Skip to main content

Ερντογάν: Είπα σε Τσίπρα ότι το τζαμί στην Αθήνα πρέπει να έχει μιναρέ

«Του είπα ζητάτε από εμάς τη Θεολογική Σχολή της Χαλκης. Ας ανοίξουμε του είπα το τζαμί Φετχιγιέ στην Αθήνα», είπε σε ομιλία του ο Τούρκος πρόεδρος

Αποκαλύψεις σχετικά με την συνάντηση που είχε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, έκανε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, στον απόηχο των νέων προκλήσεων απο τον Πρέσβη της Τουρκίας στην Ελλάδα, ο οποίος επιτέθηκε εκ νέου στην Ελλάδα, ζητώντας την έκδοση των "8" Τούρκων αξιωματικών.

Οπως μετέδωσε ο Ant1, μιλώντας μπροστά σε κοινό στην Αδριανούπολη, λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του για την παρουσία της Τουρκίας σε Αιγαίο και Μεσόγειο, ο Ερντογάν είπε ότι έθιξε το ζήτημα του τζαμιού στην Αθήνα αντιπαραβάλλοντας το ελληνικό αίτημα για επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. «Στον κύριο Τσίπρα δήλωσα, ζητάτε από εμάς τη Θεολογική Σχολή της Χαλκης. Ας ανοίξουμε του είπα το τζαμί Φετχιγιέ στην Αθήνα».

«Οι θρησκευτικές μειονότητες μπορούν να εξασκήσουν τα δικαιώματά τους με πολλούς τρόπους. Τους επιστρέψαμε ακόμη και την ακίνητη περιουσία τους. Αντίθετα, τα τζαμιά μας στη Δύση δέχονται βομβιστικές και εμπρηστικές επιθέσεις. Στη «Δυτική Θράκη» και στη Γερμανία», είπε ο Ερντογάν μιλώντας στο πλήθος.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε πως πρόκειται να λειτουργήσει τζαμί στην Αθήνα. «Ρώτησα, γιατί δεν έχει μιναρέ το τζαμί που θα ανοίξετε; Εδώ δεν αντέχετε τη λέξη Τούρκος για τη μειονότητα της Θράκης», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν. Μου είπε πως αντιδρά η αντιπολιτευση και εγώ του απάντησα πώς η εκκλησιά έχει καμπαναριό έτσι και το τζαμί πρέπει να έχει μιναρέ. Θα μπορούσαν οι εκκλησίες να είναι χωρίς καμπαναριό; Ποιο είναι το ουσιαστικό μέρος ενός τζαμιού; Οι μιναρέδες που φτάνουν ως τον ουρανό».