Skip to main content

Ερντογάν: «Νίκη» η εκλογική ήττα της Λεπέν στις γαλλικές εκλογές

«Η εξάλειψη και η ήττα εξτρεμιστικών απόψεων στις γαλλικές εκλογές είναι, νομίζω, μια νίκη», είπε μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε «νίκη» την εκλογική ήττα της Μαρίν Λεπέν, της ακροδεξιάς υποψήφιας στις γαλλικές προεδρικές εκλογές του περασμένου Σαββατοκύριακου, μετέδωσαν σήμερα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

«Η εξάλειψη και η ήττα εξτρεμιστικών απόψεων στις γαλλικές εκλογές είναι, νομίζω, μια νίκη, γιατί όλα όσα υποφέρουμε προκαλούνται από τον εξτρεμισμό», είπε σε δημοσιογράφους στο αεροπλάνο που επέστρεφε από ένα ταξίδι στη Σαουδική Αραβία.

Η Λεπέν, η οποία ισχυρίζεται ότι θέλει να «παλέψει ενάντια στην ισλαμιστική ιδεολογία» και δηλώνει «υπέρ της απαγόρευσης της ισλαμικής μαντίλας σε δημόσιους χώρους», έχασε από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, αλλά συγκέντρωσε 41,45% των ψήφων, ιστορική επίδοση για τη γαλλική ακροδεξιά.

«Ελπίζω ότι με το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών, οι σχέσεις μας (με τη Γαλλία) θα βρεθούν σε πολύ καλύτερη θέση», συνέχισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Τα τελευταία χρόνια, ο Ερντογάν συγκρούστηκε επανειλημμένα με τον Γάλλο ομόλογό του, κατηγορώντας τον ιδιαίτερα ότι «ηγήθηκε μιας εκστρατείας μίσους» κατά μουσουλμάνων όταν ο Γάλλος πρόεδρος υπερασπίστηκε την ελευθερία των γελοιογραφιών, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος αμφισβήτησε τον αγώνα της γαλλικής κυβέρνησης ενάντια στον ριζοσπαστικό ισλαμισμό.

Ο Τούρκος πρόεδρος είχε φτάσει στο σημείο το 2020 να διατυπώνει την ελπίδα του να δει τη Γαλλία να «ξεφορτώνεται» τον Μακρόν «το συντομότερο δυνατό».