Skip to main content

Ερντογάν: Η συμφωνία για τα ουκρανικά σιτηρά θα παραταθεί για 120 ημέρες

Ο Τούρκος πρόεδρος ευχαρίστησε τον Ρώσο και τον Ουκρανό ομόλογό του για τις προσπάθειές τους να επεκτείνουν την πρωτοβουλία για τα σιτηρά.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαίωσε την Πέμπτη ότι η συμφωνία για τα σιτηρά που υπογράφηκε στην Κωνσταντινούπολη τον Ιούλιο θα παραταθεί για 120 ημέρες. «Μετά την απόφαση που ελήφθη από τον ΟΗΕ, την Τουρκία, τη Ρωσία και την Ουκρανία, η συμφωνία για τον διάδρομο της Μαύρης Θάλασσας θα παραταθεί από τις 19 Νοεμβρίου 2022 για 120 ημέρες», έγραψε ο Τούρκος ηγέτης στο Twitter.

Ο Ερντογάν ευχαρίστησε τον Αρχηγό του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Ουκρανό ηγέτη Βολοντίμιρ Ζελένσκι για τις προσπάθειές τους να επεκτείνουν την πρωτοβουλία. «Τα συγχαρητήριά μου σε όλους όσους συνέβαλαν σε αυτή τη διαδικασία», είπε.

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, πάνω από 11 εκατομμύρια τόνοι αγροτικών προϊόντων έχουν εξαχθεί μέσω του θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου από την έναρξη της πρωτοβουλίας. «Η εφαρμογή της συμφωνίας έδειξε πόσο σημαντική και χρήσιμη είναι για την παροχή παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Οι συμφωνίες για την εξαγωγή τροφίμων από την Ουκρανία συνήφθησαν στις 22 Ιουλίου για περίοδο 120 ημερών. Μία από τις συμφωνίες που ρυθμίζουν τις εξαγωγές σιτηρών από τα ελεγχόμενα από το Κίεβο λιμάνια της Οδησσού, του Τσερνομόρσκ και του Γιούζνι ισχύει έως το Σάββατο 19 Νοεμβρίου, ενώ το Κοινό Κέντρο Συντονισμού (JCC) με έδρα την Κωνσταντινούπολη που ιδρύθηκε από τη Ρωσία, τον ΟΗΕ, την Ουκρανία και την Τουρκία έχει σχεδιαστεί για επιθεωρήσεις σκαφών για την αποτροπή λαθρεμπορίου όπλων ή οποιωνδήποτε προκλήσεων. Το τελευταίο υπογράφηκε από τη Ρωσία, την Τουρκία και τον ΟΗΕ και χωριστά από την Ουκρανία, την Τουρκία και τον ΟΗΕ.

Επίσης, η Ρωσία και ο ΟΗΕ υπέγραψαν μνημόνιο βάσει του οποίου ο διεθνής οργανισμός δεσμεύεται να άρει τους περιορισμούς στις εξαγωγές ρωσικών αγροτικών προϊόντων και λιπασμάτων στις παγκόσμιες αγορές.