Skip to main content

Ερντογάν: Ανακαλύψαμε νέα αποθέματα φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα

Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε αποθέματα 405 δισ. κυβικά, ενώ έβαλε κατά της ΕΕ λέγοντας πως αν δεν συμπεριφέρεται δίκαια «θα φέρει το τέλος του μπλοκ».

Πυρά κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ακόμη μία φορά εξαπέλυσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λέγοντας πως εάν η ΕΕ δεν συμπεριφέρεται δίκαια «αυτό θα φέρει το τέλος του μπλοκ».

Δίνοντας το παρών σε «πανηγυρική» τελετή στο τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο «Φατίχ», ο Ερντογάν, επανέλαβε τη βούληση της Άγκυρας να συνεχίσει τις έρευνες για υδρογονάνθρακες σε Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα.

Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Αύγουστο ο Ερντογάν, ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκε κοίτασμα φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα και συγκεκριμένα 320 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα στη γεώτρηση Dunai 1.

Απευθυνόμενος στο πλήρωμα και τους εργαζόμενους του «Φατίχ» ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε πως μετά τις νέες γεωτρήσεις ανακαλύφθηκε περισσότερο φυσικό αέριο το οποίο -σύμφωνα με τον ίδιο- φτάνει τα 405 δισ. κυβικά μέτρα.

Την ώρα που το ερευνητικό πλοίο «Ορούτς Ρέις» συνεχίζει να πλέει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας ο Ερντογάν επεσήμανε πως η Τουρκία δεν επιθυμεί τα δικαιώματα και τα εδάφη άλλων κρατών, αλλά θα συνεχίσει τις έρευνες σε Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα και θα υπερασπιστεί -όπως είπε- τα δικαιώματα των Τούρκων και των Τουρκοκυπρίων.

Σημειώνεται πως χθες η Toυρκία εκτόξευσε τουλάχιστον έναν πύραυλο του αντιαεροπορικού συστήματος S-400 στην περιοχή της Σινώπης στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, προκαλώντας τις αντιδράσεις της Ουάσινγκτον και του ΝΑΤΟ.