Skip to main content

Κορωνοϊός - Καταγγελία: Υγειονομικές βόμβες οι εργαζόμενοι στα διόδια!

Εργαζόμενος καταγγέλλει ότι στους σταθμούς διοδίων δεν λαμβάνεται κανένα μέτρο προφύλαξης από τον κορωνοϊό - Τι απαντά η διοίκηση της Εγνατίας Οδού

Φόβο και αγωνία εκφράζει εργαζόμενος σε σταθμό διοδίων της Εγνατίας Οδού εξ αιτίας του γεγονότος ότι ο ίδιος, όπως και οι συνάδελφοί του, έρχονται σε επαφή καθημερινά με χιλιάδες διερχόμενους, χωρίς κανένα μέτρο προφύλαξης από τον κορωνοϊό.Το θέμα της έλλειψης μέτρων προφύλαξης των εργαζομένων ανέδειξε, ήδη, με ρεπορτάζ η Voria.gr μετά από αυτοψίια στους σταθμούς διοδίων από τη Θεσσαλονίκη μέχρι την Αθήνα.

Κορωνοϊός: Χωρίς γάντια στα διόδια - Αίτημα για ελεύθερη διέλευση(φωτο)

Σε επιστολή την οποία απέστειλε εργαζόμενος σε σταθμό διοδίων της Εγνατίας Οδού προς την Voria.gr περιγράφει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται οι υπάλληλοι των διοδίων, χωρίς μέτρα προφύλαξης, όπως αναφέρει, απέναντι στους κινδύνους που εγκυμονούν εξαιτίας των χιλιάδων επαφών με τους διερχόμενους οδηγούς.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή του ο εν λόγω εργαζόμενος αναφέρει τα εξής:

“Εργάζομαι σε σταθμό διοδίων της Εγνατίας οδού. Εγώ όπως και όλοι οι συνάδελφοί μου στον συγκεκριμένο σταθμό ερχόμαστε σε επαφή με τουλάχιστον 1.000 άτομα ο καθένας στο οκτάωρό μας. Δεν μπορούμε να προφυλαχθούμε ή να προφυλάξουμε τους χρήστες της Εγνατίας οδού από τη διασπορά του ιού. Εργαζόμαστε 45 άτομα ημερησίως, επομένως 45Χ1.000=45.000 επαφές, κατά τη γνώμη μου άσκοπες. Επικίνδυνες και άσκοπες συναλλαγές και επαφές με υποψήφιους ασθενείς ή, πολύ φοβάμαι και ήδη νοσούντες. Και όλα αυτά μόνον σε έναν σταθμό διοδίων. Είναι εξοργιστικό ότι δεν υπάρχει καμία μέριμνα. Δεν μας παρέχουν γάντια και μάσκες. Και δεν επέτρεψαν σε δύο μητέρες να λάβουν την άδεια ειδικού σκοπού. Προσήλθε συνάδελφος στην εργασία με δέκατα και η διοίκηση το έκανε γαργάρα για να μην προκύψει πανικός και δεν ξέρω για ποιον άλλο λόγο! Επίσης, κάθε μέρα, πριν να αναλάβουμε βάρδια είμαστε 15 άτομα το λιγότερο, σε έναν χώρο 20 τ.μ. ενώ έχει βγει οδηγία που απαγορεύει τον συγχρωτισμό 10 ατόμων στον ίδιο χώρο. Χθες ήρθε ο γιατρός της επιχείρησης. Μας χαρακτήρισε υγειονομική βόμβα και μας προέτρεψε να μην αναλάβουμε καν βάρδια και να αρνηθούμε να κατεβούμε καθώς η οδηγία που έχουμε από τις 8/3 ότι απαγορεύεται να φοράμε γάντια και μάσκες ειναι απαράδεκτη λόγω της εξάπλωσης. Φεύγοντας μάλιστα είπε στη διοίκηση ότι θα φέρει επιθεώρηση και κανάλια”.

Η θέση της Εγνατίας

Ερωτηθείς σχετικά ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας “Εγνατία Οδός Α.Ε.” Κωνσταντίνος Κουτσούκος είπε πως σε ό,τι αφορά τα μέσα ατομικής προστασίας, γάντια, μάσκες και αντισηπτικά, η οδηγία η οποία έχει δοθεί από την Ένωση των εταιρειών οι οποίες διαχειρίζονται τους αυτοκινητόδρομους, σε συνεννόηση και με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας είναι ότι “τα γάντια για να παρέχουν αποτελεσματική προστασία στους εργαζόμενους θα πρέπει να αλλάζουν σε κάθε συναλλαγή, πράγμα που βεβαίως είναι αδύνατον”. Για τα υπόλοιπα θέματα τα οποία θέτει ο εργαζόμενος, ο κ. Κουτσούκος σημειώνει πως “υπεύθυνη για το προσωπικό των διοδίων της Εγνατίας είναι η εταιρεία η οποία τα διαχειρίζεται”.

Κλειδί - Μαλιακός

Σύμφωνα με την Ειρήνη Ζαβρίδου, εκπρόσωπο της εταιρείας “Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου” η οποία διαχειρίζεται τους σταθμούς διοδίων της ΠΑΘΕ στο τμήμα Κλειδί – Μαλιακός, “οι συστάσεις που έχουμε είναι ότι οι μάσκες και τα γάντια δεν βοηθούν στην προστασία εργαζομένων και οδηγών. Παρόλα αυτά εμείς έχουμε εφοδιάσει όλους τους σταθμούς με αυτά τα υλικά και είναι στη διακριτική ευχέρεια των εργαζομένων εάν θα τα χρησιμοποιήσουν ή όχι”.

Σύμφωνα με την ίδια η εταιρεία προτείνει, ως πιο αποτελεσματικό μέτρο στους οδηγούς τη χρήση του ηλεκτρονικού πομποδέκτη eway για την αποφυγή της συναλλαγής με τη συμβατική μέθοδο. Σημεινώνει, δε, πως είναι αρμοδιότητα της κυβέρνησης να αποφασίσει να διακοπεί η εξόφληση διοδίων με την καταβολή μετρητών. Επισημαίνει, παράλληλα, ότι η εταιρεία έχει λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την αποφυγή συγχρωτισμού μεγάλου αριθμού εργαζομένων, αλλά και προφύλαξής τους από ενδεχόμενο κρούσμα του ιού covid-19.

Μείωση διελεύσεων ΙΧ

Σύμφωνα με την κ. Ζαβρίδου, πάντως, την περίοδο αυτή παρατηρείται σημαντική μείωση της τάξης του 25% στη διέλευση των ΙΧ αυτοκινήτων από τους σταθμούς διοδίων της “Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου”. “Αντιθέτως, παρατηρείται αύξηση στη διέλευση των βαρέων οχημάτων”, κάτι που έχει να κάνει προφανώς και με την τροφοδοσία της διατροφικής αλυσίδας.

Ανάλογη μείωση στη διέλευση των ΙΧ παρατηρείται και στον άξονα της Εγνατίας οδού. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Κουτσούκο “τις πρώτες δύο εβδομάδες η κίνηση στα ΙΧ είχε μειωθεί κατά περίπου 15%, τώρα όμως, έχει ξεπεράσει το 33%”.