Skip to main content

Ερντογάν: «Καλώ την Ελβετία να διορθώσει το λάθος»

Ο Τούρκος πρωθυπουργός κάλεσε σήμερα την Ελβετία, οι κάτοικοι της οποίας με το δημοψήφισμα της Κυριακής τάχθηκαν κατά της ανέγερσης νέων μιναρέδων στη χώρα, να διορθώσει αυτό το «λάθος», ενώ προειδοπο
Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε σήμερα την Ελβετία, οι κάτοικοι της οποίας με το δημοψήφισμα της Κυριακής τάχθηκαν κατά της ανέγερσης νέων μιναρέδων στη χώρα, να διορθώσει αυτό το «λάθος», ενώ προειδοποίησε για αύξηση του ρατσισμού στη Ευρώπη.

«Είναι χρέος μας να σάς επισημάνουμε να κάνετε πίσω το συντομότερο, σ΄ αυτό το λάθος», τόνισε ο Ερντογάν.

Υπογραμμίζοντας ότι ένα τέτοιο ζήτημα που αφορά την ελευθερία των θρησκευτικών πεποιθήσεων δεν θα έπρεπε ποτέ να τεθεί σε ψηφοφορία, ο Τούρκος πρωθυπουργός τόνισε ότι «βλέπει στο δημοψήφισμα αυτό μια αύξηση του κύματος ρατσισμού και της ακροδεξιάς στην Ευρώπη».

Ο κ. Ερντογάν τόνισε ακόμα ότι «η ισλαμοφοβία αποτελεί έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε την «απογοήτευσή» του για τα αποτελέσματα του ελβετικού δημοψηφίσματος, το οποίο απαγορεύει την κατασκευή μιναρέδων στη χώρα αυτή.

«Η απόφαση αυτή είναι μια ατυχής εξέλιξη που πλήττει τις βασικές ανθρωπιστικές αξίες και ελευθερίες. Η πολιτιστική διαφορετικότητα, η ανοχή και ο σεβασμός των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν μεγάλη σημασία για την ηρεμία και την ειρήνη στην κοινωνία», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Στο δημοψήφισμα της 29ης Νοεμβρίου, το 57% των Ελβετών ψηφοφόρων τάχθηκε κατά της κατασκευής νέων μιναρέδων στη χώρα.

Σε δηλώσεις του στην τηλεόραση μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος, ο Τούρκος υπουργός Τουρισμού Ερτουγκρούλ Γκιουνέι έκανε λόγο για «ξεπερασμένη προσέγγιση στην καρδιά της Ευρώπης» .

Περίπου 100.000 Τούρκοι ζουν στην Ελβετία, όπου ο μουσουλμανικός πληθυσμός αριθμεί σχεδόν 350.000 άτομα.

Εξάλλου, η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Νάβι Πιλάι απέρριψε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, τονίζοντας ότι αποτελεί «σαφώς ρατσιστική» απόφαση και ότι είναι αποτέλεσμα μιας προεκλογικής εκστρατείας που «καλλιέργησε το φόβο».

«Διστάζω να καταδικάσω μια δημοκρατική ψηφοφορία, αλλά δεν έχω τον παραμικρό δισταγμό να καταδικάσω την εκστρατεία που καλλιεργεί την ξενοφοβία σε πολλές χώρες. Οι πολιτικές που βασίζονται στην ξενοφοβία και την ανοχή είναι άκρως ανησυχητικές, όπου και αν παρατηρούνται», τόνισε η Πιλάι.


Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ