Skip to main content

Ερντογάν: Μαχητικά, υποβρύχια έως πυρηνικά εργοστάσια στις συζητήσεις με Ρωσία

«Δεν υποχωρούμε για τους S-400» - Tι είπε σε δημοσιογράφους στο αεροπλάνο της επιστροφής από τη Ρωσία, μετά τη συνάντηση με Πούτιν.

Τη θέση της Τουρκίας ότι δεν υποχωρεί στο ζήτημα των S-400 επανέλαβε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της επιστροφής από τη Ρωσία, όπου είχε συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Επιπλέον, ο Τούρκος πρόεδρος δεν στάθηκε εκεί, αλλά έκανε λόγο για προμήθεια από τη Μόσχα, μαχητικών αεροσκαφών και κινητήρων μαχητικών υποβρυχίων, ενώ σημείωσε ότι πρότεινε στον Ρώσο ομόλογό του την από κοινού κατασκευή δύο ακόμη πυρηνικών εργοστασίων στην Τουρκία.

«Στο θέμα των S-400, η διαδικασία προχωράει κανονικά, δεν υπάρχει κανένα ζήτημα υποχώρησης. Σε αυτή τη συζήτηση μας τα θέσαμε αυτά τα θέματα και πως θα προχωρήσουμε σε άλλες φάσεις. Όπως τα βήματα που μπορούμε κάνουμε μαζί για παραγωγή κινητήρων μαχητικών και για μαχητικά.  Με τη βοήθεια του Θεού θα κάνουμε παρόμοια βήματα. Μπορούμε να προχωρήσουμε μαζί και στις ναυπηγήσεις πλοίων. Θα γίνουν βήματα με τη Ρωσία, κοινά βήματα μέχρι και σε ναυπηγήσεις υποβρυχίων. Δεν σταματάμε προχωράμε στην πορεία μας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ερντογάν αναφερόμενος και στο ζήτημα της προμήθειας υποβρυχίων από το Βερολίνο.

«Η Γερμανία στο ζήτημα των υποβρυχίων Reis έχει χαλαρώσει την υπόθεση. Σε περίπτωση που δεν τηρήσει τις υποσχέσεις της, τότε κι εμείς θα βρούμε τις εναλλακτικές λύσεις Οι εναλλακτικές δεν τελειώνουν», προειδοποίησε.  

Στρεφόμενος προς τις ΗΠΑ και τον Τζο Μπάιντεν, ο πρόεδρος της Τουρκίας, τόνισε πως «θα συναντηθούμε στη Ρώμη και από εκεί θα πάμε στη Γλασκώβη και μάλλον θα συναντηθούμε κι εκεί. Αρα γίνονται κάποια καλά βήματα», ενώ, στο πλαίσιο των τουρκοαμερικανικών ζητημάτων, αναφέρθηκε και στα F-35:

«Θα συζητήσουμε μαζί τις στρατιωτικές, οικονομικές, εμπορικές σχέσεις. Ας πούμε τι θα γίνει με τα F-35. Έχουμε πληρώσει 1.4 δισ. δολάρια. Εμείς δεν είμαστε μια χώρα που έχουμε πολλά χρήματα και τα σπαταλάμε. Δεν τα κερδίζουμε εύκολα αυτά τα χρήματα. Ή θα μας δώσουν τα αεροσκάφη μας ή τα χρήματα μας», είπε.

Τέλος, ως προς τα σχέδια για πυρηνικά εργοστάσια και την πιθανή συνεργασία με τη Μόσχα, υπογράμμισε:

«Κατασκευάζουμε τον πυρηνικό σταθμό Ακούγιου. Έχουμε στόχο να διαθέτουμε τρεις πυρηνικούς σταθμούς. Στον κ. Πούτιν πρότεινα «αν μπορούμε να κατασκευάσουμε μαζί και τα αλλα δυο πυρηνικά εργοστάσια». Ετσι, η Τουρκία θα έχει τρία πυρηνικά εργοστάσια. Μας είπε «να εργαστούμε μαζί πάνω σε αυτό το θέμα». Με τον κ. Πούτιν εξετάσαμε και τα κοινά βήματα που μπορούμε να κάνουμε μαζί στο Διάστημα, υπάρχει πρόταση τους για προχωρημένη διάσταση στο Διάστημα».

Πηγή: Kathimerini.gr