Skip to main content

Ερντογάν: Η Μεγάλη Επίθεση του 1922 πέταξε τον εχθρό στη θάλασσα της Σμύρνης

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στη νίκη κατά των Ελλήνων το 1922 και ευχήθηκε το πνεύμα της 30ης Αυγούστου να συνεχίσει να εμπνέει τις επόμενες γενιές

Ανήμερα της επετείου της νίκης των Τούρκων κατά των Ελλήνων και των συμμαχικών δυνάμεων το 1922, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρθηκε στη Μικρασιατική Καταστροφή, λέγοντας ότι «η Μεγάλη Επίθεση που ξεκίνησε στις 26 Αυγούστου 1922 κατέληξε με το πέταγμα του εχθρού στη θάλασσα της Σμύρνης στις 9 Σεπτεμβρίου».

«Μακάρι το πνεύμα της 30ης Αυγούστου να συνεχίσει να εμπνέει όλες τις μελλοντικές γενιές», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτοντας ότι:

«Ο ηρωικός μας στρατός πέτυχε να οδηγήσει τον εχθρό από τα μέσα της Ανατολίας στη Σμύρνη σύντομα, μέσα σε 14 ημέρες και πέτυχε μια επιτυχία σπάνια στην ιστορία. Ο ηρωικός μας στρατός έδειξε για άλλη μια φορά ότι αυτή η επιτυχία δεν ήταν τυχαία με τις επιχειρήσεις που έχουμε πραγματοποιήσει εκτός συνόρων τα τελευταία χρόνια. Ελπίζω ότι από εδώ και πέρα, θα συνεχίσουμε να δείχνουμε σε όλο τον κόσμο την αποφασιστικότητά μας να προστατεύσουμε την ανεξαρτησία και το μέλλον μας μεταλαμπαδεύοντας το πνεύμα της 30ης Αυγούστου από γενιά σε γενιά».

Ο Τούρκος πρόεδρος εγκαινίασε σήμερα το νέο κτήριο του τουρκικού υπουργείου Άμυνας και του Γενικού Επιτελείου Στρατού, τα οποία πλέον θα συστεγάζονται σε ένα μεγαλοπρεπές κτήριο σε σχήμα «Ημισελήνου» στην Άγκυρα και το οποίο μάλιστα θα φέρει το όνομα του συμβόλου της πίστης των μουσουλμάνων.



Ο Ερντογάν εγκαινίασε το νέο Πεντάγωνο της Τουρκίας σε σχήμα «Ημισελήνου»

«Με το έργο Ημισέληνος ενώνουμε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το Γενικό Επιτελείο και τα αρχηγεία των ενόπλων δυνάμεών μας. Τώρα χρειαζόμαστε ένα κοινό κέντρο. Οι εγκαταστάσεις του νέου κτηρίου θα εκτείνονται σε μία έκταση 12,6 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων και θα μπορούν να εξυπηρετούν 15 χιλιάδες άτομα. Δεν θα είναι πλέον διάσπαρτα το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις εντός της ‘Ημισελήνου’.

Θα δημιουργήσουμε μια δομή που θα εμφυσά φόβο στον εχθρό και εμπιστοσύνη στο φίλο με το εύρος του. Θα διαθέτουμε ένα κεντρικό αμυντικό σύστημα, ένα κοινό αμυντικό σύστημα.

Εύχομαι αυτό το έργο, το οποίο θα καλύψει τις αμυντικές ανάγκες της Τουρκίας, να είναι επωφελές για το έθνος και το στρατό μας. Νομίζω ότι αυτό το έργο θα προσθέσει μια διαφορετική αξία στην πρωτεύουσά μας», υπογράμμισε, ενώ για άλλη μια φορά αναφέρθηκε στην άλωση της Πόλης και την οθωμανική αυτοκρατορία και τα στρατιωτικά επιτεύγματά της.

«Η ατμόσφαιρα που βιώνουμε κατά τις εκδηλώσεις που διοργανώνουμε κάθε χρόνο στο Μαντζικέρτ μας θυμίζει ξανά και ξανά πόσο σκληρά κερδήθηκε αυτή η νίκη. Το έθνος μας υπήρχε στην Ανατολία από την αρχαιότητα. Σε ορισμένα ημερολόγια, ο Αύγουστος αναφέρεται ως μήνας του Αλπαρσλάν (σ.σ. ηγέτης Σελτζούκων Τούρκων). Λίγα χρόνια μετά από αυτή τη μεγάλη νίκη, ιδρύθηκε το Ανατολικό Κράτος των Σελτζούκων με πρωτεύουσα τη Νικομήδεια (Ιζνίκ) και στη συνέχεια το Ικόνιο (Κόνια). Δόθηκαν μεγάλοι αγώνες ειδικά κατά τη διάρκεια των Σταυροφοριών και στη συνέχεια η ιστορία παρέδωσε τη σκυτάλη στους Οθωμανούς. Η Οθωμανική Αυτοκρατορία άφησε ανεξίτηλα ίχνη και παρέδωσε τη θέση της στην ιστορία στη Δημοκρατία μας. Η κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης άφησε τόσο βαθιά σημάδια στην ιστορία της Δύσης που άνοιξε και έκλεισε μια εποχή. Η νίκη μας στα Δαρδανέλια και ο πόλεμος της ανεξαρτησίας σχεδόν μας έδωσαν πίσω την πατρίδα μας», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι «η Τουρκία έχοντας ξεπεράσει κάθε εμπόδιο συνεχίζει το δρόμο της με πιο ταχύ και πιο αποφασιστικό τρόπο από πριν».

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι σχεδιάζουν να θέσουν το δόγμα σε λειτουργία στις 29 Οκτωβρίου 2023, 100η επέτειο της ίδρυσης της Τουρκικής Δημοκρατίας.

«Δεν θα λέμε πλέον τί μας δίνεις, θα λέμε τί παίρνεις», πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος, σημειώνοντας ότι η αμυντική βιομηχανία της χώρας είναι πλέον σε θέση να εξάγει τα προϊόντα της σε άλλες χώρες. «Έχουμε φτάσει να κατασκευάζουμε τα πάντα μόνοι μας. Μέχρι κι όλες τις βόμβες».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν παρέλειψε να σημειώσει και την ημερομηνία του αποτυχημένου πραξικοπήματος εναντίον του ως μία μεγάλη νίκη της Τουρκίας.

«Για εμάς, η 15η Ιουλίου είναι το σύμβολο του τελευταίου μας πολέμου για την ανεξαρτησία ενάντια στις τρομοκρατικές επιθέσεις, τις διασυνοριακές επιχειρήσεις, τους πολιτικούς και οικονομικούς αγώνες που δώσαμε πριν και μετά.

Για άλλη μια φορά, εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου σε όλους τους ήρωες από το Μαντζικέρτ έως της 15 Ιουλίου».

Πηγή: ethnos.gr