Skip to main content

Ερντογάν για εκεχειρία: Οι τρομοκράτες έχουν 120 ώρες διορία να φύγουν

Σε διαφορετική περίπτωση, από το επόμενο λεπτό της ολοκλήρωσης των 120 ωρών, η επιχείρησή μας θα συνεχιστεί με περισσότερη αποφασιστικότητα, τόνισε

Να αποχωρήσει από την ασφαλή ζώνη, όπως έχει συμφωνηθεί στο πλαίσιο της εκεχειρίας των 120 ωρών που ανακοινώθηκε χθες, κάλεσε την οργάνωση PKK/YPG ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στους εκπροσώπους του Τύπου για τα βασικά στοιχεία της συμφωνίας κατάπαυσης πυρός με τις ΗΠΑ, μετά την προσευχή της Παρασκευής.

Όπως είπε, ξεκινά από εδώ και στο εξής μια καλή διαδικασία, διάρκειας 120 ωρών. Μέσα σε αυτές τις 120 ώρες, η γνωστή τρομοκρατική οργάνωση PKK/YPG έχει ενημερωθεί πως πρέπει να εγκαταλείψει την περιοχή που έχουμε χαρακτηρίσει ως ασφαλή ζώνη».

«Αν η δέσμευση της συμφωνίας δεν εκπληρωθεί, τότε από το επόμενο λεπτό της ολοκλήρωσης των 120 ωρών, η επιχείρησή μας θα συνεχιστεί με περισσότερη αποφασιστικότητα, από αυτή με την οποία ξεκινήσαμε», προειδοποίησε.

«Ελπίζω πως η Συνταγματική Επιτροπή του ΟΗΕ, που θα συγκληθεί στις 30 Οκτωβρίου στην Γενεύη της Ελβετίας, θα αποτελέσει ορόσημο για την εύρεση πολιτικής λύσης στο θέμα της Συρίας», πρόσθεσε και συμπλήρωσε:

«Ένα χαρακτηριστικό της συμφωνίας είναι οι δικές μας δυνάμεις ασφαλείας θα παραμείνουν εκεί και δεν θα εγκαταλείψουν την περιοχή, καθώς αποτελούν προϋπόθεση ασφάλειας. Η διαδικασία εκεχειρίας επιτηρείται, επίσης, από την Τουρκία, στα βασικά της σημεία, μέσα σε κλίμα αλληλεγγύης. Θα είμαστε σε διαρκή επικοινωνία και σε διαπραγματεύσεις με τις εμπλεκόμενες πλευρές».

Ναι σε Πούτιν για συνάντηση

«Αποδέχομαι τη συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, στο Σότσι την επόμενη Τρίτη, σαν ένα ξεχωριστό στοιχείο αυτής της διαδικασίας, καθώς θα συζητήσουμε για τις ανησυχίες της Ρωσίας», είπε ακόμη ο Τούρκος πρόεδρος.

«Δεν έσπασε η εκεχειρία»

Σε ερώτηση που δέχτηκε σχετικά με συγκρούσεις των τουρκικών δυνάμεων με Κούρδους στη βόρεια Συρία την Παρασκευή, παρά την εκεχειρία, ο Τούρκος πρόεδρος είπε: «Παραπληροφόρηση. Δεν τίθεται τέτοιο θέμα».

Σε άλλα σημεία δηλώσεών του, τόνισε: «Σχεδιάζουμε την προώθηση 1-2 εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων στην ασφαλή ζώνη. Αυτοί στη στιγμή, οι 350.000 από τα 3,6 εκατομμυρία Συρίων που βρίσκονται στη χώρα μας, είναι Κούρφοι, στρατολογημένοι από τις PKK/YPG. Από τη στιγμή που φτάσαμε σε βάθος 30 χιλιομέτρων στη βόρεια Συρία, η συμπεριοφορά ενός αριθμού χωρών από την Ευρώπη, αλλά και των ΗΠΑ, έχει αλλάξει. Η εκστρατεία της Τουρκίας και η επιτυχία της, ξεπέρασε τα όρια της λογικής».

Τι απάντησε για το «ανόητος» του Τραμπ

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε, επίσης, στην αντίδρασή του στην επιστολή που δέχτηκε από τον Ντόναλντ Τραμπ, στην οποία ο Αμερικανός πρόεδρος του τόνισε «μην είσαι ανόητος και μην το παίζεις σκληρός». «Η επιστολή του προέδρου Τραμπ ήταν ασυμβίβαστη με την πολιτική και διπλωματική ευγένεια και διοχετεύθηκε στα μέσα ενημέρωσης», σημείωσε.