Skip to main content

Ερημώνει η Βιομηχανική Περιοχή της Θεσσαλονίκης

Στη ΒΙΠΕ Θεσσαλονίκης οι περισσότερες βιομηχανίες υπολειτουργούν, οι εργαζόμενοι μειώνονται δραματικά, ενώ οι επιχειρηματίες παλεύουν καθημερινά να βγουν από το οικονομικό αδιέξοδό τους. Βολές κατά τη
της Χριστίνας Καραμανίδου
karamanidou@voria.gr


Εικόνα εγκατάλειψης εμφανίζει η καρδιά της βιομηχανίας στη Βόρεια Ελλάδα η Βιομηχανική Περιοχή (ΒΙΠΕ) της Θεσσαλονίκης, η οποία με 700 επιχειρήσεις στο δυναμικό της και έκταση 10.000 στρεμμάτων αποτελεί τη μεγαλύτερη της Ελλάδας και των Βαλκανίων. Υπό την πίεση της οικονομικής κρίσης άλλοτε ακμαίες βιομηχανίες υπολειτουργούν ή στην έσχατη περίπτωση σταματούν την παραγωγική τους λειτουργία, οι εργαζόμενοι μειώνονται δραματικά και οι επιχειρηματίες παλεύουν να βγουν από το οικονομικό αδιέξοδό τους. Άνθρωποι που εργάζονται στη ΒΙΠΕΘ μιλούν για ερήμωση της περιοχής, συνέπεια της αποβιομηχάνισης που έχει συντελεστεί στο νομό τα τελευταία χρόνια.

«Η οικονομική ύφεση, που βιώνουμε έχει αγγίξει και τις βιομηχανίες της ΒΙΠΕ, οι οποίες εξαιτίας του προβλήματος ρευστότητας που αντιμετώπισαν αναγκάστηκαν να μειώσουν τη βιομηχανική παραγωγή τους και άρα και τους εργαζομένους. Εταιρίες που κάποτε αποτελούσαν επιχειρηματικά success stories, σήμερα έχουν βάλει λουκέτο ή προχωρούν στην ελαχιστοποίηση των εργαζομένων, δημιουργώντας ένα νέο φαινόμενο, εκείνο της αποβιομηχάνισης», αναφέρει στη Voria.gr ο εκπρόσωπος των εγκαταστημένων επιχειρήσεων στη ΒΙΠΕ Θεσσαλονίκης, κ. Παναγιώτης Παπαδόπουλος.

Μια θλιβερή εικόνα περιγράφει και ο κ. Ιωάννης Πολυχρονίδης, μέτοχος της Ελλάς Χάρτ, που εγκαταστάθηκε στη Βιομηχανική Περιοχή πριν τρία χρόνια. «Οι επιχειρήσεις λειτουργούν γιατί πρέπει να λειτουργήσουν. Όταν ήρθαμε στη Σίνδο, η οικονομική ύφεση είχε ήδη δείξει τα πρώτα της σημάδια. Ωστόσο, καθημερινά υπήρχε κίνηση, έβλεπες γύρω σου εκατοντάδες υπαλλήλους, οι μηχανές από τα εργοστάσια δεν έσβηναν ποτέ. Πλέον, τα εργοστάσια τα απογεύματα είναι κλειστά, ενώ το Σάββατο δεν ανοίγουν καθόλου, καθώς οι περισσότερες εταιρίες υπολειτουργούν», αναφέρει.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης κ. Νίκο Γιαννόπουλο, η Βιομηχανική Περιοχή της Θεσσαλονίκης όσο πάει και ερημώνει, ενώ αυξάνονται οι επιχειρήσεις, που δεν καταφέρνουν να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές υποχρεώσεις τους. «Σε κάποιες επιχειρήσεις οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι πάνω από τέσσερις μήνες», αναφέρει.

Ο πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων της ΒΙΠΕΘ, κ. Πάρις Πιβερόπουλος υπογραμμίζει ότι η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει την ψυχολογία των ιδιοκτητών, οι οποίοι φοβούνται να προχωρήσουν σε νέες επενδύσεις. «Το γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες δεν βλέπουν φως στο τούνελ, δεν τους δίνει ελπίδες να προχωρήσουν. Φανταστείτε ότι υπάρχουν επιχειρηματίες, οι οποίοι ξεκίνησαν να φτιάχνουν εγκαταστάσεις και είτε δεν τις ολοκλήρωσαν ποτέ είτε δεν ξεκίνησαν να τις δουλεύουν», σημειώνει.

Ανύπαρκτες οι υποδομές

Μια άλλη διάσταση της εγκατάλειψης δίνει ο οικονομικός διευθυντής της Τεχνομάτ, κ. Αντίγονος Πλουμής, ο οποίος καταγγέλλει ότι η ΕΤΒΑ έχει αφήσει έρμαιο της τύχης της, τη Βιομηχανική Περιοχή της Θεσσαλονίκης. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που οι επιχειρηματίες της περιοχής αποφάσισαν να οργανωθούν, δημιουργώντας έναν νέο Σύνδεσμο Επιχειρήσεων ΒΙΠΕ με στόχο να προωθήσουν την επίλυση των προβλημάτων, που αντιμετωπίζουν οι εγκατεστημένες επιχειρήσεις.

«Η ΕΤΒΑ μας έχει αφήσει στο έλεος του Θεού. Πληρώνουμε υπέρογκα ποσά σε κοινόχρηστα, προκειμένου να έχουμε τις απαραίτητες υποδομές, για να μπορούμε να λειτουργούμε. Ωστόσο, η ΒΙΠΕ δεν έχει ούτε τα αυτονόητα. Υπάρχει έλλειψη ηλεκτροφωτισμού, σήμανσης και φύλαξης, ενώ οι δρόμοι που οδηγούν μέσα  στη βιομηχανική περιοχή είναι σε άθλια κατάσταση», σημειώνει ο κ. Πλουμής.

Όπως υποστηρίζει από την πλευρά της η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, «σε κάθε Βιομηχανική Περιοχή εξασφαλίζονται στις επιχειρήσεις πλήρεις υποδομές σε δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης ομβρίων και ακαθάρτων, οδικά δίκτυα, υποδομές ηλεκτροδότησης, τηλεφωνοδότησης, καθαριότητας κλπ». Επιπλέον, όπως αναφέρει στη Voria.gr η διοίκηση της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, η εταιρία έχει ξεκινήσει μια λεπτομερή απογραφή των ποιοτικών στοιχείων των ΒΙΠΕ, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 4 μήνες.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, τα προβλήματα που ισχύουν σήμερα θα λυθούν μέσα από το στοχευμένο πρόγραμμα πράσινης ανάπτυξης, συνολικού προϋπολογισμού 1,5 δισ. ευρώ, το οποίο προωθεί μέσα στην επόμενη τετραετία η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος και το υπουργείο Οικονομίας και Ναυτιλίας. Το πρόγραμμα αφορά επενδύσεις για τη περιβαλλοντική αναβάθμιση στις υπάρχουσες ΒΙΠΕ και τη δημιουργία ενός νέου προτύπου «πράσινων επιχειρηματικών πάρκων». Σκοπός του Στοχευμένου Προγράμματος Πράσινης Ανάπτυξης είναι να ανανεωθεί το ενδιαφέρον για επιχειρηματικότητα μέσα από τις δυνατότητες, τις προτάσεις και τις νέες λύσεις που προσφέρει η Πράσινη Ανάπτυξη.