Skip to main content

Ερντογάν: Αφού οι Αμερικανοί δεν δίνουν τα F-35, υπάρχουν και τα Su-57

Μήνυμα του Τούρκου προέδρου προς Ουάσιγκτον για τον αποκλεισμό της χώρας του από το πρόγραμμα κατασκευής των αεροσκαφών F-35

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να αγοράσει η Τουρκία και τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη Sukhoi Su-57 και Su-35, ως εναλλακτική λύση στα αμερικανικά F-35, άφησε ανοιχτό ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στέλνοντας έτσι ένα μήνυμα στην Ουάσιγκτον για τον αποκλεισμό της χώρας του από το πρόγραμμα κατασκευής των αεροσκαφών F-35.  

Ο Τούρκος πρόεδρος ερωτήθηκε σχετικά αφότου επιστρέφοντας από τη Μόσχα, όπου συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν κυρίως για τη Ρωσία, αλλά παρακολούθησε επίσης την αεροπορική έκθεση MAKS και είδε να επιδεικνύονται οι δυνατότητες των δύο τύπων ρωσικών μαχητικών πολλαπλών ρόλων.

«Γιατί όχι; Δεν ήρθαμε εδώ για το τίποτα. Αφού ενημερωθούμε για την οριστική απόφαση των ΗΠΑ για τα F-35, θα κάνουμε τις κινήσεις μας. Η αγορά που μας επιτρέπει να καλύψουμε τις ανάγκες μας είναι μεγάλη», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στο αεροσκάφος με το οποίο επέστρεφε από τη Ρωσία.

Οι στρατιωτικοί δεσμοί της Τουρκίας με τη Ρωσία αποτελούν αιτία ανησυχίας για το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, αφού η Άγκυρα προχώρησε στην αγορά του αεροπορικού συστήματος S-400 της Ρωσίας παρά τις προειδοποιήσεις να μην το κάνει.

Η πρώτη συστοιχία των S-400 άρχισε να παραδίδεται στην Τουρκία στα μέσα Ιουλίου και το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι η δεύτερη άρχισε να παραδίδεται από χθες.

Η Ουάσιγκτον απάντησε αποκλείοντας τη συμμετοχή της Άγκυρας στο πρόγραμμα κατασκευής των αεροσκαφών F-35, για το οποίο είχε προειδοποίησει μήνες πριν.

Η Ουάσιγκτον θεωρεί ότι υπάρχει ο κίνδυνος οι Ρώσοι στρατιωτικοί που θα αναλάβουν την εκπαίδευση των Τούρκων στρατιωτικών στους S-400 να αποκτήσουν πρόσβαση στα τεχνολογικά μυστικά του αμερικανικού «αόρατου» πολεμικού αεροσκάφους F-35, το οποίο θέλει να αποκτήσει η Τουρκία.