Skip to main content

Ερντογάν: Ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας θα τελειώσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

Στην πόλη Λβιβ της δυτικής Ουκρανίας έγινε η τριμερής συνάντηση Γκουτέρες-Ζελένσκι-Ερντογάν για την μεταφορά των σιτηρών - Το παρασκήνιο.

Μακριά από το μέτωπο του πολέμου στην πόλη Λβιβ της δυτικής Ουκρανίας έγινε την Πέμπτη η τριμερής συνάντηση μεταξύ του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του Τούρκου ομολόγου του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Για 40 λεπτά της ώρας οι τρεις άντρες συζητούσαν την ασφαλή μεταφορά σιτηρών από την Ουκρανία, σε μια προσπάθεια να αποτραπεί επισιτιστική κρίση που απειλεί κυρίως τις αφρικανικές χώρες, ενώ κατ΄ιδίαν συνάντηση είχαν Ζελένσκι και Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος πραγματοποίησε την πρώτη του επίσκεψη στην Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου, ενώ ο Γ.Γ. του ΟΗΕ πήγε για δεύτερη φορά στη χώρα.

Ο Ερντογάν συμφώνησε να βοηθήσει η χώρα του στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, ενώ ο Ζελένσκι ζήτυησε από τον Γκουτέρες να έχει πρόσβαση ο ΟΗΕ στους Ουκρανούς που εκτοπίζονται σε ρωσικά εδάφη και να μεσολαβήσει για την απελευθέρωση Ουκρανών αιχμαλώτων.

Στο περιθώριο της συνάντησης ο Ερντογάν προέβλεψε ότι «ο πόλεμος θα τελειώσει τελικά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ο κ. Ζελένσκι και ο κ. Γκουτέρες συμφωνούν σε αυτό το σημείο».

Πρόσθεσε ακόμη ότι «το όλο θέμα είναι να προσδιοριστεί ο συντομότερος και δικαιότερος δρόμος για το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Πιστεύω ότι είναι δυνατό να ξεκινήσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις με βάση τις παραμέτρους που διαμορφώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη τον Μάρτιο».

Επ’αυτού, σύμφωνα με την τουρκική τηλεόραση, ο Ερντογάν πρότεινε να γίνει μια συνάντηση Πούτιν – Ζελένσκι και το CNN Turk ανέφερε ότι ο Πούτιν και ο Ζελένσκι ενδέχεται να συναντηθούν για να καθορίσουν «οδικό χάρτη» για την Ουκρανία.

Παράλληλα, στη συνάντηση των τριών συζητήθηκε το ζήτημα του πυρηνικού εργοστασίου στη Ζαπορίζια. Η Μόσχα και το Κίεβο αλληλοκατηγορούνται για τον βομβαρδισμό της κρίσιμης εγκατάστασης που είναι η μεγαλύτερη πυρηνική εγκατάσταση στην Ευρώπη και ενδεχόμενο ατύχημα θα έχει καταστροφικές συνέπειες σε όλη την ήπειρο.

Ανήσυχος για το θέμα εμφανίστηκε και ο Ερντογάν λέγοντας πως «δεν θέλουμε να ζήσουμε ένα νέο Τσερνόμπιλ».

Αναφορικά με τις εξαγωγές σιτηρών ο Γκουτέρες εξήρε τη συμφωνία Ρωσίας-Ουκρανίας, σημείωσε όμως η διακίνηση των σιτηρών πρέπει «για να μεταφραστεί αυτό στην καθημερινότητα των πολιτών και στους φούρνους».

Δεν αποκλείει συνάντηση με Ζελένσκι ο Πούτιν

Έτοιμος για απευθείας συνομιλίες με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι φέρεται να είναι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το CNN Turk, επικαλούμενο άτομα που έχουν γνώση του συγκεκριμένου θέματος.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Πούτιν έκανε γνωστή την πιθανότητα συνάντησης με τον Ζελένσκι, κατά τη διάρκεια συνομιλιών με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Σότσι στις 5 Αυγούστου.

Προηγουμένως, η θέση της ρωσικής πλευράς ήταν ότι οι δυο πρόεδροι θα έπρεπε να συναντηθούν όταν θα ήταν ήδη έτοιμος ο «οδικός χάρτης» μιας πιθανής διευθέτησης της σύγκρουσης στα ουκρανικά εδάφη, η ανάπτυξη του οποίου θα γινόταν από ομάδες διαπραγματευτών.

Τώρα, ο Πούτιν «δείχνει έτοιμος να συναντηθεί προσωπικά με τον Ζελένσκι για να συζητήσει το περίγραμμα μιας ειρηνευτικής συμφωνίας» και στη συνέχεια θα το δώσει στους διπλωμάτες για να το επεξεργαστούν, αναφέρουν πηγές του CNN Turk.