης, το οποίο όπως λένε συνέχισε να λειτουργεί απρόσκοπτα την περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Κοινή πεποίθηση είναι ότι το νοσοκομείο λειτουργεί χάρη στο φιλότιμο, την υπερπροσπάθεια και τον καθημερινό αγώνα των εργαζομένων του, οι οποίοι μάλιστα είναι εκτός βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων», επισημαίνουν οι εργαζόμενοι στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσαν ενόψει της αυριανής κινητοποίησης των εργαζόμενων στα νοσοκομεία.

Όπως λένε οι κενές οργανικές θέσεις στο νοσοκομείο είναι πάνω από 200 (125 στην νοσηλευτική υπηρεσία, 30 στην ιατρική, 25 στην διοικητική 35 στις υπόλοιπες ειδικότητες κ.τ.λ.).

Ένα μέρος των κενών αυτών θέσεων καλύπτονται από συμβασιούχους, των οποίων οι συμβάσεις λήγουν το επόμενο διάστημα και αν σταματήσουν να εργάζονται κατά γενική ομολογία το νοσοκομείο δεν θα μπορεί να λειτουργήσει, ενώ μόνιμες προσλήψεις στο νοσοκομείο έχουν να γίνουν από το 2018.

Αξίζει να σημιεωθεί πως οι 48 συμβασιούχοι μέσω προγράμματος του ΟΑΕΔ διανύουν ήδη το 4ο χρόνο απασχόλησης τους αποκτώντας πολύτιμη εργασιακή εμπειρία καλύπτοντας πάγιες κα διαρκείς ανάγκες. Οι συμβάσεις τους όμως λήγουν αρχές του 2021 και η αποχώρηση τους θα δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στην ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου.

Μεγάλα κενά σε όλους τους τομείς
   
Οι εργαζόμενοι επισημαίνουν ότι οι επικουρικοί συμβασιούχοι, που ήρθαν το προηγούμενο διάστημα λόγω Covid, δεν φτάνουν να καλύψουν τις αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδοτών και μετακινήσεων του τελευταίου χρόνου.

«Σε ειδικότητες, που υπάρχει μεγάλο πρόβλημα υποστελέχωσης, όπως το νοσηλευτικό ήρθαν μόνο 11 εργαζόμενοι και στους τραυματιοφορείς μόνο ένας και αυτός τέλος Αυγούστου», λένε χαρακτηριστικά, ενώ τονίζουν ότι οι αναρρωτικές άδειες αυξάνονται σημαντικά λόγω εντατικοποίησης της εργασίας και του εργασιακού stress.
   
Παράλληλα, υπηρεσίες σίτισης, καθαριότητας, τεχνική υπηρεσία και φύλαξη λειτουργούν με εργολάβο, ενώ το επικοτυρικό προσωπικό παραμένει με παράταση συμβάσεων έως τοι τέλος του 2020.

Προβλήματα προκύπτουν επίσηςη από την αστάθεια του πληροφοριακού συστήματος και της λειτουργίας των server, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια χαοτική κατάσταση στην υπόλοιπη αποθήκη του Φαρμακείου ενώ υπάρχει και πρόσθετο πρόβλημα στην διαχείρηση των συνταγών.
   
«Όσα μέτρα πήρε το νοσοκομείο για την αντιμετώπιση της πανδημίας υποβαθμίζονται μετά την απόφαση του Υπουργείου για τα Test Covid του προσωπικού, που συστήνει μετά από άδεια. Όλος παραδόξως όποιος επιστρέφει στην δουλειά μετά από δύο εβδομάδες άδεια υποχρεούται να κάνει το test, όποιος λείπει μια εβδομάδα όχι. Το σοβαρότερο από όλα είναι ότι γυρίζοντας κάποιος στην δουλειά κάνει το test και επιστρέφει στα καθήκοντα του χωρίς να έχει βγει το αποτέλεσμα!!! Και αυτό επειδή δεν υπάρχει επαρκές προσωπικό να καλύψει τις βάρδιες», επισημαίνουν οι εργαζόμενοι του Θεαγενείου.

Οι εργαζόμενοι του Θεαγενείου πρόκειται να συμμετέχουν αύριο στην πορεία σωτηρίας της δημόσιας υγείας και πρόνοιας, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 11/9 και θα έχει αφετηρία το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.